Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOGLASNA POSTROJBA Hamze i Gazije sijale strah u Bosni

Okrutni i prema Muslimanima

hrv-lb3.jpg
import
08.08.2006.
u 20:36

Hamze (što znači lavovi na turskom) i Gazije (junaci na turskome) bile su u sastavu 505. bužimske brigade koja je pak bila u sastavu 5. korpusa kojim je zapovijedao general Atif Dudaković.

Popularni Izet
Brigadom je zapovijedao mladi i vrlo popularni Izet Nanić koji je poginuo prvog dana Oluje. Kruže priče da je bio toliko popularan u narodu da je već bio ozbiljna konkurencija Dudakoviću koji ga je dao likvidirati.
Hamze i Gazije bile su najekstremniji dio 5. korpusa sa snažnim elementima islamizma koji su uvozili malobrojni, ali vrlo utjecajni mudžahedini. Dok je postojala SAO Krajina, Hamze i Gazije često su upadale na tada okupirani teritorij. Tako su i za vrijeme Oluje ušle u hrvatski teritorij u dubinu od 10 do 15 kilometara, a kraj mjesta Kotorani vjerojatno su likvidirale zarobljenog Srbina. Gazije i Hamze počinile su i strašan zločin 19. rujna 1995. godine u Cazinskoj krajini. Brutalno su zaklali zarobljenog Srbina, dok su drugog privezali za traktor i vukli ga po cesti.

Odani Aliji
Te su postrojbe odigrale značajnu ulogu u međumuslimanskom sukobu. Hamze i Gazije bile su odane Aliji Izetbegoviću te su bile udarne igle u borbi protiv vojske Fikreta Abdića. U tim je borbama poginulo dosta Muslimana, a mnogi pripadnici poraženih Abdićevih snaga žalili su se na torture kroz koje su prolazili u zatvorima. Naime, malo je poznato da je sukob između pripadnika Abićevih i Izetbegovićevih snaga bio izuzetno krvav i brutalan, a to se i danas vidi u Cazinskoj krajini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije