Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimizacija sustava

Okrupnjavanje zazivaju svi, sad je čas za reformu javne uprave

Zagreb: Dolazak ministara i članova Kriznog stožera na sastanak s premijerom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.04.2020.
u 07:00

Reforma je moguća ako postoji jasna želja za njom, a sada je i političari na lokalnoj razini podržavaju

U strahu od globalne ekonomske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa i sloma javnih financija, sve su glasniji zahtjevi za rezanjem državne potrošnje. Odluka Vlade da stopira javne nabave koje u ovom trenutku nisu nužne naišla je, međutim, na kritike poslodavaca, svjesnih da bi taj vid državne štednje dodatno ugrozio privatni sektor. Istodobno se zagovara znatno rezanje plaća u javnom sektoru, pri čemu se neformalno spominje smanjenje od 20 posto, ali i to da ne treba dirati plaće onih koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa, poput zdravstvenih radnika, policije i vojske.

Linearan pristup nije dobar

Činjenica je, međutim, da to nisu jedine službe koje u ovoj situaciji rade pojačano, u uvjetima za koje se nitko od njih nije mogao ranije pripremiti. Među njima su i učitelji koji daju sve od sebe kako bi školsku godinu priveli kraju, ali i državni službenici u Poreznoj upravi, carini ili Zavodu za zapošljavanje pa je pitanje koliko bi pravedno bilo “nagraditi” ih drastičnim rezanjem plaća. Takav pristup mogao bi dodatno demotivirati stručni i kvalitetni kadar, kakav javnoj upravi ionako kronično nedostaje, a koje bi ovakav smjer ponovo strpao u isti koš s političkim uhljebima, kojih se želimo riješiti.

Da linearno rezanje plaća nije najsretnije rješenje, smatra i Dubravka Jurlina Alibegović, bivša ministrica uprave, koja je oprezna i oko teze da je ova kriza pokazala kako državni aparat može raditi sa znatno manjim brojem službenika, s obzirom na to da se u posljedjnih mjesec dana radi izmjenično u timovima.

– Nikada mi se nije sviđao linearan pristup. Treba znati što je kojem timu zadaća, imati jedno mjesto ostvarenja ciljeva i osigurati praćenje rezultata tih timova – kaže Jurlina Alibegović i upozorava kako linearni rezovi mogu imati pozitivan efekt samo u vrlo kratkom razdoblju, primjerice tijekom mjesec dana, nakon kojih bi se počele osjećati negativne posljedice.

Iz Vlade zasad nema formalnih naznaka o tome što će se događati sa službeničkim plaćama. Neslužbeno se pak može čuti kako će se ovaj tjedan razgovarati o daljnjim mogućnostima rezanja potrošnje po pojedinim resorima. Nakon toga će se razmotriti mogućnosti zaduživanja na inozemnom tržištu, a tek potom na red dolazi eventualno rezanje plaća u javnom sektoru, tvrde naši izvori. Premijer Andrej Plenković istodobno govorio o “prigodi za novi početak, ne samo Vlade nego cijelog društva”.

Reforma javne uprave jedna je od središnjih točaka svih stranačkih programa u zadnja dva desetljeća, no ni jedna Vlada do sada nije pokazala odlučnost da je doista do kraja i provede. U takve promjene u pravilu se ne ide u izbornoj godini, no otpore reformama koje bi osigurale jednostavnije birokratske procese te jeftiniju i efikasniju upravu ovoga bi puta mogla slomiti upravo koronakriza.

Da bi se stvari mogle stubokom promijeniti, pokazuje činjenica da su lokalni političari konačno shvatili kako je teritorijalni ustroj Hrvatske s čak 555 općina i gradova nelogičan, neefikasan i skup, time i neodrživ. Uvođenje e-propusnica pokazalo je da mnoge općine svojim građanima ne mogu osigurati, ne samo ustavno pravo na lokalnu samoupravu u vidu kvalitetnog prostornog planiranja, obrazovanja i socijalne skrbi te zadovoljenja sportskih i kulturnih potreba nego ni ono što im je potrebno za svakodnevni život. Suočeni s takvom situacijom, općinski čelnici sami su počeli zazivati okrupnjavanje, a Jurlina Alibegović tumači da je time ispunjen ključni preduvjet za istinsku reformu.

Zašto baza već ne postoji?

– Reforma je moguća ako postoji jasna želja za njom, a sada i političari na lokalnoj razini podržavaju racionalizaciju sustava. No, ni tu nije dobar linearan pristup, treba reći točno koga ćete i zašto ukinuti – upozorava Jurlina Alibegović. Ističe da prvo treba definirati ulogu gradova i općina i način njihova financiranja, kako bi se došlo do optimalnog broja jedinica.

Racionalniji teritorijalni ustroj godinama zagovara i Ivan Koprić, šef katedre za upravno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu, koji se u nizu istupa zauzeo za reduciranje broja općina na 123. Koprić se pritom poziva na rad Aleksandra Toskića i Dražena Njegača, geografa koji su pronašli upravo toliko centara kojima gravitiraju veće prostorne cjeline u Hrvatskoj.

“Optimizaciju sustava”, konačno, najavljuje i ministar uprave Ivan Malenica, iz čijeg resora pojašnjavaju kako se radi na uspostavi središnje baze podataka na temelju koje će se zaključiti koji su administrativni i financijski kapaciteti nužni da bi gradovi i općine učinkovito pružali usluge iz svog djelokruga. Pitanje je samo zašto Hrvatska već odavno nema takvu bazu.

Komentara 30

DU
Deleted user
08:19 20.04.2020.

Brač 8 općina, Krk 7 općina...kome je ovo normalno?

Avatar Dipsy
Dipsy
08:57 20.04.2020.

Plenkovic ima dovoljno pameti da shvati da linearan pristup smanjivanju placa nije posten. Policajci sada imaju i vise posla nego inace, dok neki drugi trenutno ne rade i njima treba smanjiti...

SI
sisavac
07:58 20.04.2020.

unatoč 'mišljenjima stručnjaka', da je za reformu potrebno puno analiza i 8-10 godina, smatram da se to može provesti jednim rezom i u roku manjem od 2 godine da profunkcionira. zašto? ako se 90-ih rasturilo u manje od dvije godine tadašnji sustav velikih općina, bez županija, i sve je brzo proradilo, kako ne bi sad proradilo kad svi znaju posao, nemaju se u čemu novom osposobljavati, jedini problem će im biti dva mjeseca skužiti odnose i snage u novoj ekipi....?! običan stanovnik sadašnje neke općinice ili 'grada' neće ni skužiti navodnu promjenu, jer će i dalje trebati čistiti ceste, grabe, i dalje će zimska služba i javna rasvjeta postojati, odvoz otpada, i dalje će računi dolaziti, i dalje će vas netko kažnjavati jer ste na parcelu bacili otpad od obnove kuće, stana, i dalje će vas tjerati da čistite zapuštena polja... jedini koji će osjetiti nestanak svoje male općine će biti političari, jer su prije mogli brati vijećnički naknadu samo glasovima svojeg sela, kojem su 'osigurali' neke stvari, tipa 3 dječjih igračaka na parceli koju je općina kupila od njegovog prijatelja. samo su oni protiv ukidanja takvih općina. pazite, na rad političara vam odlazi i u najmanjim općinama po pola milijuna kuna. tih pol milijuna kuna će ostati u novoj većoj općini. država samo treba propisati minimalan broj stanovnika lokalne upravne jedinice, minimalni financijski kapacitet i obveze koje mora svojim građanima osiguravati. mjesec dana posla za dva referenta. i onda rez! koje filozofiranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije