Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije na izbor rafalea

Vojni analitičar Ogorec: Hrvatska nije mogla dozvoliti da bude Gaza, a Srbija Izrael

Foto: PIXSELL/REUTERS/Večernji TV
1/5
28.05.2021.
u 20:50

To je za nas veliki tehnološki iskorak i izazov, ali, rekao bih, slatki izazov, kaže Kotromanović

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović pozdravlja vladinu odluku i izbor. Kaže da je donijeta odluka sukladna mogućnostima zemlje, jer 700 milijuna dolara koliko bi bila skuplja američka ponuda jest razlika.

"Čestitam i pilotima HRZ-a, isplatilo se zadržati borbenu sposobnost. To je za nas veliki tehnološki iskorak i izazov, ali, rekao bih, slatki izazov", kaže. Smatra da je sada najvažnije u roku od tri godine, obučiti tehničko osoblje i pilote, jer će za cijelu eskadrilu trebati preškolovati stotinjak tehničara i inženjera i 20-ak pilota. Veseli ga što je Hrvatska dugoročno riješila problem, a kada se komparira ratno zrakoplovstvo Hrvatske i Srbije i usporede Rafali i MiG-ovi 29, veseli ga što je Hrvatska stekla stratešku prednost.

Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a, smatra da je Hrvatska napravila sigurno najbolji izbor, ne krije oduševljenje i pita se - je li to java ili san. Možda će SAD biti malo nezadovoljan, no oni, smatra, nisu niti bili previše zainteresirani da HRZ ima tu sposobnost. Smatra da su naši borbeni piloti odlični i da neće biti problem njihov prelazak na avione 4,5 generacije. Rafal je svakako lakši avion što se savladavanje tehnike letenja tiče od MiG-a 21. Naravno, potrebno je naučiti brojne elektronske sustave, no "mladi će i to savladati".

VIDEO Čudesni Francuz gotovo je nevidljiv i 'razgovara' s pilotom

S obzirom da Rafale ima moćni taktički radijus, te dva motora, koji omogućavaju nadzor kompletne zemlje i morskog prostora, smatra da eskadrila može biti na zagrebačkom Plesu.

Marinko Ogorec, vojni analitičar, drži da je za Hrvatsku nabavka priuštiva, jer sigurnost nema cijenu. Hrvatska je bila na prekretnici i nikako nije smjela dopustiti da ona bude na nekom eventualnom odmjeravanju snaga Gaza, a Srbija Izrael.

"Vidjeli smo što znači ne imati ratnu avijaciju, te se lekcije sjećamo s početaka Domovinskog rata", kaže.

Komentara 147

GA
Gajger
21:23 28.05.2021.

Nabavka Rafalea smeta samo onima koji su onomad okidali od sreće na vojne parade JNA. Onda im nisu padali na pamet vrtići, škole i narod koji emigrira u Njemačku.

MK
mksdk
21:13 28.05.2021.

Svaki normalan Hrvat će podržati jačanje obrambenih sposobnosti. Svi znamo kako izgleda kada si nenaoružan. Priče o tome da u vojsku ne treba ulagati zato što se treba brinuti o drugim stvarima su priče za malu djecu.

LL
lijepa_li si
21:24 28.05.2021.

malo hrvata danas nije sretno i ponosno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije