Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad-tad

Oko 75.000 građana morat će izbaciti turbo-plinski bojler, a evo koliko to stoji

Ilustracija
Foto: Robert Anić/PIXSELL
21.09.2018.
u 11:17

U Hrvatskoj je u pogonu oko 75 tisuća turbo-plinskih bojlera, najviše u Zagrebu i Osijeku

Ministarstvo gospodarstva Europskoj komisiji poslalo je svoje komentare na EU direktivu iz 2013. godine kojom se na tržištu više ne dopuštaju turbo-plinski bojleri te zatražilo odgodu njene primjene u Hrvatskoj dok se ne pronađe model financijski prihvatljivog prelaska na kondenzacijsku tehnologiju, piše Novi list.

Prema direktivi na tržištu EU više nije dopuštena prodaja turbo-plinskih bojlera, energetski neučinkovitih, kao ni zamjenskih dijelova za njih. Direktiva ne traži instantnu zamjenu svih starih bojlera u pogonu, odnosno prestanak njihova korištenja već indirektno nameće postupnu zamjenu dotrajalih uređaja novima, kondenzacijskim bojlerima.

U Hrvatskoj je u pogonu oko 75 tisuća turbo-plinskih bojlera, najviše u Zagrebu i Osijeku, što znači da će 75.000 građana kad-tad morati stari bojler zamijeniti novim, skupljim nekoliko tisuća kuna, ali se i s ostalim stanarima u zgradi dogovoriti da oni učine isto, i da novim bojlerima prilagode dimnjak, piše Novi list.

Na primjeru zgrade od četiri stana, to za svaki stan znači trošak od oko deset tisuća kuna samo za bojler, dok prilagodba dimnjaka visine 12 metara – priprema za priključenje kondenzacijskih plinskih kombi-bojlera – stoji još oko 13,5 tisuća kuna, dakle oko 3300 kuna po stanu

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 45

KO
KoToTamoPeva
12:17 21.09.2018.

ja sam serviser plinskih aparata i malo sam bolje upoznat sa situacijom i mogu reći da su ovo nebuloze sta pišu. nitko vas ne može natjerati da skidate svoj ispravni uređaj. dijelova ima i proizvode se i po svim zakonima se mogu mijenjati i servisirati. aparati stari po 20+ godina se još uvijek daju popraviti (naravno upitna isplativost).

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
12:21 21.09.2018.

opet vrdoljak mulja sa grijanjem

GR
Grof
12:28 21.09.2018.

Da bi kondenzacijski bojler bio "kondenzacijiski" treba raditi u rasponu niskih temperature vode (cca 50 C u polaznom vodu). No, zato vam treba ili veća površina radijatora ili stvarno dobro toplinski izolirana kuća/stan da bi toplinski učin bio isti. Znači,, radi li kondenzacijski bojler u višem temperaturnom rangu - nema iskoristivosti kondenzata, pa djeluje i troši kao i stari bojler.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije