Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U potrazi

Oko tisuću ljudi u borbi za trenutačno najtraženiji posao

Od ranih sati pred Upisnim centrom u Sisku stvorio se dugačak red
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
24.02.2011.
u 10:20

Prijavljivali su se završeni srednjoškolci, studenti, umirovljenici, pa čak i političari

Petstotinjak Siščana stajalo je jučer u redu na ulici ispred Centra za popisivanje kako bi ispunili prijavu za trenutačno najtraženiji posao u državi – privremeni posao popisivača stanovništva. Okupljenim umirovljenicima, mladima, osobama sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom... nije smetao ni hladni sjeverac. Sve su spremni pretrpjeti u nadi da će od 1. do 28. travnja ove godine biti zaposleni.

Žele podebljati mirovinu

Ivana Hlavaček za koji tjedan napunit će 18 godina. Lani je završila za prodavačicu, no posao nije našla pa se nada da će joj popisivanje stanovništva biti prvo radno mjesto koje će upisati u životopis.

– Očekujem da ću dobiti posao i nešto zaraditi kad već nigdje drugdje ne mogu – kaže mlada prodavačica. Prijavu za popisivača predala je i "svježa" umirovljenica Milena Stančić. Poslom bi htjela "podebljati" mirovinu.

– Umirovljenica sam tri mjeseca, a radila sam kao inženjer kemije. Volim raditi s ljudima pa bih htjela biti popisivačica, no pretpostavljam da će prednost imati mladi i nezaposleni – kaže Milena. Veliko zanimanje vladalo je jučer i u Kutini. Već prvoga dana upitnik je popunilo 176 kandidata. Oko 120 popisivača bit će potrebno za ovaj posao u Kutini, a bit će odabrani selekcijom i analizom upitnog listića koji mora popuniti svaki kandidat.

– Na listi popisivača uglavnom su mladi i školovani ljudi, što potvrđuje da i u Kutini ima mnogo nezaposlenih – rekao je Hrvoje Krmelić, predsjednik Povjerenstva. Među brojnim kandidatima bila je jučer i Jadranka Desančić, koja je radno iskustvo prikupljala na brojnim poslovima.

Poznaju i ljude i teren

– Radila sam u Tisku, u Kutini i Sisku, pa u kutinskoj Primi. No, dobila sam otkaz, a prijavila sam se za ovaj posao jer mi treba svaka kuna – rekla je J. Desančić. Gužva je vladala i u Petrinji. U maloj dvorani Hrvatskog doma na testiranje je svaki sat izlazilo po 60 kandidata. Građani od 18 do 70 godina života, tek završeni srednjoškolci, studenti, apsolventi, radni i braniteljski umirovljenici, muškarci i žene na evidenciji burze rada od prošlog tjedna pa do punih 20 godina čekanja na posao. Kćeri i mame zajedno su stajale u redu u nadi da će dobiti posao.

– Nezaposlen sam od završetka škole prošle jeseni, a posao popisivača donio bi mi neku kunu – kazao je elektrotehničar Boris Ivanović. Umirovljeni hrvatski branitelj Zvonko Horvatinec ima dovoljno vremena, ulice i predjele Petrinje dobro poznaje, što bi mu olakšalo obilazak kuća i stanova. U mnoštvu pred dvoranom čekao je i aktivni lokalni političar.

– Nije sramota raditi nijedan posao. Imam dovoljno iskustva s ljudima i mislim da ću proći ovaj prvi test – rekao je Anđelko Hrupački, predsjednik Stranke umirovljenika Petrinje.

– Iz Županije smo dobili 250 obrazaca, ako se nastavi ovakva gužva, morat ćemo u Sisak po još listića jer su pred nama još dva dana testiranja – pribojavao se koordinator za popis u ispostavi Petrinja tajnik Grada Zdravko Kuljanac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije