Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NI LUD NI NORMALAN

Okrutni labinski ubojica Dragan Jung vraća se u sudnicu

\'30.10.2006., Zagreb - Citanje presude ubojicama. Dragan Jung i Massimo Krsulja. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
28.01.2012.
u 23:00

Dragan Jung (29) bio je osuđen na 15 godina zatvora zbog smrti Marije Knapić (77), no Ustavni sud prihvatio je njegovu žalbu i poništio presudu

On nije ni lud ni normalan. Ima disocijalni granični poremećaj ličnosti i teško kontrolira agresiju. Sklon je samoozljeđivanju, a iz djetinjstva su mu ostale neke emocionalne praznine. Sve to je, prema nalazu psihijatrijskih vještaka, Dragan Jung sada 29-godišnjak, kojeg će povijest hrvatske kriminalistike pamtiti kao jednog od najbestijalnijih ubojica. Onih koji ubijaju bez razloga i povoda, izuzetno okrutno.

A Jung je to do svoje 23. godine učinio čak dva puta. Zbog prvog ubojstva, onog počinjenog u svibnju 2001., taj će mladi Labinjanin u ponedjeljak sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Puli. Tamo će biti doveden iz Lepoglave, koja mu je od 2006. stalna adresa jer je zbog okrutnog ubojstva prijatelja Ante Vukelića, u veljači 2005. u Zagrebu, godinu kasnije osuđen na 30 godina zatvora.

Otkrila se mračna tajna

I paradoksalno, kako to u životu obično biva, da Jung sa svojim kompanjonom Massimom Kršuljom nije bez povoda, razloga i motiva u veljači 2005. 44 puta nožem i sjekirom izbo zajedničkog prijatelja Antu Vukelića (22), pitanje je bi li policija ikada otkrila kakvu mračnu tajnu Jung skriva. Tajnu koja se zvala Marija Knapić. Bilo joj je 77 godina i bila je prijateljica njegove bake. Kada ju je na smrt izbo lovačkim nožem zadavši joj čak 30 uboda, Jung je imao nepunih 19 godina i bio je srednjoškolac u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Miran i povučen, nikome nije bio sumnjiv, što potvrđuje i činjenica da nije bio među 250 pozvanih ili dovedenih na obavijesni razgovor, a kamoli na poligrafsko testiranje kojemu je bilo podvrgnuto pedesetak ljudi. Zločin koji je zgrozio Labin i Istru četiri je godine za policiju bio otvoren slučaj. Dok je policija istraživala, Jung je živio svoj studentski život ničim ne pokazujući grizodušje i nemir. Sve do veljače 2005. kada je, nakon što je uhićen zbog podmuklog ubojstva Ante Vukelića, inače studenta na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, priznao i labinsko ubojstvo.

Priznanje tog ubojstva šokiralo je sve, a tada 23-godišnjak istražiteljima je kazao da ne zna zašto je usmrtio prijateljicu svoje bake i da se to vjerojatno dogodilo jer je bio nervozan zbog djevojke. Zločin je pokušao prikriti pljačkom pa je iz stana u koji je ušao predstavivši se ženi kao “Dragan od none Milke” ukrao telefon, nešto nakita i malo novca. Ženu je ubio pola sata poslije ponoći, a do jutra se skrivao u kućici u blizini i potom prvim jutarnjim autobusom otišao u Pulu. U iskazu, danom uz prisutnost odvjetnika, Jung je navodno kazao da priznaje ubojstvo Marije Knapić jer je nakon ubojstva prijatelja Ante shvatio da “kod njega definitivno nešto ne štima”. Kasnije je priznanje opovrgavao, no bilo je valjano, a nakon postupka na sudu u Puli, potkraj 2005. bio je osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora, što mu je Vrhovni sud smanjio za dvije godine uz obrazloženje da nisu bile u dovoljnoj mjeri cijenjene olakotne okolnosti, među ostalim činjenica da je u vrijeme zločina Jung bio mlađi punoljetnik i dotad neosuđivan. No Jung se obratio tužbom Ustavnom sudu koji je u srpnju 2010. ukinuo presudu Vrhovnog suda uvažavajući Jungove navode da mu je bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Naime, vijećem pred kojim mu se sudilo predsjedala je sutkinja Marija Budimir, u vrijeme suđenja supruga zamjenika županijskog državnog odvjetnika Vlade Sirotića koji je rukovodio očevidom na mjestu zločina te zastupao tužiteljstvo u dijelu istrage. Vrhovni sud supružničke odnose suca i tužitelja u istom slučaju ocijenio je dovoljnim razlogom da odredi da se cijeli postupak ponovi pa je Jungu prije dva mjeseca počeo novi proces.

Tvrdi da nije kriv

Pred sucem Zdravkom Garićem Jung je kazao da se ne osjeća krivim, a o prijedlogu za psihijatrijskim vještačenjem Jungova stanja u vrijeme priznanja zločina odlučit će se tijekom postupka. No, iskaz je dao Jungov otac Mladen koji prije nije svjedočio. On ne vjeruje da je njegov sin počinio tako strašan zločin jer mu je tako rekao, a sinu, kazao je, vjeruje sto posto unatoč tome što mu je za stravičan zločin u Zagrebu rekao: “Što je bilo, bilo je.” Sin ubijene Franko, koji se s Jungovim ocem poznaje još iz dječačkih dana, uvjeren je u krivnju mladog Junga.

– Ovo je napravio jedanput, pa drugi put, a to će napraviti i treći put, kad izađe – kazao je sucu Gariću dopunjujući tom rečenicom svjedočenje s prvog suđenja ubojici svoje majke.

Komentara 15

OB
-obrisani-
14:54 29.01.2012.

NEMAŠ POSAO ILI NE PRIMAŠ PLAĆU VEČ PAR MJESECI, A IMAŠ NAJOSNOVNIJE ZNANJE O RAČUNALIMA I INTERNETU?? Ne brini jer ja sam pronašao rješenje, ponajprije za sebe a sad pokušavam pomoći i ostalima. Radi se o poslu u kojem je jedino što je potrebno slobodno vrijeme i strpljenje. Kad sam ulazio u ovo bio sam pomalo skeptičan, no sad kad vidim da se na tome da zaraditi od 75 – 200$ tjedno moja skeptičnost je prerasla u ozbiljnost da proširim svoj posao. Ukoliko i ti nemaš financijskog izlaza, a znaš da svaka kuna dobro dođe, javi mi se na mail: strpljenjemdozarade @ gmail . com i već danas zaradi svojih početnih 17$!

MC
morski covik5
07:41 29.01.2012.

Zasto trosimo lovu poreznih obveznika na ovaj sljam!? Metak, otrov...bilo sta samo ga spremite pod zemlju!

BL
Bljakonja
23:22 28.01.2012.

Ovaj šljam ne zaslužuje ništa drugo do pištolja za svinje i krave u čelenku... Zašto financirati na teret poreznih obveznika retardiranog debila i njegov ugodni boravak u zatvoru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije