Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirisi prošlosti

Okolica Zagreba čuva svoje običaje i recepte

Zagrebačka županija
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
09.11.2018.
u 12:00

Turistička zajednica gostima preporučuje adrese restorana i izletišta koji nose oznaku ‘Okusi zagrebačkog kraja’

Gastronomija je već godinama jedan od glavnih turističkih aduta svake regije, a brendiranje tradicionalnih jela iznimno je važno kako bi gost određeni dio Hrvatske doživio i kroz nepce. To dobro znaju i turistički radnici i ugostitelji Zagrebačke županije, koji također uvelike rade na prepoznatljivosti svoje gastronomije.

Zagrebačka okolica danas, podalje od vreve užurbanog grada, pruža namjerniku mir i uživanje u prekrasnim krajolicima, ali i odličnu autohtonu domaću hranu i vrhunska vina.

Kušati se može mnogobrojne tradicijske specijalitete poput domaće šunke pečene u kruhu, samoborske salame sa svježim kravljim sirom, sarmice u kiselom zelju ili neke od autohtonih slastica kao što su nadaleko poznata jela iz Samobora poput kremšnite, kobase češnofke, pića kao što su muštarda ili bermet, rudarske greblice.

Tu je i plešivički copanjak; gibanica od svježeg sira i zelenja, zatim vrbovečka pera, slana pita s kukuruznim brašnom, sirom ili vrhnjem ili kolač Jelačić-šnite.

– Svakodnevica običnoga života pretočena u lonac govori nam o kulturi življenja na prostoru takozvanog zelenog prstena Zagreba. Taj je prostor uspio spojiti suvremeni urbanizam te očuvati tradicionalne narodne običaje i vrijednosti, niz gastronomskih osobitosti, užitaka i doživljaja. Brendirani u sklopu nacionalnog projekta “Okusi hrvatske tradicije”, restorani u ponudi tijekom cijele godine imaju najmanje šest jela, od čega su najmanje dva glavna jela, s popisa gastronomske baštine Zagrebačke županije kreiranih u dva sezonska jelovnika; proljeće/ljeto i jesen/zima, te šest pića lokalnih proizvođača, od čega najmanje četiri etikete vina. Osim toga, objekti moraju zadovoljiti osnovne kriterije kvalitete i sadržajnosti dosadašnje ponude, opće uređenosti i tržišnog ugleda – poručuju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije koji gostima preporučuju konkretne adrese restorana i izletišta koji nose standard “Okusi zagrebačkog kraja”.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Poznata cesta sira

To su Bistro Babriga u Velikoj Gorici, Izletište Vina Kos-Jurišić u Sveti Ivan Zelini, zatim Hotel Bunčić, Vrbovec, Seoski turizam Kezele u Ivanić-Gradu, Restoran Samoborska klet i Krčma Gabreku 1929. u Samoboru, Restoran Golf, Zaprešić, Izletište Suhina u Svetoj Nedelji, Restoran Ivančić i hotel Princess u Jastrebarskom, Ekopark Krašograd u Pisarovini i Stara Preša u Šenkovcu.

No zagrebački je prsten poznat i po svojoj cesti sira, ali još i više po vinogradima i OPG-ima koji se bave proizvodnjom iznimno kvalitetnog domaćeg vina po čemu su već godinama među najboljima u Hrvatskoj.

Prirodne pogodnosti, tlo, sunce i klima, ali nadasve marljive ruke vinogradara i vinara, njihovo znanje, iskustvo, upornost i ljubav prema svom poslu, svake godine ovdje odnjeguju plemenitu kapljicu u kojoj uživaju i probirljivi znalci i “obični” ljubitelji dobra vina.

Neizostavni buncek

Ako ste od onih koji su u potrazi za vrhunskom kapljicom kojom ćete začiniti uživanje u prirodi, budite uvjereni da ste na dobrom mjestu.

Zagrebačka županija ima tri vinske ceste; Plešivičku, Zelinsku i Samoborsku te vinske puteve Ivanić-Grada. Uz vina Purtugizec Plešivicu i Kraljevinu Zelinu, robne marke Zagrebačke županije, na vinskim cestama kušati možete i brojne druge vinske sorte kao što su chardonnay, sivi pinot, rajnski rizling, crni pinot, frankovku i brojne druge sorte, ovisno kod kojeg ste domaćina.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Naime, vinograda ima gotovo u samom središtu Zagreba, neki su trsovi udaljeni tek nekoliko stotina metara od gradskih prometnih žila-kucavica, a mnogi su Zagrepčani, koji stanuju u tim dijelovima grada, strastveni vinogradari i vinari. Često u kapljici iz njihovih podruma i klijeti, koju proizvode u malim količinama, uživaju najčešće oni sami, obitelj ili najbliži prijatelji, iako se nađe i koja boca viška za tržište, za neki ugostiteljski lokal.

Veći, pravi vinogradari i vinari, koji su već renomirani i poznati i priznati na tržištu, s većim količinama vina, dolaze s područja Samobora, Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca.

Vinari u svojim vinarijama stoga, posebno ovih dana, nude mogućnost vikend-odmora na svojim OPG-ima uz degustaciju domaćih vina, a iznimno su popularne i proslave Martinja, zaštitnika vinara i vinogradara. Na dan sv. Martina stoljećima se održava ceremonija krštenja vina, a sve uz bogatu trpezu na kojoj će se naći guska s mlincima, kestenje, buncek, kobasice, zelje, ali i nezaobilazni mošt i mlado vino.

Po narodnom vjerovanju, Martinje označava i kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.
I ove se godine Martinje obilježava diljem Zagrebačke županije, a na zagrebačkom Trgu bana J. Jelačića od 5. do 11. studenoga održava se tradicionalna manifestacija “Martin je u Zagrebu”. No niz obiteljskih izletišta, OPG-a, vinarija u Mariji Gorici, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Krašiću, Pisarovini, Samoboru ili Dugom Selu, gdje se slavi Martinje i Dan grada i gdje će se 10. studenog održati i koncert grupe Vigor, poziva goste da dođu na proslavu Martinja.

Jeste li znali?

Samoborska kremšnita postala je turistički brend Samobora. Specifična je zbog fine lagane žućkaste kreme u prhkom lisnatom tijestu. Samoborci kažu da je priprema, kuhanje i miješanje kreme čine posebnom.   

Plešivički copanjak tradicijsko je jelo težaka s Plešivice. Riječ je o slanoj, prhkoj gibanici punjenoj svježim sirom i zelenjem, onime što je domaćica imala, poput listova koprive, blitve, špinata.   

‘Kaj su jeli naši stari’ tradicionalna je turističko-kulinarska manifestacija koja se od 1981. godine održava svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu u Vrbovcu. Kuhaju se tradicionalna jela i pije domaće vino.        

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije