Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Okrugli stol o pobačaju: Žena to radi kad dođe pred zid i kad nema drugog izbora

Okrugli stol o pobačaju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
31.01.2019.
u 14:07

Prva kritika upućena je Vladi RH jer neće ispoštovati odluku Ustavnog suda, ali i saborskim zastupnicima HDZ-a koji nisu došli na okrugli stol

Pobačaj je pravo žene, obrazovanje i informiranje u školama te besplatna kontracepcija su najefikasniji načini borbe protiv pobačaja i nikakve zabrane neće to spriječiti, poručeno je danas s okruglog stola na temu pobačaja koju je u Hrvatskom saboru organizirao predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

On je prošli tjedan, podsjetimo, u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog zakona o pobačaju, i to nakon što je Ustavni sud 2017. godine Vladi dao rok od dvije godine da donese novi zakon jer aktualni iz 1978. godine treba uskladiti sa sadašnjim vremenom, terminološki i sadržajno.

Taj tok od dvije godine ističe 21. veljače, no ministar zdravstva Milan Kujundžić je već najavio da se rok neće ispoštovati jer je povjerenstvo formirano za izradu zakona ozbiljno pristupilo poslu i treba pregledati prakse svih drugih zemalja.

Prva kritika upućena je Vladi RH jer neće ispoštovati odluku Ustavnog suda, ali i saborskim zastupnicima HDZ-a koji nisu došli na okrugli stol.

- Demokrati su iskoristili vrijeme božićnih praznika i zajedno sa stručnjacima zakon iz 1978. uskladili s odlukama Ustavnog suda, prateći primjere europske prakse. Sramotne su izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića jer pokazuju nepoštivanje žena, države i Ustavnog suda – rekao je uvodno Mirando Mrsić.

Podsjeća da je prije dva dana i njegova bivša stranka SDP napisala svoj prijedlog istog zakona pa ih je pozvao da zajedno sjednu za stol i u proceduru upute jedinstveni zakon.

Bojana Hribljan iz Demokrata rekla je da njena stranka ne vidi pobačaj kao sredstvo kontracepcije. Podsjetila je da Demokrati u svom prijedlogu zakona predlaže, između ostaloga, slobodni prekid trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi (postojeći zakon predviđa do 10. tjedna trudnoće).

- Predlažemo da prekid trudnoće bude besplatan, da sama žena odlučuje bez zadiranja u njenu privatnost, savjetovanja nisu potrebna, žena kad jednom odluči rijetko kad se predomisli. Treba imati pravo na bezbolan zahvat, dakle anesteziju, trebala bi moći birati metodu, a i imati pravo na pomoć liječnika bez priziva savjesti. Trebala bi svaka zdravstvena ustanova osigurati takvog liječnika. Predviđamo i kazne za zdravstvene ustanove – rekla je Hribljan.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Spomenka Avberšek iz Demokrata drži kako se žene ne bi trebalo prisiljavati da idu na savjetovanja prije pobačaja, eventualno nakon.

- Zakoni se nikada ne donose zbog muškog roda, uvijek se donosi nešto da bi se ženi pomoglo ili nešto oduzelo. Pravo na prekid trudnoće definitivno mora biti pravo žene, imamo razumne rokove.
Nema te zabrane ili zakona koji bi spriječio ženu koja je odlučila da prekine trudnoću da to napravi, žene su razumne, znaju što hoće i nema tog savjetnika koji bi to promijenio. Samo je pitanje kako, u ilegali, da me se vraća u 19. vijek? E ne bi išlo... - komentira Avberšek.

Nezavisna zastupnica Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo da se u parlamentu raspravlja o pobačaju, iako je odluka Ustavnog suda, drži, postavila dobre okvire za donošenje novog zakona.

- Žene danas odlaze u susjedne zemlje kada im je to nedostupno u Hrvatskoj ili kada strahuju da će ih netko odati okolini koja bi ih osuđivali. Razni su aspekti pobačaja, nadam se da se neće zabraniti jer bi svaka zabrana dovela do ugrožavanja zdravlja žene, a ni jedan pobačaj ne bi spriječili i ni jedno dijete spasili – tvrdi Opačić dodavši kako istraživanja pokazuju da veliki broj pobačaja rade žene koje su u braku, rade ga s trećim djetetom, dakle to nisu balavice od 16-17 godina.

- Ako netko misli da to žena radi iz svog hira, sretna, vesela, onda ne zna što govori, žena to radi kad dođe pred zid i kad nema drugog izbora – zaključuje Opačić koja sumnja da će u ovoj ili idućoj godini vlada mijenjati ovaj zakon s obzirom na dvoje izbore ove godine i jedne iduće, a pitanje pobačaja dijeli naciju.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka rekla je da je loše da vlast ne poštuje odluku Ustavnog suda s lošim isprikama da povjerenstvo treba istražiti prakse drugih zemalja.

- Katolička crkva je nedavno rekla da se nikada neće pomiriti s pobačajem i podržavam ih, ali u svjetovnoj državi to nas ne treba zanima. Ljetopis iz 2017. godine kaže da 28,1 posto žena koje su se odlučile na prekid trudnoće već ima dvoje djece, 20 posto jedno dijete, a većina troje djece, maloljetnica je samo 49 registriranih. Ali jako je puno sive statistike, naše žene u redu stoje u Brežicama jer je tamo pobačaj besplatan, a za Hrvatice jako niska cijena. Da žene izbjegnu neugodnosti odu tamo – komentira Sarnavka. Odbacuje teze i da pobačaj utječe na našu ionako lošu demografsku sliku.

- Usred Zagreba imamo Sveti Duh gdje su svi liječnici izrazili priziv savjesti, pa je opet samo 6145 rođene djece lani, dakle nema koloracije. Tragično da statistika pokazuje da u 2017. godini čak 76,9 posto žena koje su došle na pobačaj nije koristilo nikakvu kontracepciju, to je tragično za zemlju u 21. stoljeću. U Norveškoj u zakonu stoji da je savjetovanje za ženu obavezno poslije prekida trudnoće, da ih se tada uputi u načine kontracepcije, da se više u 21. stoljeću ne događa da žena ne zna da postoji kontracepcija. I kontracepcija mora biti besplatna, nedopustivo koliko je bila skupa, pa je jeftinije bilo ići u Brežice i tamo kupiti – kritizira Sarnavka.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a zadovoljna je da su Demokrati dokazali kako se korektan zakon može jednostavno napisati.

- Hajdemo probati da standarde koje Hrvatska već ima ne ugrožavamo. Ja sam jedna od onih žena koja je puno vremena provela u bolnici da bih imala dijete, i sjećam se rečenice profesora Grizelja, kad je 1987. rođeno prvo dijete uz medicinski potpomognutu oplodnju "nema toga što će žena napraviti da dobije dijete,kao i što nema toga što će napraviti da djeteta nema ako ga nije u prilici odgajati". Pobačaj je zadnja mjera, on je trauma za svaku ženu i zato je edukacija ključna – drži Mrak Taritaš, dok njena stranačka kolegica Vesna Pusić naglašava kako je jedini efikasni način borbe protiv pobačaja je obrazovanja i dostupna besplatna kontracepcija, a prije svega dostupna informacija o tome.

- Treba raspravljati što je u ovoj situaciji uloga države, a svi mi možemo imati svoja mišljenja o tome, iako nikome to nije nešto dobro. Uloga države je da vam omogući da imate svoj stav i da postupite u skladu s njime, ako vam je pobačaj neprihvatljiv, nitko vas ne smije na to tjerati, ali tako mora biti i obrnuto. Imali smo u stvarnom životu primjere i jednog i drugog, i jedno i drugo izazvalo ogromne ljudske nesreće – kaže Pusić koja posebno kritizira priziv savjesti kod liječnika.

- Neki su protiv lijekova, neki protiv transplantacije, gdje je kraj? Ako imaš prigovor savjesti ne budi doktor, ako želiš ipak biti, moraš pružati sve usluge koje zakon omogućava, tu vrstu licemjerstva ljudi koji su to masovno radili prije 1990. i najednom ih udari prigovor savjesti kad politika to diktira kao neke dominantne vrijednosti, nije uvjerljivo i pokazuje koliki prostor za licemjerstvo takva kategorija ostavlja – smatra Pusić.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović jedini je protivnik pobačaja na ovom okruglom stolu pa je postavio, kako on vjeruje, ključno pitanje za ovu raspravu – kada počinje ljudski život.

- Ako se znanstvenici slože da je oplodnjom, negdje u 1., 2. ili 3. tjednom, onda ćemo razgovarati. Negdje je dozvoljen i u 22. tjednu, negdje još i kasnije, pa hajdemo razgovarati o tim zemljama. Idemo se prvo dogovoriti kada život počinje, prekid ljudskog čovjeka je ubojstvo. Neki filozofi kažu da čovjek nije živ dok ne razvije svijest o postojanju, onda ni beba nije živa, imamo i retardirane ljude za koje kažu da nisu svjesni svog postojanja, dakle, nemaju život. Ovdje se radi o pravu na život, to biće ima svoje ja, to je čovjek, to nije pravo žene. Život je svet, ima i dušu. Crkva ima veliki utjecaj, zašto ne bi rekla svoj stav, svi su bili radosni kad je Bozanić osudio Jasenovac, to je u redu, a kada govori o pobačaju, to ne valja – zaključio je Zekanović.

Pogledajte video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

 

Komentara 27

RO
ronyday
14:15 31.01.2019.

Ovo je vašara akrapa, zombija, čudovišnih kreatura

DU
Deleted user
14:11 31.01.2019.

Dakle ''pobačaj je pravo žene''. Hm, a gdje je pravo djeteta na život? Ako je pravo žene važnije, po istoj logici može se legalizirati i ubojstvo novorođenčadi. U čemu je razlika?

Avatar mofo
mofo
17:01 31.01.2019.

Svo to polako i sigurno vodi onome što se ovih dana događa u Americi... Bilo bi zanimljivo da nam novinari i o tome nešto napišu.. ili možda pitaju raznorazne rade i bore za komentar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije