Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SATIMA ČEKALI NA ULAZAK U RH

Ogorčeni roditelji: Ispunili smo 21 obrazac zbog koronavirusa, a nitko nas nije pregledao

Ogorčeni roditelji s Pasjaka: 'Ispunili smo 21 obrazac zbog koronavirusa, a nitko nas nije pregledao'
Foto: Denis Romac
1/3
25.02.2020.
u 23:17

Hrvatska granična policajka Marijana objasnila nam je tek da policajci svakog putnika pitaju odakle dolazi, a ako je riječ o ugroženim područjima u Italiji, nad njima se provodi posebna zdravstvena kontrola, za što im se izdaje posebno rješenje.

Na graničnom prijelazu Pasjak, preko kojeg u Hrvatsku ulazi najviše putnika iz Italije, danas se počeo provoditi dodatni zdravstveni nadzor zbog brzog širenja koronavirusa u Italiji.

Riječ je o zajedničkom hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu, na kojem se provodi samo jedna kontrola, a za kontrolu putnika zbog koronavirusa, kako nam je rekao slovenski policajac Robert Drgan, zadužena je hrvatska policija. Međutim, na hrvatskoj strani u zgradi granične policije bili su škrti u objašnjenjima. Kažu da je stanje normalno i da sve se odvija kao što je to uobičajeno u ovakvim situacijama.

Hrvatska granična policajka Marijana objasnila nam je tek da policajci svakog putnika pitaju odakle dolazi, a ako je riječ o ugroženim područjima u Italiji, nad njima se provodi posebna zdravstvena kontrola, za što im se izdaje posebno rješenje. Kaže da se od putnika očekuje da u svojim odgovorima budu iskreni jer je to u njihovu interesu. U prostorijama postaje granične policije nalazilo se više djelatnika sanitarne službe u bijelim zaštitnim odijelima.

Foto: Denis Romac

Nisu pregledani

Na obližnjem parkiralištu zatekli smo kombi sa srednjoškolcima iz Rijeke koji su sa svojim profesorima bili u sklopu programa Erasmus u Milanu, gdje su trebali provesti tri tjedna. Međutim, nakon tjedan dana situacija u Milanu naglo se pogoršala i cijeli program je obustavljen, a agencija koja je organizirala putovanje, kako nam je kazano, nije htjela organizirati njihov povratak u Rijeku.

Roditelji su se samoorganizirali i uz pomoć škole prethodnu večer krenuli u Milano kombijem, pokupili djecu i profesore, najavivši telefonski da će stići na granični prijelaz Pasjak oko osam sati, kako bi potom djecu, ako smatraju da je to potrebno, odveli na pregled u Rijeku.

“Odonda čekamo ovdje da se netko udostoji riješiti ovo, a oni su došli samo pokupiti njihove podatke”, kazao nam je oko 14 sati Marijan Projić, otac jednog djeteta koji je, kada je čuo da kombi s djecom ne puštaju u Hrvatsku, došao na Pasjak iz Rijeke. Projić ljutito objašnjava da nitko od putnika iz kombija – dvoje roditelja, dvije profesorice i 15 učenika – tijekom cijelog jutra nije pregledan niti poslan na pretrage u Rijeku. “Već nam treći put dolaze tvrdeći da je netko upisao krivi datum rođenja ili OIB. Cijelo vrijeme samo se bavimo ispunjavanjem upitnika i to traje satima”, bijesan je Projić.

Foto: Denis Romac

– Što se ovdje događa, ja ne znam. Dosad smo ispunili 21 obrazac s detaljnim podacima, a nikakav pregled nije obavljen. Nitko nas nije pitao imamo li temperaturu i kako se osjećamo – kaže Riječanka Karmen Gauš, majka koja je putovala kombijem u Milano. I drugi roditelji cijelo su jutro dolazili na Pasjak iz Rijeke, donoseći im hranu i vodu. Putnici iz Milana objašnjavaju da se osjećaju užasno i da su zadnji put spavali u noći na ponedjeljak. Pokušali su kontaktirati s nadležnima u Rijeci, a u sanitarnom inspektoratu u Rijeci su im kazali da cijeli postupak traje pet-šest sati i da se strpe. Kontaktirali su i s riječkom infektologijom, gdje im je kazano da nisu obvezni čekati na granici nakon dostave podataka, no kada su pokušali krenuti prema Rijeci policija ih je pozvala da se vrate, uz upozorenje da ne smiju napuštati granični prijelaz bez dopuštenja policije.

I baš u trenutku dok smo razgovarali s nezadovoljnim roditeljima do njih je stigao djelatnik u bijelom zaštitnom odijelu, kazavši im da je provjera završena i da mogu ići nakon što se potpišu na obrazac, s tim da će se morati javiti epidemiologu u Rijeci. Jedan od roditelja samo je dometnuo da je njihovoj muci sigurno došao kraj zato što su na Pasjak stigli novinari. Nedaleko od njihova kombija satima je čekao pun autobus Flixbusa na putu iz Trsta u Rijeku, a za razliku od njih, putnici u autobusu nisu dobili ni vodu ni hranu. Nezadovoljni vozač nije želio razgovarati s novinarima.

Situacija na Pasjaku sigurno će se poboljšati kada se dopreme posebni kontejneri za trijažu putnika iz Italije koji su danas poslijepodne stigli na obližnji granični prijelaz Rupa. Time će se dobiti dodatni prostor za predviđene procedure, što je na Pasjaku nedostajalo. Na graničnom prijelazu Rupa zatekli smo putnicu iz Padove, koja unatoč jednosatnom čekanju na uspostavu stožera za zdravstvenu provjeru nije bila nezadovoljna. “Hrvati su jako dobro organizirani. I mi Talijani trebali smo na vrijeme uvesti ovakve kontrole, pa onda možda ne bismo bili u situaciji u kakvoj smo sada”, kazala nam je.

Video - Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

Radnik sa simptomima

U riječkom KBC-u danas je hospitalizirano devet radnika koji su stigli iz Italije, i to s ugroženog područja Lombardije, od kojih jedan ima simptome koronavirusa. Rezultati testova bili su negativni. Prema riječima ravnatelja KBC-a Davora Štimca, radnik sa simptomima koronavirusa je u izolaciji, a ostali su na odjelu Klinike za infektologiju.

U ponedjeljak su Kliniku ispraznili, a četiri su kreveta namijenili za izolaciju. Kako neslužbeno doznajemo, za karantenu od koronavirusa priprema se jedan motel u Kostreni. U Rijeci se oglasio i Stožer za zarazne bolesti, koji će svakodnevno održavati konferencije za novinare u isto vrijeme, što svjedoči o atmosferi u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji koja je, uz Istru, geografski najbliža Italiji.

Rečeno je da nema razloga za paniku, uz preporuku građanima da izbjegavaju masovna okupljanja.

>> Tema: Koronavirus 

Komentara 17

Avatar mlijeko
mlijeko
00:44 26.02.2020.

Najveći širitelji panike i psihoze straha su novinari. Toliko su uzeli maha sa svojim katastrofičnim tekstovima da bi trebalo na mjesec dana zabraniti da pisu o toj temi. Nadležne službe koliko vodim rade svoj posao izuzetno korektno jedino novinari siju paniku. Ponavljam, zabraniti novinarima da pišu o ovoj temi po vlastitom nahođenju, jedino bi smijeli prenositi zvanične informacije stožera koji je oformljen na nivou cijele Hrvatske.

HE
herojulice
07:41 26.02.2020.

Sram vas može biti. Izdati rješenje a ne naplatiti taksu. P aradi li itko po zakonu u ovoj državi. :)

IM
Immanuell
02:33 26.02.2020.

Dajte više, jedan oboljeli i pravite cirkus s ljudima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije