Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Satelitske snimke: Golemi ruski konvoj kreće se prema Kijevu; Rusi zauzeli grad na jugu, ubijena 352 civila

Foto: REUTERS/PIXELL/MAXAR TECHNOLOGIES
1/31
27.02.2022.
u 00:15

Tijek događaja pratite uživo na portalu Večernjeg lista.

Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Cijelom zemljom odjekuju eksplozije, Rusija provodi kopnenu, morsku i zračnu agresiju. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30 kilometara udaljenom od glavnog grada Kijeva. Strani mediji javljaju da je u Kijevu pogođen niz stambenih zgrada ali i bolnica gdje su smješteni civili. U jutarnjim satima stižu informacije kako je ruska vojska ušla u Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poziva ukrajinske oružane snage da preuzmu vlast u zemlji, dok istovremeno stotine tisuća Ukrajinaca, najviše žena i djece pokušava napustiti zemlju. Svim vojno sposobnim muškarcima zabranjeno je napuštati Ukrajinu.

Zapad danima uvodi ekonomske sankcije Rusiji, a u subotu navečer Europska Komisija potvrdila je da je većina ruskih banaka izbačena iz SWIFT-a što je dosad najteži udarac za Rusiju. Zapad Ukrajini šalje izdašnu financijsku pomoć ali i oružje.

Na ulicama Kijeva bori se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zajedno s gradonačelnikom Vitalijem Kličkom


KLJUČNI DOGAĐAJI

  • Ruske trupe ušle su u Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine u nedjelju oko 8 sati ujutro. To je drugi po veličini grad u zemlji.
  • Ukrajinska vojska priopćila je da je jutros oborila "krilatu raketu" ispaljenu na Kijev iz bjeloruskog zrakoplova Tu-22.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin kratko se obratio na televiziji jutros, bio je to prvi javni nastup od petka. Putin je ponovno rusku invaziju na Ukrajinu nazvao "specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa" i pozdravio "herojstvo" ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini.
  • Rusko izaslanstvo tvrdi da je "spremno za razgovore" s Ukrajincima u Bjelorusiji, rekao je glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov novinarima, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti. Zelenski je odbacio te tvrdnje.
  • Zapadni saveznici pristali su blokirati pristup Rusiji međunarodnom bankarskom platnom sustavu Swift. SAD, Kanada i ključne europske zemlje, uključujući Njemačku, pristale su ukloniti "odabrane ruske banke" iz platnog sustava Swift, objavile su te zemlje u subotu.
  • Postoje izvješća da plinovod gori u Harkivu nakon ruskog napada, dok je na meti također bio naftni terminal u Vasilkivu, jugozapadno od glavnog grada Kijeva. Vlada je upozorila da bi dim od eksplozije u Harkivu mogao uzrokovati "ekološku katastrofa" i savjetovala je ljudima da prekriju prozore.

 

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU:

23:14 - Britanski premijer Boris Johnson kaže kako je Putinovo stavljanje nuklearnih snaga u stanje pripravnosti zapravo odvraćanje pažnje od onoga što se stvarno događa u Ukrajini. 

Johnson kaže kako Ukrajinci uzvraćaju većim otporom nego što je to Kremlj očekivao. 

- Ono što se događa na europskom kontinentu apsolutna je katastrofa - dodao je.

22:51 - Ukrajina odbacuje rusku tvrdnju o genocidu i traži od suda UN-a da zaustavi invaziju

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina počinila genocid u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini i rekao da je invazija stoga opravdana kako bi se genocid zaustavio.

U podnesku Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu u kojem je odbacila optužbe za genocid, Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine. ICJ je u nedjelju potvrdio da je primio zahtjev.

 

22:45 - Večernjakovi novinari na slovačko-ukrajinskoj granici

Mnogi iz Ukrajine bježe u smjeru susjednih zemalja Slovačke, Poljske i Mađarske. Večernjakovi reporteri Marin Penavić i Boris Ščitar su bili mjestu Vysne Nemecke u Slovačkoj kod granice s Ukrajine te sami svjedočili dolasku brojnih izbjeglica koje sad čeka neizvjesna budućnost.

1/29

>> OPŠIRNIJE

 

22:35 - Washington sugerirao Amerikancima da napuste Rusiju

Američki državljani trebali bi razmisliti o trenutačnom napuštanju Rusije komercijalnim letovima, objavio je američki State Department, navodeći povećani broj otkazanih letova i zemalja koje su zatvorile svoj zračni prostor za Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

„Državljani SAD-a trebali bi razmisliti o neposrednom napuštanju Rusije putem još uvijek dostupnih komercijalnih letova”, napisalo je američko veleposlanstvo u Moskvi u sigurnosnom upozorenju objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

 

22:13 Ubijena 352 civila

U Ukrajini su tijekom ruske invazije dosad ubijena 352 civila, priopćilo je u nedjelju ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Najmanje 14 ubijenih su djeca, navodi ministarstvo. Još 1.684 osobe, uključujući 116 djece, ozlijeđene su.

 

22:08 Rusi zauzeli Berdjansk

Oleksandr Svidlo, vršitelj dužnosti gradonačelnika grada Berdjanska na južnoj obali Ukrajine, rekao je da su ruske snage ušle i preuzele kontrolu nad gradom.

Berdjansk, grad s malom pomorskom bazom, ima oko 100.000 stanovnika. Svidlo je u nedjelju na svojoj Facebook stranici objavio poruku stanovnicima grada u kojoj je stajalo: 

- Prije nekoliko sati smo vi i ja svjedočili kako su teška vojna oprema i naoružani vojnici ušli u grad i počeli napredovati kroz naš rodni grad. Čim sam to saznao , pokušao sam obavijestiti sve stanovnike grada da se imate priliku sakriti u skloništima. 

Napisao je i kako su u gradsku upravu došli naoružani vojnici i rekli da je grad sada pod njihovom kontrolom. Dužnosnicima su naložili da nastave s radom, ali pod kontrolom naoružanih vojnika. Međutim, oni su to odbili te su napustili zgradu. 

- Ne znam što će biti sutra, ali večeras će biti jako, jako teško - dodao je Svidlo. 

 

21:58 - Kličko demantirao raniju izjavu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko demantirao je svoju navodno raniju izjavu da je Kijev okružen ruskim snagama.

- Ruski online portali počeli su širiti informaciju koja se pozivala na mene da je Kijev navodno okružen ruskim snagama i da je evakuacija civila nemoguća. I čudno je što su to počeli širiti ukrajinski mediji...Ne vjerujte lažima! Vjerujte informacijama iz povjerljivih izvora. Ukrajina će pobijediti! - stoji u priopćenju kijevskog gradonačelnika, prenosi The Guardian.

Kličkov glasnogovornik ranije je kazao za Kyiv Independent da se krivo shvatilo Klička kad je davao izjavu za Associated Press.

 

 

21:43 Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela je odluka da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, a "Zbornaja" će svoje utakmice igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.

FIFA je u svom priopćenju i zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija brzo ne popravi.

 

21:36 - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sazvalo je za ponedjeljak izvanrednu sjednicu 193-člane Opće skupštine na kojoj će se razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok zapadni saveznici pojačavaju diplomatsku kampanju za izolaciju Moskve.

Glasovanje 15-članog vijeća u nedjelju bilo je proceduralno tako da Rusija nije mogla staviti veto. Odluka o sazivanju sjednice Opće skupštine donesena je s 11 glasova za. Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani.

 

21:08 - Objavljene nove satelitske snimke

Maxar Technologies objavio je snimke snimljene u nedjelju ujutro u 10:56 koje pokazuje kretanje ruskih kopnenih snaga u smjeru Kijeva.  Konvoj čini stotinjak vojnih vozila i proteže se u dužinu 5, 2 km.

Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo, poručili su iz tvrtke Maxar.

Satelitske snimke također prikazuju štetu nastalu uslijed nedavnog raketiranja zračne luke Antonov u Gostomelju i teških borbi unutar zračne luke i u njezinoj blizini.

A satellite image shows Russian ground forces northeast of Ivankiv heading in the direction of Kyiv, Ukraine, February 27, 2022. Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. DO NOT OBSCURE LOGO
Foto: Satellite image ©2022 Maxar Tec

 

21:06 - 'Moramo braniti mir'

Potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell kazao je u govoru o Ukrajini kako je do ključni trenutak za Europu.

- Želimo čuvati mir u Europi, ali moramo biti spremni i braniti mir u Europi. Izazovi s kojima se mi kao Europska unija moramo suočiti će se povećati - rekao je i dodao da će Rusi koji podržavaju invaziju Ukrajine platiti visoku cijenu za svoje postupke.

 

20:45 Bijela kuća pozvala Kinu da osudi rusku invaziju

Bijela kuća pozvala je Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dok se ruski napad nastavlja, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti.

Kina je implementirala neke od sankcija koje su zbog invazije protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici i prošlog je tjedna pozitivno govorila o ukrajinskom suverenitetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u intervjuu za televizijski kanal MSNBC. Dodala je da bi Peking ipak trebao učiniti više od toga.

“Ovo nije vrijeme za stajanje sa strane. Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu”, rekla je Psaki.

Dodala je da američki predsjednik Joe Biden nije razgovarao s kineskim vođom Xi Jinpingom u posljednje vrijeme i da nije isključena mogućnost telefonskog poziva u budućnosti.

„No, postoje važni koraci koje bi kinesko vodstvo trebalo poduzeti da se pogleda i zaista razmotri gdje stoji kada se piše povijest”, rekla je Psaki.

Sam Biden je tek neizravno kritizirao Kinu prošlog tjedna nakon što je Peking odbio nazvati ruski potez invazijom i pozvao sve strane na suzdržanost.

„Putin će biti izopćen sa svjetske pozornice. Svaka država koja tolerira golu rusku agresiju na Ukrajinu bit će okaljana kao sudionik”, rekao je Biden bez da je izrijekom spomenuo Kinu.

 

20:08 - Europska unija će kupiti oružje za Ukrajinu, rekli su dužnosnici u nedjelju.

- Prvi put ikad, Europska unija financirat će kupnju i isporuku oružja i druge opreme zemlji koja je napadnuta - rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Izvor Komisije rekao je Reutersu da planira potrošiti 450 milijuna eura iz fondova EU na oružje za Ukrajinu, te dodatnih 50 milijuna eura na druge artikle, uključujući medicinske potrepštine.

VIDEO Ruskinja udana za Ukrajinca ispričala Večernjakovim novinarima: 'Lijepo smo živjeli, podizali obitelj, a onda je Putin odlučio tome stati na kraj'

19:41 - Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je kako je Kijev opkoljen grad te da evakuacija civila neće biti moguća jer su svi putevi blokirani. 

- Na granici smo humanitarne katastrofe - rekao je za Associated Press dok se u gradu nastavlja policijski sat za koji je rekao da je vlastima omogućilo da love "sabotere" na ulicama. 

- Trenutno imamo struju, imamo vodu i grijanje u našim kućama. Ali infrastruktura je uništena za dostavu hrane i lijekova - kazao je. 

 

19:32 Deseci tisuća prosvjedovali u Europi protiv ruske invazije na Ukrajinu

Deseci tisuća ljudi marširali su u nedjelju diljem Europe kako bi prosvjedovali protiv ruske invazije na Ukrajinu, najvećeg napada na europsku državu od Drugog svjetskog rata koji je započeo u četvrtak.

Više od 100.000 ljudi okupilo se u središtu Berlina noseći transparente s natpisima “Zaustavite rat”, “Putinov posljednji rat” i „Mi smo uz Ukrajinu” i mašući zastavama Ukrajine i Europske unije. „Ukrajinci, dobrodošli ste ovdje”, vikao je jedan od govornika u Berlinu, kome je publika klicala.

Više od 368.000 izbjeglica, uglavnom žena i djeca, pobjegli su od sukoba u susjedne zemlje, objavila je UN-ova služba za izbjeglice u nedjelju, navodeći podatke koje su pružile nacionalne vlasti.

Oko 80.000 prosvjednika nagomilalo se na praškom središnjem trgu Vaclavskim namestima, češki je premijer okupljenima rekao da se zemlja još uvijek sjeća vlastitog straha od ruskih tenkova koji su ušli u Prag prije više od pet desetljeća. „Naravno da sam morao danas doći ovamo jer se moramo suprotstaviti zlu”, rekao je umirovljenik Jindrich Synek i dodao da je to već nekoliko puta iskusio na tom trgu.

19:20 Rusija prvi put priznala gubitke u svojim redovima

Rusija je u nedjelju po prvi put priznala da je njena vojska pretrpjela gubitke otkako je počeo njezin rat protiv Ukrajine.

“Ruski vojnici dokazuju svoju hrabrost i herojstvo u izvršavanju posebne operacije. Nažalost, među našim drugovima ima poginulih i ranjenih”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prema ruskoj agenciji TASS.

Konašenkov nije pružio nikakve brojke, no naglasio je da su gubici višestruko manji od broja „istrijebljenih nacionalista” na ukrajinskoj strani.

Ukrajina je objavila da je dosad ubijeno otprilike 4.300 ruskih vojnika, no te se brojke ne mogu nezavisno utvrditi. Ukrajinski predstavnici su zatražili da se fotografije i videozapisi ubijenih i zarobljenih ruskih vojnika objave na internetu kako bi se dokazali ruski gubici.

18:56 - Ispaljene rakete iz Bjelorusije pogodile su zračnu luku u gradu Žitomiru. 

U Kijevu je pak ponovno oglašena sirena za zračnu opasnost. 

 

18:45 Zelenski ne očekuje puno od sastanka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u kratkoj televizijskoj izjavi da ne očekuje puno od sastanka ukrajinskog i ruskog izaslanstva u ponedjeljak.

- Reći ću iskreno, kao i uvijek: ne vjerujem baš u rezultat ovog sastanka, ali neka pokušaju. Kako nijedan građanin Ukrajine ne bi sumnjao da ja, kao predsjednik, nisam pokušao zaustaviti rat kad je postojala i mala šansa - rekao je Zelenski. 

Ranije danas, zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Evgeny Yenin rekao je da će se razgovori između ruskih i ukrajinskih delegacija održati u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu.

18:22 - Dio ukrajinskih izbjeglica produžilo je iz Zagreba prema Dalmaciji. Novih dvadesetak u Motelu Plitvice očekuje se večeras, a prva stiže majka s troje djece. 

-Putovali su dugo, iscrpljeni su. Prvo će se odmoriti, a onda ćemo im pružiti liječničku i psihološku pomoć. Prate vijesti i jako su zabrinuti za svoje najmilije koji se još uvijek nalaze u Ukrajini- rekla je Marija Juzbašić, psihologinja Hrvatskog Crvenog križa.

OPŠIRNIJE OVDJE  

 

18:18 - Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen objavila je da Europska unija zatvara zračni prostor za ruske zrakoplove. 

- Zatvaramo zračni prostor Europske Unije za sve zrakoplove u ruskom vlasništvu, onih koji su registrirani u Rusiji i pod ruskom kontrolom. Ovi zrakoplovi više neće moći sletjeti, poletjeti ili prelijetati teritorij Europske unije - objavila je na Twitteru. 

 

18:12 - Kijev: Putinova naredba o nuklearnim snagama je pokušaj pritiska

Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti proračunat je pokušaj pritiska uoči početka pregovara, no Kijev se ne da zastrašiti, poručila je Ukrajina. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je također rekao da je Rusija odustala od svojih preduvjeta za početak pregovor pošto je ukrajinska vojska usporila njezinu ofenzivu. Dodao je da će Ukrajina poslušati što Rusija ima za reći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u nedjelju rekao da je Rusija pristala na pregovore na bjeloruskoj granici u blizini rijeke Pripjat, što bi bili prvi pregovori otkako je Rusija u četvrtak započela invaziju na Ukrajinu. Nije bilo odmah jasno tko će predstavljati strane na pregovorima. Ukrajinski mediji su rekli da će Ukrajina poslati Kulebinog zamjenika na sastanak, čija točna lokacija i vrijeme održavanja nisu otkriveni.

„Na ovu objavu, ovu naredbu, gledamo kao na pokušaj da se povise ulozi i stavi dodatni pritisak na ukrajinsku delegaciju, no nećemo popustiti pritisku”, rekao je Kuleba.

Rusija je s tri strane napala Ukrajinu u četvrtak, uglavnom gađajući gradove na jugu, istoku i sjeveru zemlje i napredujući prema glavnom gradu Kijevu. Ukrajina tvrdi da je Rusija već izgubila tisuće vojnika, no točan broj nije bilo moguće utvrditi iz neovisnih izvora, a Rusija nije objavila vlastite podatke.

„Volio bih vas podsjetiti da samo prije par dana kada je rat počeo, Rusija uopće nije bila zainteresirana za pregovore. Nakon što su pretrpjeli gubitke i nakon što je Blitzkrieg podbacio, Rusija je počela govoriti jezikom ultimatuma”, kazao je Kuleba.

„Dok je Rusija nastavila patiti, a ruska vojska je doživjela poraz za porazom, zahtjevi, preduvjeti i ruski ultimatumi su stavljeni sa strane i sada su nam poslali poruku da samo žele razgovarati”, dodao je Kuleba i rekao da Ukrajina neće prepustiti ni metar svog teritorija.

18:02 - Uništen najveći avion na svijetu

Zrakoplov Antonov AN-225 uništen je u ruskom napadu na zračnu luku Hostomel blizu Kijeva. Inače, riječ je o najvećem avionu na svijetu. Vijest je na Twitteru potvrdio ukrajinski ministar  vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

- Ovo je bio najveći avion na svijetu, AN-225 'Mriya' (San na ukrajinskom) Rusija je možda uništila našu 'Mriya', ali nikad neće moći uništiti naš san o snažnoj, slobodnoj i demokratskoj europskoj državi. Mi ćemo pobijediti! - napisao je.

 

 

17:56 - Stanje na terenu

Ruske snage su 50 km od centra grada Mariupolja, kazao je viši američki dužnosnik. Sjedinjene države vjeruju kako će grad imati dobru obranu s obzirom na ono što znaju o ukrajinskim vojnim položajima, javljaju američki mediji.

U ovom trenutku ruske snage ne kreću na Odesu. Međutim, pokušavaju napredovati u smjeru grada Hersona koristeći snage koje su stigle preko Krima.

 

17:51 - Turska odlučila: 'To je rat'

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je u nedjelju da je njegova zemlja odlučila da je ruska invazija Ukrajine 'rat'.

- Je li ovo konflikt ili rat? Odlučili smo. Članak 19 Montreux konvencije je vrlo jasan: Ovo je rat - kazao je za CNN.

Tursko prepoznavanje o čemu je riječ je važno zbog primjeren Montreux konvencije iz 1936. godine koja regulira prolaz vojnih brodova kroz Dardanele i Bosporski tjesnac. Spomenuta konvencija daje određenu razinu kontrole nad tim područjem. U vrijeme rata to znači da ratni brodovi koji pripadaju zemljama uz Crno more mogu se samo vratiti u matične luke.

 

17:40 - Rakete Iskander lansirane su iz Bjelorusije u Ukrajinu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Rakete su lansirane nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da se ukrajinski i ruski dužnosnici trebaju sastati na razgovorima na bjeloruskoj granici s Ukrajinom. 

- Ovo znači da su negdje donijele smrt... Kakva je onda to vrsta primirja? - upitao je Geraščenko. 

17:26 - Ruska policija uhitila je više od 900 osoba koje su prosvjedovale protiv invazije na Ukrajinu u 44 grada u Rusiji. U protekla četiri dana, otkad je Rusija započela rat, uhićeno je više od 4.000 prosvjednika. 

U St. Petersburgu danas se okupilo nekoliko tisuća ljudi, a prosvjedi su se održali i u Moskvi i to u blizini Kremlja gdje je ubijen Putinov kritičar Boris Nemcov. 

17:15 - Glavni tajnik NATO-a osudio Putinove prijetnje nuklearnim oružjem. 

OPŠIRNIJE OVDJE

17:00 - Plenković: Ruskim zrakoplovima zabranit ćemo letove nad Hrvatskom, sutra odluke o potpori Ukrajini'

OPŠIRNIJE OVDJE

16.00 Trut: Uz dva prihvatna punkta za izbjeglice, formirat ćemo i treći

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u nedjelju da su u Hrvatsku ušle 63 ukrajinske izbjeglice, a da se osim prihvatnih centara u Osijeku i Zagrebu, planira uspostava i trećega na granici s Mađarskom. 

"Organizirana su dva prijemna punkta, u Zagrebu i Osijeku. Tijekom dana otvorit ćemo i treći u sjevernom dijelu Hrvatske, na granici s Mađarskom", rekao je Trut u nedjelju u obilasku Motela Plitvice u kojemu je smješten zagrebački prihvatni punkt.  Istaknuo je da je za sada pripremljeno oko 2000 ležajeva, što je dovoljno za prve aktivnosti. Na punktovima pripadnici Crvenog križa evidentiraju pristigle osobe te da im izdaju izbjegličke kartone. Nakon toga se izbjeglice upućuju na krajnje destinacije, na kojima će boraviti, istaknuo je Trut te dodao da su u Hrvatsku ušle 63 izbjeglice. 

"Od njih 63 koliko ih je ušlo u Hrvatsku, najviše ih se smješta na njima poznatim lokacijama, kod prijatelja, njihovih obitelji ili u njihove objekte", rekao je.

15.50 Plenković: Održavaju se radni sastanci u vezi s prihvatom ukrajinskih izbjeglica

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju održava radne sastanke s članovima Vlade i nadležnim službama o tijeku prihvata ukrajinskih izbjeglica, provedbi restriktivnih mjera Europske unije protiv Rusije, objavio je na Twitteru.  Razgovara se i o dodatnim mjerama pomoći Ukrajini koje Vlada planira, kao i situaciji s opskrbom energenata.

Članovi Vlade i nadležne službe i u subotu su održali sastanke u Banskim dvorima. U 16 sati premijer Plenković će održati konferenciju za medije, a sutra u 12 sati Vlada će održati sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

15.45 Hitan sastanak Vijeća guvernera IAEA-e sazvan zbog rata u Ukrajini

Vijeće guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sazvalo je za srijedu hitnu sjednicu zbog agresije na Ukrajinu na čijem su teritoriju operativne četiri nuklearne elektrane i postoje golema skladišta nuklearnog otpada uključivo ona u Černobilju.

Sastanak je sazvan na zahtjev Ukrajine, koja nije članica Vijeća, kazali su diplomati. Zemlje članice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje nisu u Vijeću kao što je slučaj s Ukrajinom mogu sazvati sastanak tog tijela. 

15.30 Ukrajinski MUP javno objavljuje podatke o zarobljenim ili ubijenim ruskim vojnicima

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine izradili su stranicu "200RF" na kojoj objavljuju podatke o zarobljenim i ubijenim ruskim vojnicima u Ukrajini od početka okupacije. Kako navode, na njoj će promptno objavljivati ​​fotografije i video zapise koje dobiju s bojišta. OPŠIRNIJE

 

15:16 - Kijev 'crowdfundingom' prikupio osam milijuna dolara u kriptovalutama

Ukrajinska vlada prikupila je gotovo 8 milijuna dolara u kriptovalutama pošto je na društvenim mrežama pozvala na donacije u bitcoinima i ostalim digitalnim tokenima, izvijestila je u nedjelju tvrtka za analitiku Elliptic.

Na službenom Twitter računu ukrajinska vlada je u subotu pozvala na donacije u kriptovalutama i objavila adrese za digitalne novčanike, e-novčaniku, tj. usluzi koja omogućuje plaćanje obično putem aplikacije za mobitel.

 

15:07 - Prve osude naredbe za stavljanje nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti

Uslijedile su prve reakcije nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio stavljanje nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima osudila je ovaj potez nazvavši ga "nepotrebnom eskalacijom".

- Ovo znači da predsjednik Putin nastavlja eskalirati ovaj rat na način koji je posve neprihvatljiv i moramo nastaviti ga zaustavljati na najjači mogući način - kazala je Linda Thomas-Greenfield za američke medije.

 

14:53 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da će se pregovori između Kijeva i Moskve voditi na bjelorusko-ukrajinskoj granici. Više pročitajte OVDJE

 

14:34 - Vladimir Putin naredio je stavljanje nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti kao odgovor na "agresivne izjave" zemalja NATO-a.

Naredba, koju je objavila agencija TASS, donesena je na sastanku između Putina i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

- Visoki dužnosnici vodećih zemalja NATO-a dopuštaju agresivne izjave protiv naše zemlje, stoga naređujem da se ruske vojne snage za odvraćanje prebace na poseban model borbene dužnosti - navodi se kao Putinova izjava. 

 

14:10 - Moskva je objavila kako je Ukrajina pristala na razgovore s Rusijom u Bjelorusiji, navode ruski mediji. 

Ukrajina navode još uvijek nije javno potvrdila, a čeka se i odluka o konačnoj lokaciji. Pročitajte više OVDJE

 

13:59 - U centru Kijeva čula se glasna eksplozija. Njezino podrijetlo nije poznato, navodi The Kyiv Independent.

 

13:54 - Kličko: U Kijevu ubijeno ili izgubljeno 9 civila, uključujući jedno dijete

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je najnovije informacije o žrtvama u glavnom gradu.

Kako prenosi Sky News, kazao je da je od 24. veljače ubijeno ili izgubljeno devet civila, uključujući jedno dijete. Ponovio je da u Kijevu nema ruskih vojnika. 

- Naša vojska, policija i teritorijalna obrana nastavljaju otkrivati ​​i neutralizirati diverzante - rekao je. 

 

13.40 Ukrajina formira vlastitu legiju stranaca koja će pomoći borbi protiv Rusa

Ukrajina radi na formiranju legije stranih boraca, čiji će joj pripadnici pomoći u odbijanju ruskih snaga koje su napale zemlju, objavljeno je u nedjelju u priopćenju ukrajinskog predsjedništva. Ukrajinske vlasti pozivaju sve strance koji se žele pridružiti ukrajinskom otporu ruskim okupatorima i zaštiti svjetsku sigurnost da se pridruže obrambenim snagama, stoji u priopćenju.

U njemu se precizira da će se osnovati specijalna postrojba pod nazivom "Međunarodna legija", a dobrovoljci se pozivaju da se jave u ukrajinska veleposlanstva u svojim državama. Predsjednik Volodimir Zelenski već je u petak pozvao Europljane s iskustvom u ratovanju da dođu u Ukrajinu i pridruže se ukrajinskim borcima u borbi protiv ruske vojske.

 

13:27 - Papa Franjo: Srce mi je slomljeno, neka oružje utihne!

Italy, Rome, Vatican,22/01/05. Pope Francis delivers his speech during his weekly general audience in the Pope Paul VI Hall. Photograph by Massimiliano MIGLIORATO / Catholic Press Photo
Foto: (C)Massimiliano MIGLIORATO/CPP / IPA

Papa Franjo je rekao da mu je "srce slomljeno" ratom. Pozvao je na prekid sukoba u Ukrajini.

Obraćajući se okupljenim vjernicima na audijenciji na Trgu Svetog Petra, rekao je: "Neka oružje utihne. Bog je s onima koji traže mir, a ne s onima koji pribjegavaju nasilju."

Također je pozvao na stvaranje humanitarnih koridora za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

I osudio je one koji "vjeruju u đavolsku i perverznu logiku oružja".

 

13:25 - Ukrajinski zapovjednik uputio poruku Rusima; Idite i branite svoju zemlju, a ne uništavajte našu.”

Zamjenik glavnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Yevhen Moisiuk uputio je video apel ruskim vojnicima na ruskom jeziku:

“Razmislite zašto ste ovdje, za što se borite i što želite postići? Nadam se da ste shvatili da vas nitko ne želi i nema razloga biti ovdje”, rekao je.

“Vjerujte mi: naša borba je pravedna, a vi ste samo oruđe u rukama svoje vlade. Dajemo vam priliku da se vratite svojim obiteljima, a ne da izgubite život i dostojanstvo.

“Položite oružje i dignite ruke u zrak, da naši vojnici i civili shvate da ste nas čuli. To će biti vaša karta za kući. Idite i branite svoju zemlju, a ne uništavajte našu.”

 

13:20 - "Ne ratu" skandiraju stanovnici Bjelorusije nakon što se pojavila informacija da će se objaviti rat Ukrajini

 

13:15 - Zelenski prijavio Rusiju međunarodnom sudu u Haagu

"Ukrajina je podnijela zahtjev protiv Rusije ICJ-u. Rusija se mora smatrati odgovornom za manipuliranje pojmom genocida kako bi opravdala agresiju. Zahtijevamo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da sada prekine vojnu aktivnost i očekujemo početak suđenja sljedeći tjedan." objavio je Zelenski na Twitteru

 

13:12 - Glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin pozvao je na prekid rata u Ukrajini. 

- Četvrtog dana rata, ponavljamo poziv predsjednika Erdoğana na hitan prekid ruskih napada i početak pregovora o prekidu vatre. Nastavit ćemo s našim naporima pomoći ukrajinskom narodu i zaustavljanja krvoprolića u ovom nepravednom i nezakonitom ratu - poručio je. 

 

13:02 - Bjelorusija će objaviti rat Ukrajini, naveo je bivši ukrajinski ministar obrane Andriy Zahorodniuk, piše Guardian

- Velika je vjerojatnost da će se Bjelorusija pridružiti ratu protiv Ukrajine - navodi bivši ministar dodajući kako postoje informacije da se vojnici ukrcavaju u zrakoplove za ulazak u Ukrajinu. 

- Ovo je užasan razvoj događaja jer uključuje zemlju koja je bila veliki ukrajinski prijatelj, bratska nacija. Ukrajina i Bjelorusija nikada nisu bile u ratu. Vjerujemo da je jedini razlog za to osobni Putinov zahtjev - dodaje. 

 

12.45  Ukrajinski diplomat tvrdi: Imamo opet punu kontrolu nad Harkivom

Ukrajinski diplomat javlja da su obranili grad Harkiv. 

"Imamo opet potpunu kontrolu nad gradom! Neki ruski napadači još pokušavaju pobjeći pješice. Neka safari počne!", objavio je Olex Scherba.

12.30 Osječko-baranjska županija spremna za prihvat izbjeglica 

Danas je održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na temu prihvata izbjeglica iz Ukrajine. Za područje istoka Hrvatske kao prihvatni centar osigurana je Dvorana Jug 2 u Osijeku gdje su tijekom protekle noći pripadnici Civilne zaštite pripremili krevete za prihvat izbjeglica. Osječko-baranjska županija mobilizirala je sve potrebne službe na području županije.

- Pripremne aktivnosti počele su prije nekoliko dana jer s obzirom na situaciju u Ukrajini očekujemo dolazak izbjeglica i na naše područje. U dvorani Jug osigurano je stotinjak kreveta, a prema našim informacijama manji broj obitelji iz Ukrajine već je ušao u Hrvatsku na području naše županije, odnosno iz Srbije ili Mađarske. Dio njih je imao unaprijed osiguran smještaj kod prijatelja i obitelji, a za jednu obitelj znamo da se uputila u zagrebački prihvatni centar. Spremni smo reagirati i povećanjem kapaciteta ako se za to ukaže potreba – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

12.20 EU će financirati kupovinu oružja za ukrajinsku vojsku

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u nedjelju da će predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva.

“Predložit ću ministrima vanjskih poslova EU-a korištenje Europskog mirovnog mehanizma za dvije mjere hitne pomoći. Cilj tih mjera je financiranje opskrbe ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja se žestokim otporom bori protiv ruskih osvajača te osigurati hitne potrebe u ostalim materijalima, poput goriva i medicinskih potrepština”, izjavio je Borrell, koji je za nedjelju navečer sazvao izvanredni virtualni sastanak šefova diplomacija država članica EU-a.

Europskim mirovni mehanizam je izvanproračunski instrument koji omogućava Europskoj uniji da hitno djeluje za potporu globalnom miru i sigurnosti kroz pomoć koja ima vojne i obrambene implikacije. Taj prijedlog je uslijedio nakon izravnog zahtjeva ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe.

12.15 UN: Dosad 368.000 ukrajinskih izbjeglica

UN-ova agencija za izbjeglice objavila je da je dosad Ukrajinu napustilo oko 368.000 izbjeglica. Upozoravaju da bi se ta brojka mogla povećati sve do 4 milijuna izbjeglica. Ukrajinci bježe u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Slovačku i Rumunjsku. Neki su stigli i do Hrvatske. 

12.00 Scholz u Bundestagu objasnio zašto je Ukrajini isporučio oružje

Njemački kancelar je na izvanrednoj sjednici Bundestaga u nedjelju obrazložio odluku Njemačke da Ukrajini ipak isporuči oružje, rekavši da Rusiju treba "skrenuti s ratnog kursa". "Mi imamo zadatak (ruskog predsjednika Vladimira) Putina odvratiti s njegovog ratnog kursa. Na agresiju Vladimira Putina nije bilo moguće dati neki drugi odgovor", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz obraćajući se Bundestagu, obrazlažući odluku da Ukrajini isporuči oružje.

"Ovo je prijelomni trenutak u povijesti Europe. Svijet nakon napada Putina na Ukrajinu više neće biti isti", rekao je Scholz. On je rekao kako je drugi korak koji je njemačka vlada donijela u subotu isključivanje Rusije iz financijskog sustava Swift.

"Rusko vodstvo će vrlo brzo osjetiti sankcije na svojoj koži", rekao je Scholz. Scholz je također istaknuo da Putin "ne smije podcijeniti našu spremnost da odlučno obranimo svaki pedalj teritorija zemalja članica NATO-a". Njemački kancelar je najavio da će vlada pokrenuti proces jačanja njemačke vojske Bundeswehra te da će Njemačka ispuniti zahtjev ostalih članica NATO-a i podići vojne izdatke na 2 posto BDP-a.  Njemačka vlada je u subotu odlučila odustati od dosadašnjeg stava da se u krizna područja ne isporučuje oružje i isporučila Ukrajini 500 raketa tipa Stinger i 1.000 protuoklopnih raketa.

11.57 EU bi mogao zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove

Dio novog paketa sankcija Rusiji o kojem će EU razgovarati u nedjelju mogla bi biti i zabrana letova ruskih zrakoplova na razini EU, rekao je europski dužnosnik, dok se duljem popisu europskih zemalja koje su to već pojedinačno učinile pridružila i Belgija.

Većina europskih zemalja već je zatvorila svoje zračne prostore za avione ruskih kompanija, a formalnija odluka može se očekivati uskoro, dodao je dužnosnik. Belgija će zatvoriti svoj zračni prostor "svim ruskim kompanijama", kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, najavio je u nedjelju premijer Alexander De Croo. 

"U Europi je nebo otvoreno, ali otvoreno za one koji povezuju ljude, ne one koji čine brutalnu agresiju", napisao je na Twitteru. Takvu odluku najavile su danas Njemačka, Švedska i Island, a već su donijele Finska i Rumunjska, a prije njih i Poljska, Češka, Slovenija, Bugarska  i baltičke zemlje, kao i Velika Britanija koja nije dio EU-a.

11:46 - Reporteri Večernjeg UŽIVO na sa granice Slovačke i Ukrajine

11:41 - Crveni križ: Obitelji koje su došle jako su prestrašene, pružamo im pomoć

1/9

Odbijali su komunikaciju s bilo kime. I njihova majka je bila jako zbunjena. Nije znala ni u kojoj zemlji se nalazi. Smjestili smo ih i tim psiho-socijalne potpore radi s njima, rekao je Ante Mlinarić iz Crvenog križa. >> OPŠIRNIJE

11:32 - BBC: KIJEVU PRIJETI NAPAD SA SVIH STRANA!

BBC-jevi reporter iz Kijeva javlja kako se uskoro očekuje snažan napad

"Iz izvještaja iz Moskve razumijemo da je izdano naređenje da se priđe Kijevu sa svih strana i mislim da ćemo to uskoro vidjeti i čuti" kazao je u javljanju uživo.
 

11.30 Putin zahvalio specijalnim snagama na junaštvu

Predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je zahvalio ruskim specijalnim snagama izdvojivši one koji su herojski ispunili svoju vojnu dužnost" u Ukrajini, u televizijskom obraćanju koje je objavljeno i na internetskoj stranici Kremlja. Ruske snage napale su naftne i plinske pogone u Ukrajini što je izazvalo velike eksplozije, rekli su dužnosnici u nedjelju, a zapadni saveznici pripremaju nove sankcije, uključujući izbacivanje ključnih ruskih banaka iz glavnoga globalnog platnog sustava.

Putin je rekao da su vojnici imali zadaću pružiti pomoć Donbasu, referirajući se na područja oko gradova Donecka i Luhanska koje je Rusija priznala kao neovisne države uoči invazije koja je počela u četvrtak ujutro. "Želim zahvaliti zapovjedništvu, osoblju snaga za specijalne operacije, veteranima postrojbi specijalnih snaga na njihovoj lojalnosti prisezi koju su dali, za njihovu besprijekornu službu u ime naroda Rusije i naše velike domovine", naglasio je.

Završio je poruku rekavši: "Želim vam sreću, uspjeh i sve najbolje vama i vašim najmilijima". On se obratio povodom Dana ruskih specijalnih snaga, koji se obilježava 27. veljače od 2015. godine.

11:25 -  Ukrajina tvrdi da je do sada ubijeno oko 4.300 Rusa

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane objavila je procjenu gubitaka za koje kaže da su snage te zemlje do sada nanijele Rusiji. Hanna Malyar rekla je u objavi na Facebooku da su brojke za prva tri dana sukoba bile preliminarne i da bi se mogle promijeniti.

Ukrajina procjenjuje da ruske vojne gubitke do sada uključuju:

  • 4.300 umrlih
  • 27 aviona
  • 26 helikoptera
  • 146 tenkova
  • 706 borbenih oklopnih vozila
  • 49 topova
  • 1 Sustav protuzračne obrane Buk
  • Sistemi za višestruko lansiranje raketa 4 Grad
  • 30 vozila
  • 60 tankera
  • 2 drona
  • 2 čamca

 

11:19 -  U Harkivu gori rusko vojno vozilo

Foto: Ukrajinska vojska

Snimka prikazuje rusko oklopno vozilo kako gori nakon što su ga ukrajinske snage uništile u Harkivu. Ukrajinska vojska kaže da je uništila vozilo u borbama u gradu, a snimka dolazi od Ukrajinske vojske.

Kako smo izvještavali, ruski vojnici rano jutros ušli su u Harkiv - drugi po veličini grad u Ukrajini .

Žestoke borbe traju i u ovim trenutcima, a još nema pouzdanih informacija kakvo je stanje u gradu pod invazijom

 

11:05  Zelenski: Pregovori u bilo kojem gradu izvan Bjelorusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je u nedjelju rusku ponudu pregovora u bjeloruskom gradu Gomelu, rekavši da je Minsk uključen u rusku invaziju na njegovu zemlju, ali ostavljajući otvorenom mogućnost za pregovore u "bilo kojem drugom gradu" izvan Bjelorusije.

"Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku. Predložili smo ih. I bilo koji drugi grad bi nam odgovarao, sve dok na nas ne budu ispaljene rakete s njihovog teritorija", rekao je Zelenski u video poruci stavljenoj online.

Obraćajući se Bjelorusima, Zelenskij je poručio: "Da s vašeg teritorija nije bilo ofenzivnih akcija, moglo se razgovarati u Minsku".

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev u nedjelju da sjedne za stol i održi pregovore s Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost, objavila je ruska agencija RIA.

Savjetnik Volodimira Zelenskoga rekao je da Ukrajina želi prave pregovore s Rusijom o njezinoj vojnoj ofenzivi, bez ultimatuma, nazivajući moskovsku odluku da pošalje delegaciju u Bjelorusiju "propagandom".

 

10:52 -  Europska unija razmatra zabranu ruskih letova u svom zračnom prostoru, rekao je dužnosnik EU za Reuters.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o planovima kasnije u nedjelju. Mnoge su zemlje tu odluku već donijele pojedinačno, ali mjera na razini EU-a mogla bi biti dio novog paketa sankcija.

 

10:40 - Najmoćnija Putinova žena simbol je agresivne ruske politike: 'Mi se ovdje ne šalimo...'

Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova attends a joint news conference of Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and German Foreign Minister Annalena Baerbock following their meeting in Moscow, Russia January 18, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov/Pool Photo: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije prometnula se u zvijezdu, ali i osobu koja svijetu priopćava loše vijesti iz Kremlja

>> OPŠIRNIJE

 

10:35 - Finska se pridružila nizu zemalja koje zatvaraju svoj zračni prostor 

Foto: FlightRadar24

Finska, koja s Rusijom dijeli više od 1300 km dugu granici, "priprema se zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove", objavio je ministar prometa Timo Harraka.

10:33 - Civilne žrtve

Najmanje je 64 civila poginulo, a više od 160.000 napustilo je svoje domove nakon što su ruske snage upale u Ukrajinu ovaj tjedan, objavila je humanitarna agencija UN-a.

10:31 - Kad bi nama zaprijetio rat mnogi bi bili u šoku kao Ukrajinci, jer ne znaju ni pušku primiti

Mnogi Ukrajinci sada plaču jer ne znaju s oružjem, obvezni vojni rok u Hrvatskoj je ukinut 2008., a branitelji su sada u prosjeku 60-godišnjaci  >> OPŠIRNIJE

 

10:20 - Karta okupiranog teritorija

Foto: Institute for the study of war

 

10:15 - Informacije o invaziji

Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane informacije o stanju u Ukrajini. Ministrica vanjskih poslova komentirala je kako bi ovaj rat mogao biti početak kraja Vladimira Putina.

 

10:13 - Moć naroda

Stotine građana tijelima zaustavile tenk

 

10:11 - Prazne ulice tijekom policijskog sata u Kijevu nakon što je Rusija pokrenula invaziju

1/4

 

10:07 -  Najmanje 200.000 izbjeglica otišlo je iz Ukrajine u tri zemlje

Foto: REUTERS/PIXSELL

Slovačke vlasti priopćile su da je u 24 sata do 07:00 (srednjoeuropsko vrijeme) u subotu u zemlju ušlo oko 10.000 ljudi na njihova tri prijelaza s Ukrajinom. To je gotovo deset puta više od normalne brojke.

Više od 43.000 Ukrajinaca pobjeglo je u Rumunjsku u tri dana od ruske invazije, dok je više od 150.000 ljudi ušlo u Poljsku.

Ukrajina graniči s još četiri zemlje - Mađarskom i Moldavijom, gdje ih je također prešlo više tisuća

 

10:03 - Moskva: Zarobljen 471 ukrajinski vojnik, gotovo tisuću meta pogođeno

Foto: import

Rusija je objavila da su njezine snage zarobile 471 ukrajinskog vojnika u borbama u Ukrajini. Uništeno je 975 vojnih meta, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov. Osam borbenih zrakoplova i sedam helikoptera kao i 11 borbenih dronova srušeno je, dodao je. Tvrdi kako je uništeno još 28 zrakoplova na tlu, kao i 223 tenka i druga borbena vozila.

Konašenkov nije dao nikakvu informaciju o broju ubijenih ruskih vojnika. U istočnoj regiji Donbas, proruski separatisti napredovali su daljnjih 12 kilometara, dodao je. Osvojili su dva mjesta sjeveroistočno od Mariupolja. Ta informacija ne može se provjeriti iz neovisnih izvora, dodaje agencija dpa.

U blizini istočnog grada Harkiva, Konašenkov kaže da se postrojba ukrajinskih vojnika predala. Čim se završe administrativne formalnosti oni će se moći vratiti svojim obiteljima, dodao je.

 

10:00 -  Zelenski poziva "građane svijeta" da se pridruže borbi protiv Rusije

"Ukrajinci su pokazali hrabrost da brane svoju domovinu i spašavaju Europu i njezine vrijednosti od ruskog napada. Ovo nije samo ruska invazija na Ukrajinu. Ovo je početak rata protiv Europe, protiv europskih struktura, protiv demokracije, protiv osnovnih ljudskih prava, protiv globalnog poretka zakona, pravila i mirnog suživota", rekao je Zelenski.

Obraćajući se "svim građanima svijeta, prijateljima Ukrajine, mira i demokracije", Zelensky je rekao: "Svako ko želi da se pridruži obrani Ukrajine, Europe i svijeta može doći i boriti se rame uz rame s Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca ."

U priopćenju se dodaje da oni koji se žele pridružiti trebaju kontaktirati atašea za obranu Veleposlanstva Ukrajine u svojim zemljama.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba također je ponovio poziv, tvitavši:

"Stranci koji su voljni braniti Ukrajinu i svjetski poredak kao dio Međunarodne legije teritorijalne obrane Ukrajine, pozivam vas da kontaktirate strane diplomatske misije Ukrajine u svojim zemljama. Zajedno smo pobijedili Hitlera, a pobijedit ćemo i Putina."

 

09:54 - ZELENSKI: UKRAJINA ŽIVI U UVJETIMA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Foto: REUTERS/PIXSELL

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da Rusija bombardira stambena naselja u Ukrajini, prenosi AFP, ali je upozorio "borit ćemo se dokle god bude potrebno da se zemlja oslobodi".

U obraćanju objavljenom na internetu, Zelenski je rekao: "Protekla noć u Ukrajini bila je brutalna, opet pucnjava, ponovno bombardiranje stambenih naselja, civilne infrastrukture."

“Danas nema niti jedne stvari u zemlji koju okupatori ne smatraju prihvatljivom metom. Bore se protiv svih. Bore se protiv svega živog – protiv vrtića, protiv stambenih zgrada, pa čak i protiv ambulantnih vozila.”

Rekao je da ruske snage "ispaljuju rakete i projektile na cijele gradske četvrti u kojima nema i nikada nije postojala vojna infrastruktura".

“Vasilkov, Kijev, Černigiv, Sumi, Harkov i mnogi drugi gradovi u Ukrajini žive u uvjetima koji su zadnji put bili na našim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata.”

 

09:45 - Raketirano predgrađe Kijeva

Troyeshchyna, predgrađe glavnog grada Ukrajine meta je raketnog napada, javlja novinska agencija Interfax.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova nazvao je to "besmislenim i nemilosrdnim udarom na stambeno područje Kijeva, Trojiščina" u objavi u aplikaciji Telegram.

Čini se da video i slike objavljene na društvenim mrežama - koje je potvrdio BBC - prikazuju dim koji se izdiže iz dvorišta stambene zgrade, okružen uništenim automobilima.

 

09:42 - Lukašenko: Bjelorusija ne pomaže Rusiji

Foto: Reuters/PIXSELL

Bjeloruski predsjednik, Aleksandar Lukašenko kazao je kako nema Bjeloruskih vojnika, naoružanja i municije u Ukrajini, a da takva pomoć Rusiji ne bi ni trebala, prenosi Ruska informativna agencija (RIA)

 

09:35 -  Rusija tvrdi da su dva južna grada "potpuno blokirani"

U priopćenju ruskog Ministarstva obrane Ruska vojska tvrdi je da napreduje oko južnih ukrajinskih gradova Hersona i Berdjanska. Također Rusi tvrde da su južni grad Heničesk i uzletište Čornobajevka u blizini Hersona također stavljeni pod kontrolu.

 

09:27 - Tko je Volodimir Zelenski?

Foto: Reuters, Screenshot/YouTube

Ukrajinski predsjednik bio je omiljeni glumac i komičar, a sada vodi zemlju u ratu protiv jedne od najvećih vojnih sila svijeta.

>> OPŠIRNIJE

 

09:23 - Google blokirao Russia Today

Google je zabranio mobilnu aplikaciju RT-a u svojoj trgovini aplikacija, objavila je ruska državna međunarodna televizijska mreža. Osim toga, ruski mediji neće moći kupovati oglase putem Google alata niti postavljati oglase na Googleove usluge poput pretraživanja i Gmaila, rekao je glasnogovornik Michael Aciman.

 

09:20 - Rat žestoko uzdrmao svjetske burze

Foto: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna oštro pale jer su zbog napada Rusije na Ukrajinu ulagači potražili utočište u sigurnijim investicijama, no na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli.

>> OPŠIRNIJE

 

09:17 - Zelenski iskreno zabrinut, Putin napet jer laže

Dvoje vrsnih hrvatskih komunikologa, Smiljana Leinert-Novosel i Danijel Labaš, analizirali su verbalnu i neverbalnu komunikaciju ukrajinskog i ruskog predsjednika

>> OPŠIRNIJE

 

09:00 -  Zelenski: Rusi su ratni zločinci, ovo nije poziv za pregovore, ne pristajemo na ultimatume

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attends a news briefing in Kyiv, Ukraine, February 24, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Service

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na tvrdnje ruske delegacije da je "spremna za razgovore" s Ukrajinom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao novinarima da je rusko izaslanstvo stiglo u Bjelorusiju na razgovore i da "sada čeka Ukrajince".

U nacionalnom obraćanju u nedjelju ujutro, Zelenskiy je rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim mjestima koja ne pokazuju agresiju prema Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik je dodao da su razgovori u Minsku mogli biti mogući da Rusija nije napala Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

"Ovo je još jedan ratni zločin Ruske Federacije i Rusije", dodao je.

 

08:55 - Ovako izgleda neboder u Kijevu na koji je jučer ispaljena raketa, prizori su užasni

 

08:45 - Ukrajina: Oborili smo projektil usmjeren na Kijev

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko kaže da su njihove zračne snage oborile projektil usmjeren na glavni grad Kijev, avionom koji je doletio iz ruskog saveznika Bjelorusije.

 

08:34 - Rusko izaslanstvo stiže u Bjelorusiju na pregovore s Ukrajinomm, javljaju ruske agencije

Rusko izaslanstvo navodno je stiglo u Bjelorusiju na razgovore s Ukrajincima, rekao je novinarima glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u izaslanstvu su bili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva obrane i drugih resora, uključujući i predsjedničku administraciju.

"Bit ćemo spremni započeti ove pregovore u Gomelu", rekao je glasnogovornik.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da je sada angažirano na rješavanju protokolarnih pitanja.

 

08:20 - Vojnici sa Zmijskog otoka ipak su živi?

Trinaest ukrajinskih graničara na Zmijskom otoku koji su ruskom ratnom brodu rekli 'jebi se' kad su im naredili da se predaju možda su živi, piše The Mirror.

Smatralo se da su vojnici na malom crnomorskom otoku poginuli od ruskog granatiranja, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će svi oni posthumno biti odlikovani kao heroji.

Ali sada se pokazalo da su možda i preživjeli.

Granična straža Ukrajine objavila je u priopćenju na njihovoj Facebook stranici da su stražari možda živi.

Ubrzo nakon napada ruski mediji izvijestili su da su kao zarobljenici odvedeni iz svoje baze na otoku Snake u Crnom moru u Sevastopolj, krimski lučki grad.

 

08:22 - KREMLJ SPREMAN ZA PREGOVORE, JAVLJA AFP

AFP je upravo objavio, pozivajući se na ruske agencije, da je Moskva ponovno iskazala želju za pregovorima u Bjelorusiji.

*čeka se potvrda ove informacije

 

08:17 - Ukrajina traži strane volontere za pomoć

Kijev kaže da osniva "međunarodnu" legiju za strance koji žele dobrovoljno dati potporu Ukrajini.

"Ovo će biti ključni dokaz vaše podrške našoj zemlji", istaknuo je predsjednik Volodimir Zelenski u nedavno objavljenoj izjavi o novoj ukrajinskoj "legiji stranaca".

 

08:15 - Brani se doslovno svaka ulica

Ruska vojska ušla je u grad Harkiv iz kojeg jutros dolaze snimke uličnih borbi.

 

07.57 - Nakon što su ruske snage ušle u Harkiv, društvenim mrežama dijele se snimke iz tog drugog po veličini grada u Ukrajini. 

Rusko napredovanje u Harkivu, prenosi Guardian, navodno je naišlo na žestok otpor. Snimke, naime, pokazuju borbu na ulicama ili uništena vojna vozila.

 

07:45 - Velika kolona ruskih vozila probija se prema gradu Sumi, prenosi The Kyiv Independent. 

Civili se mole da ostanu na sigurnom mjestu, ne izlaze bez potrebe i da se klone prozora. 

 

 

07:40 - U Kijevu je u ranim jutarnjim satima izdano još jedno upozorenje o zračnom napadu. Građanima je naloženo da odu u sklonište.  

07:34 - Sjedinjene Države su "pravi uzrok ukrajinske krize", objavila je Sjeverna Koreja u prvoj službenoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu. Pročitajte više OVDJE

07:30 - Rusija je preuzela Novu Kakhovku, mali grad na jugu Ukrajine, javlja BBC. 

Gradonačelnik Volodymyr Kovalenko navodno je rekao da su ruske trupe zauzele gradski izvršni odbor i uklonile sve ukrajinske zastave sa zgrada.

 

07:14Ruske snage ušle su u Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, kažu lokalni dužnosnici, a prenosi BBC. 

Čelnik regionalne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su laka vojna vozila "provalila u grad".

Prije njegovih izjava, pojavile su se snimke na kojima se vide ruski vojni automobili kako se voze ulicama sjeveroistočnog grada.

Sinegubov je pozvao stanovnike da ostanu unutra, rekavši da se čini da su ruske trupe u centru grada.

"Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminiraju neprijatelja. Mole se civile da ne izlaze na ulice".

 

06:50 - Ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov ustvrdio je kako Ukrajinci samopouzdano nastavljaju borbu. 

- 72 sata otpora! Svijet nije vjerovao. Svijet je sumnjao. Ali nismo samo stajali, samopouzdano nastavljamo borbu s ruskim okupatorom! Pokazali smo svijetu - ne bojte se Rusije, budite jaki i suzbijte ju! Podrška Ukrajini mora biti jača! Vaša sigurnosti ovisi o nama! - naveo je. 

 

06:38 - Hakerska skupina Anonymous tvrdi da je srušila web stranicu Čečenske Republike.

Informaciju su pokazali na Twitteru te pokazali svoju podršku Ukrajini. 

 

06:30Elon Musk je u objavi na Twitteru napisao, reagirajući na poziv ukrajinskog dužnosnika, da je njegova grupacija SpaceX aktivirala internetsku uslugu Starlink u Ukrajini i da njegova kompanija šalje opremu u tu zemlju.

"Usluga Starlink je sada u funkciji. Drugi terminali su na putu", objavio je u poruci na Twitteru vlasnik Tesle i svemirske agencije SpaceX-a.

Deset sati ranije zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov pozvao je milijardera na društvenim mrežama da pošalje Ukrajini Starlinkove stanice.

"Dok vi pokušavate kolonizirati Mars, Rusija pokušava zaposjesti Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira, ruske rakete napadaju ukrajinske civile! Pozivamo vas da pošaljete Ukrajini stanice Starlink", napisao je u subotu ujutro ukrajinski dužnosnik zadužen za digitalni sektor. Ujedno je pozvao Elona Muska da potakne "Ruse zdravog duha" da se usprotive svojoj vladi.

SpaceX je u petak lansirao drugu pošiljku s pedesetak Starlinkovih satelita koji trebaju osigurati internetsku vezu s klijentima diljem svijeta. U subotu nije bilo jasno kako će ta usluga biti dostupna korisnicima u Ukrajini na zemlji.

 

5:20 - Šest ljudi, uključujući sedmogodišnju djevojčicu, poginulo je u ruskom granatiranju gradića Okhtyrka u oblasti Sumi, rekao je guverner Dmitrij Živicki.

4:30 - CNN javlja da je šestogodišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri na zapadu Kijeva ranije večeras. On je najmlađa žrtva rata do sada. Podsjetimo, Rusija je pokrenula napad na dječju onkološku bolnicu Okhmatdyt ranije tijekom večeri.

Foto: Reuters/Pixsell
3:50 - Oglasila se Kuba, tradicionalni saveznik Rusije. Kubanka vlada, tradicionalni saveznik Rusije, zauzela se za "ozbiljno, konstruktivno i realno" diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, kritizirajući usput rezoluciju UN-ova Vijeću sigurnosti. Više o tome pročitajte OVDJE.

3:30 - Analitičari vojnih operacija na američkom Institutu za proučavanje rata objavili su najnovije procjene kretanja ruskih snaga u Ukrajini. Crvenom bojom označena su područja koja su pod okupacijom Rusije. Više o tome pročitajte OVDJE.

3:00 - Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) izvještava da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja. Dodaje se da je šteta na kućama i kritičnoj infrastrukturi ostavila stotine ljudi bez pristupa vodi i struji. UN je također objavio da je više od 160.000 Ukrajinaca sada raseljeno i pokušava pobjeći preko granica.

Foto: Reuters/Pixsell
2:55 - CNN je objavio tekst u kojem citira dva neimenovana visoka američka dužnosnika. "Putinova invazija ne ide po planu, Ukrajinci su mu pomrsili račune. Narod Ukrajine pruža strahovit otpor ruskoj agresiji", kazali su izvori za CNN.

2:40 - Emmanuel Macron je u subotu oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome "što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom", priopćila je Elizejska palača.Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, napose u obrambenoj vojnoj opremi. Ukrajina je nedavno poslala francuskom ministarstvu obrane popis vojne opreme, napose za protuzračnu obranu, koja joj je žurno potrebna.

VIDEO: Ukrajinci uništili ruski konvoj

Ukrajinski predsjednik je ujedno zahvalio Francuskoj na "njezinu doprinosu zajedničkim mjerama u vezi sa Swiftom".

2:30 - Ukrajinski mediji javljaju da je jedna žena ubijena u granatiranju stambene zgrade u Harkivu. 

2:15 - Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je rusku invaziju na Ukrajinu iako je prije dva dana govorio da je Putin "genijalni mirotvorac". Više pročitajte OVDJE

Foto: Reuters/Pixsell
1:45 - Nakon eksplozija u Vasilkivu, gradonačelnica Natalija Balašinović objavila je poruku: "Možete vidjeti što se događa, možete vidjeti požar - nažalost, ovo je skladište nafte u selu Kriački. Neprijatelj želi uništiti sve, ali neće uspjeti. Granatiran je i naš vojni aerodrom, ali sada je pod kontrolom Ukrajine. Noć će ovdje biti teška, kao i u Kijevu, ali mi ćemo pobijediti", rekla je.

Foto: REUTERS/PIXSELL
01:30 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je da ruske snage ne postižu napredak koji su planirale.

"Pate od logističkih izazova i snažnog ukrajinskog otpora", stoji u kratkoj izjavi objavljenoj na Twitteru. Ministarstvo obrane potvrdilo je da su ruske snage imale gubitke, a neki vojnici su i zarobljeni.

01:05 - Ukrajinski dužnosnici upozorili su stanovnike Kijeva i drugih gradova da se pripreme za zračne napade, koji su, čini se, počeli u ranim satima po lokalnom vremenu. Ukrajinski mediji objavili su novu snimku, čini se da gori naftno skladište Vasilkov, 20 kilometara južno od Kijeva. Novinar Kyiv Independenta kaže da je stanovništvu na tom području savjetovano da drže prozore zatvorene zbog opasnih kemijskih para.

00:30 - Snažne detonacije čuju se i u Harkivu i Vasilkiju.

00:05 - Dvije velike eksplozije jugozapadno od Kijeva, javlja BBC. Čini se da je eksplozija bila 20 kilometara od središta glavnog grada.

23:45 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u subotu navečer nakon 23 sata da su dogovorene nove koordinirane sankcije Europske unije, Amerike i Velike Britanije, koje uključuju i izbacivanje nekoliko ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog sustava komunikacije za bankovne transakcije. Drugi veliki udarac za Rusiju je najava paraliziranja središnje ruske banke u korištenju deviznih rezervi. Više pročitajte OVDJE.

Foto: REUTERS/Ann Wang
23:30 - Novinari iz Kijeva javljaju da se uskoro očekuju novi snažni zračni napad. U Reporter CNN-a Alexander Marquardt objavio je na Twitteru video u kojem se čuju sirene

Komentara 226

MA
marengo1
02:27 27.02.2022.

Nema veće sile na svijetu od one u kojoj sirotinja brani svoj dom. Ukrajinci moje srce kuca za vas... Nadam se da će onaj patuljak odgovarati za svo zlo koje je napravio..

UU
uhljeb u holdingu
05:53 27.02.2022.

Tako je i Slobo '91 bio nezadovoljan što mu vojska nije u 3 dana pregazila Hrvatsku pa je smijenio Kadijevića ali opet ništa, na kraju smo vidjeli gdje i kako je završio a Kadijević je pobjegao u Rusiju gdje je i uginuo.

Avatar Križari
Križari
05:34 27.02.2022.

Slava Ukrajini. Za dom i domovinu. 🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?