Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rovinjska bolnica

Ogorčenje nakon imenovanja 31-godišnjeg fizijatra ravnateljem bolnice

bolnica
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
27.01.2014.
u 10:11

Zaposlenici su očekivali reizbor vršiteljice dužnosti dr. Miriam Ban, specijalistice fizijatrije, koju je sredinom studenog prošle godine imenovalo Upravo vijeće. Ali novim ravanteljem imenovan je dr. Marinko Rade

Što se krije iza promjena u Upravnom vijeću i odabiru novog ravnatelja rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" za koju je interes ne tako davno pokazivao i Nikica Gabrić, pitanje je na koje ovih dana mnogi traže odgovor.

U bolnici radi preko 120 zaposlenih koji su ogorčeni izborom novog ravnatelja, 31-godišnjeg dr. Marinka Radea. Naime, očekivali su reizbor vršiteljice dužnosti dr. Miriam Ban, specijalistice fizijatrije, koju je sredinom studenog prošle godine imenovalo Upravo vijeće. Dr. Ban, kažu, više se nego snašla u novoj ulozi i krenula sređivati loše stanje u bolnici. Ondje su, naime, utvrđene nepravilnosti kojima se, prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva, bavi i policija.

U međuvremenu je nekim članovima Upravog vijeća istekao mandat, pa je u studenom 2013. godine, odlukom župana Valtera Flege, dr. Nijaza Burgića zamijenio Davorin Flego, IDS-ov predsjednik Gradskog vijeća Rovinja, na čemu se nije stalo. Nakon pritisaka na drugog člana Vijeća dr. Lina Kuharića, a potom i njegove ostavke, župan Flego imenovao je dr. Srđana Jerkovića. Valja istaći da Vijećem u ime županije i grada predsjedava IDS-ovac Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave. O događanjima u rovinjskoj bolnici oglasio se proteklih dana i Danijel Ferić, potpredjednik istarskog SDP-a i predsjednik pulskog SDP-a s tvrdnjom da je izborom dr. Jerkovića u Upravno vijeće omogućen izbor "pravog" kanidata za ravnatelja bolnice.

Na drugi se natječaj javilo 11 kandidata, među njima je s tri glasa "za" izabran dr. Rade. Podržan je od osnivača bolnice i grada Rovinja koji u vijeću imaju većinu

SDP stoga zanima zašto policija provodi izvide u rovinjskoj bolnici, o kakavim se nepravilnostima radi, koji su argumenti prevagnuli pri odluci da na mjesto ravnatelja bude izabran fizioterapeut bez iskustva na sličnim poslovima naspram liječnika specijalista? Da li je Marinko Rade županov kandidat ili kandidat Valerija Drandića, predsjednika Upravnog vijeća, ujedno i načelnika županijske uprave? Također, SDP zahtijeva od župana odgovor na pitanje: koja je uopće uloga načelnika županijske uprave? Novi bi ravnatelj dužnost trebao preuzeti od 3. veljače, a da nije dobrodošao, potvrđuje i nezadovoljstvo predstavnika zaposlenika koji su napustili posljednju sjednicu Upravnog vijeća.

Nagađa se da se stvaraju uvjeti za privatizaciju rovinjske bolnice od 20 tisuća kvadrata smještene na izuzetno atraktivnoj lokaciji tik uz more, na približno 20 hektara zemljišta. Zaposlenici su uvjereni da nagomilane probleme može riješiti samo stručna osoba koja dobro poznaje prilike, dakle netko iz redova Bolnice. Drandić pak takva nagađanja odbacuje te ističe kako o prodaji nema niti govora. Upravo suprotno, kaže da im je želja i namjera staru i derutnu bolnicu očuvati, repozicionirati i privesti namjeni prema Prostronom planu grada Rovinja i Razvojnoj strategiji Istarske županije, dovesti snažnog partnera koji će u tome pomoći i tako zadržati postojeće djelatnike i stvoriti uvjete za zapošljavanje novih.

− Treba nam 70 milijuna eura koje nemamo, ali smo našli formulu kako ih naći – kaže Drandić dodavši kako su se javili na natječaj za EU fondove, a pripremaju se i za strukturne fondove. Govoreći o izboru novog ravnatelja Drandić je objasnio kako je dr. Rade izabran na ponovljenom natječaju, budući nitko od kandidata na natječaju u svibnju nije udovoljio traženim uvjetima. A do potreba za novim ravnateljem došlo je nakon što je ministar zdravlja dotadašnjem ravnatelju Borivoju Ćukcu, zbog navršenih godina i odlaska u mirovinu po sili zakona, uskratio dozvolu za dalji rad.

− Na drugi se natječaj javilo 11 kandidata, među njima je s tri glasa "za" izabran dr. Rade. Podržan je od osnivača bolnice i grada Rovinja koji u vijeću imaju većinu. Za razliku od ostalih kandidata dr. Rade imao je najbolje reference. On je mladi medicinski znanstvenik iz Rovinja, koji je studirao u Italiji, Engleskoj i Finskoj, gdje završava doktorsku disertaciju, predaje na brojnim inozemnim faklutetima i mogu samo reći da je to za nas bio sretan trenutak, osoba kakvu trebamo zadržati u domovini – kazao je Drandić.

 Na pitanje o utvrđenim nepravilnostima u bolnici, Drandić napominje kako je to sasvim druga priča, koja nema veze s izborom ravnatelja, a odnosi se na nalaz revizije HZZO-a i isplatu plaća nekolicine zaposlenika te zahtjevu za njihovim usklađivanju sa zakonskim odredbama. No, kako se neslužbeno saznaje, osim isplate plaća, sporno je što bolnica nije postupila sukladno prošlogodišnjem rješenju o izvršenom nadzoru Ministarstva zdravlja.

Komentara 5

LI
line55
10:15 28.01.2014.

Gosp. Drandiću, sa koliko ste se ljudskih sudbina poigrali? Rade je koliko vidimo u medijima sve samo da pr-ovski ga opravdate u javnosti da je on pravi...ma hajde, nemojte nas farbati vise. imuni smo na vaše slatkorječive nastupe

45
456
09:03 28.01.2014.

tu se na najocitiji nacin radilo da se izabere podoban kandidat koji je sada dodatan teret birokraciji i slabim financijama

JN
Justice.No.1.
13:50 28.01.2014.

Podobni a ne sposobni moto Hrvatske politike i državnih institucija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije