Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROŽE MJERE POČELE DJELOVATI

Ohrabrujuće smanjenje broja zaraženih: Za dva tjedna manji pritisak na bolnice?

Na pulskoj tržnici večina prodavača i kupaca se drži epidemioloških mjera
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
22.12.2020.
u 06:35

Venus: Svako smanjenje mobilnosti smanjuje ili bar otežava prijenos bolesti. Tešović: Broj umrlih zadnji počinje padati

Već nekoliko dana zaredom brojevi novootkrivenih infekcija među testiranim osobama smanjuju se. To bi mogao biti dobar znak, no zasigurno ne znači da se bilo u čemu može popuštati, već samo da se epidemioloških mjera koje su na snazi treba čvrsto pridržavati. Jer pritisak na bolnice potrajat će još nekoliko tjedana.

– Vjerojatno je da su to prvi rezultati mjera koje su na snazi – kaže prof. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera u KB-u Dubrava.

Bolje nego tjedan ranije

– Jednim dijelom sigurno jesu. Svako smanjenje mobilnosti onemogućava ili barem otežava transmisiju virusa. Ako se budemo disciplinirano pridržavali, ove bi mjere mogle biti dovoljne, a uz to, krenut će i cijepljenje – mišljenja je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Jučer su izneseni podaci o 766 novozaraženih na 4614 testiranih u prethodna 24 sata. Broj testiranih preko vikenda uvijek je manji, pa tako i proteklog vikenda, ali je isto tako činjenica da je udio pozitivnih među testiranima ohrabrujuće nizak i iznosi 16,6%. Taj pozitivan trend traje već više dana. Krunoslav Capak jučer je iznio usporedne podatke prema kojima je u ponedjeljak prije tjedan dana među 5789 testiranih bilo 1472 novozaraženih, a to je udio od 25,4 posto dok je u ponedjeljak prije dva tjedna zabilježeno 1886 pozitivnih nalaza među 5356 testiranih, što govori o 35,2 posto pozitivnih među testiranima.

VIDEO Siniša Tomić - Ravnatelj HALMED-a otkrio da prve doze cjepiva u Hrvatsku dolaze već 26. prosinca

Na tjednoj razini, u proteklih tjedan dana (između 15. prosinca i 21. prosinca) bilo je 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije.

– U posljednjih tjedan dana primjećujemo smanjenje broja novozaraženih što je nesumnjivo rezultat mjera koje su poduzete. Nažalost, to se još uvijek ne odražava u smanjenju broja hospitaliziranih. Nadajmo se da će se i ta kategorija popraviti u sljedećih tjedan-dva jer te brojke kasne za dijagnozama novih slučajeva. Međutim, ove prve naznake da se trend širenja virusa promijenio samo je početak dugog procesa koji će biti potreban da se situacija opet dovede pod kontrolu. Naime, broj novooboljelih raste mnogo brže nego što pada pa se upravo zbog toga mjere moraju uspostaviti što je moguće ranije jer je epidemiološku krizu lakše “spriječiti nego liječiti” – podsjeća zagrebački znanstvenik svjetskog glasa, prof. Nenad Ban, profesor strukturne molekularne biologije na Saveznoj tehničkoj visokoj školi u Zürichu (ETH).

– Zaista se nadam da smo sada na pravom putu, ali sprečavanje porasta širenja virusa tijekom blagdana predstavljat će još jedan veliki izazov – napominje prof. Ban.

Da su prvi dobri pokazatelji vrijedni, ali da je do izlaska iz krize dug put, kazuju i usporedni podaci o incidenciji u zemljama Europske unije. Europska incidencija Hrvatsku svrstava i dalje na dno ljestvice. Prema četrnaestodnevnoj stopi incidencije koja nam iznosi 1102 na 100.000 stanovnika, Hrvatska je i dalje na 25. mjestu od 27 članica, a lošije stoje samo Luxemburg sa stopom od 1145 i Litva sa 1366 oboljelih na 100.000. Po mortalitetu smo 18. sa stopom smrtnosti od 750,8 na milijun stanovnika.

Ako se nastavi trend smanjenja broja novooboljelih, za dva do tri tjedna on bi se mogao preslikati i na broj bolesnika koji su zbog COVID-19 na bolničkom liječenju. – S obzirom na vremenski period od dva do tri tjedna za razvoj bolesti, toliko je otprilike potrebno i za smanjenje pritiska pacijenata oboljelih od COVID-19 na bolnice – kaže dr. Venus.

Neko će vrijeme i dalje potrajati pritisak na bolnice, a još nešto dulje i broj preminulih pacijenata. I dalje se očekuje priljev bolesnika na COVID odjele i u respiracijske centre, prvenstveno onih bolesnika koji sada ulaze u drugi tjedan bolesti, a i još neko vrijeme neće padati broj bolesnika u intenzivnoj skrbi, objašnjava prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

– Pritisak na bolnice počinje padati dva tjedna nakon smanjenja broja novozaraženih. Naknadno pada broj umrlih i broj bolesnika s teškim kliničkim slikama, te brojke zadnje će početi padati – kaže prof. Tešović i dodaje kako to pokazuju i iskustva iz Italije i u SAD-a.

U bolnicama i dalje teško

Dan ranije je i Ivan Đikić pozitivno ocijenio činjenicu da je za vikend zabilježen manji broj oboljelih u odnosu na vikend prije tjedan dana. “To je vrlo pozitivan rezultat, mjere očigledno djeluju. Prije tjedan dana bili smo na 3600 sedmodnevnog prosjeka, danas smo na 2800. To je ogroman pad, značajan. Međutim, ono što je jako važno da se ne fokusiramo samo na novozaražene, nego da gledamo preminule. Vidite da u Hrvatskoj taj trend i dalje raste nesmetano”, kazao je znanstvenik za N1.

U bolnicama koje skrbe o pacijentima oboljelim od koronavirusa i dalje je stanje jako teško. Osoblja nema dovoljno, mnogi su izbačeni iz stroja zbog samoizolacije ili su i sami oboljeli od COVID-19. Dodatno ih je ogorčilo što se od njih u tom slučaju traži da i pored nalaza liječnika medicine rada, HZZO-u dostave i nalaz infektologa i epidemiologa, odnosno birokratizira dokazivanje da se netko zarazio radeći s pacijentima. HZZO to objašnjava činjenicom da su i drugi profesionalno izloženi zarazi (policajci, njegovatelji u domovima itd.) te da ne mogu jedni biti privilegirani ili podređeni.

Ključne riječi

Komentara 34

LU
Ludwik
06:58 22.12.2020.

Gotovo pa sigurno manipuliraju brojkama. Kako uopće vjerovati nešto liku koji je radio za zločinačku tajnu službu totalitarističkog režima!? Baš me zanima koliko bi Izraelci vjerovali informacijama koje im predočuje gestapovac?!

MC
McDonaldTrump
06:52 22.12.2020.

Samo smanjite broj testova (kao sto ste uradili tokom proslog ljeta) i broj ce se proporcionalno smanjiti. Kad vise nebudete radili testove neci biti ni pozitivnih.

PA
palacinka
08:53 22.12.2020.

Lauc sve predvidio. Što uopće pitate Ðikića i kompaniju koji dosad niso ništa pozitivno pridonjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije