Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon desetljeća suđenja

Okončano suđenje između Končara i bivših suradnika: Okrivljenici će morati isplatiti vrtoglav iznos

Danko Končar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
11.02.2021.
u 16:24

Dužni su Končaru solidarno nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu 3.124.369,40 kuna što znači da im ukupna obveza iznosi više od 19,6 milijuna kuna

Nakon gotovo cijelog desetljeća, okončan je sudski spor kojim se dokazivala moguća zlouporaba prilikom kupnje i prodaje nekretnina za tvrtku “Kermas ulaganja” u vlasništvu Danka Končara

Županijski sud u Puli u siječnju je odbacio kao neosnovane žalbe Vinke Cetinski, Željana Hrvatina te Borisa i Marina Sorga na presudu Općinskog suda u Puli iz lipnja 2019. godine, a po kojoj su dužni Končarovoj tvrtki solidarno isplatiti više od 19,6 milijuna kuna. Takvom odlukom Županijskog suda iscrpljen je žalbeni postupak, a spomenuta presuda postala je prva pravomoćna u građanskim parnicama koje Končar vodi protiv svojih nekadašnjih suradnika, piše Glas Istre

Najbliža mu je suradnica bila nekadašnja hrvatska doministrica turizma Vinka Cetinski kojoj je kao osobi od povjerenja povjerio mjesto direktorice tvrtke Kermas ulaganja, osvnovane 2007. godine s ciljem poslovanja nekretninama na području Istre i Dalmacije. Vinka Cetinski je s odvjetnikom Željanom Hrvatinom sklopila Sporazum kojim su ugovorili međusobnu suradnju na realizaciji kupoprodaje nekretnina na području Istre. Njime se odvjetnik obvezao prikupljati ponude sa svom popratnom dokumentacijom, pravno ih analizirati, izrađivati predugovore i ugovore o kupoprodaji nekretnina, prijedloge za uknjižbu, prijavu poreza za promet nekretninama kao i sve druge pravne radnje vezane za realizaciju kupoprodaje. Boris i Marin Sorgo u priči su se našli kroz rovinjsku agenciju za nekretnine “Icarus”, koja je operativno vodila tu potragu za „ekonomski zanimljivim nekretninama“, a u kojoj su bili suvlasnici s odvjetnikom Hrvatinom. 

Danko Končar nije dodatno provjeravao informacije o cijeni zemljišta koje mu je Cetinski davala, što je ona iskoristila za osmišljavanje i kriminalno povezivanje, u kojem su kroz realizaciju 35 ugovora o kupoprodaji zemljišta i nekretnina na području Istre svi optuženi ostvarili znatnu imovinsku korist.

Radilo se o kupoprodaji zemljišta od fizičkih osoba pri kojem su se s prodavateljima usmeno dogovarale niže kupoprodajne cijene od onih koje su se navodile u pisanom kupoprodajnom ugovoru. Višak uplaćenog iznosa prodavatelji su podizali sa svojih računa i na ruke vraćali Hrvatinu te Borisu i Marinu Sorgu.

Kada je Končar shvatio što se događa, slučaj je 2011. godine predao u ruke pravosuđu, a sudsko utvrđivanje činjenica u ovom slučaju rezultiralo je presudom kojom mu je četvoro optuženih dužno solidarno isplatiti iznos od 16.552.892,51 kuna zajedno sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u roku od 15 dana od dana kad im bude uručena presuda. Uz to u istom su roku dužni Končaru isto tako solidarno nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu 3.124.369,40 kuna što znači da im ukupna obveza iznosi više od 19,6 milijuna kuna.

Prema zakonu, svaki dužnik solidarne obveze odgovara za čitav iznos duga, što znači da će se obaveza u slučaju prisilne naplate ne dijeli na ravnomjerne dijelove već se skida s onih računa na kojima ima novca što u načelu znači da se i čitav iznos može naplatiti od jednog od četvoro optuženika.

VIDEO Pogledajte kako se pripremala spektakularna izložba "Hrvatska svijetu"!

Ključne riječi

Komentara 2

TA
Talleyard
20:45 11.02.2021.

Ovom kriminalcu treba oduzeti sve što ima i staviti na prosjački štap, što je on učinio brojnim ljudima i opljačkao državu.

SJ
Sve je uzalud
17:46 11.02.2021.

.....puno lipo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije