Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni servis

Ogorčeni Janša ne želi više financirati “komunistički” medij

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.12.2020.
u 12:06

Slovenski premijer ponovno se pobrinuo za negativan publicitet u europskim medijima jer je bez ikakva objašnjenja obustavio financiranje Slovenske tiskovne agencije

Slovenski premijer Janez Janša ponovno se pobrinuo za negativan publicitet u europskim medijima kada je jednostranom odlukom svoje vlade, bez ikakva objašnjenja, obustavio financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA), jednog od ključnih javnih medijskih servisa u susjednoj državi. Nevjerojatna odluka donesena je na dopisnoj sjednici Janšine vlade, čime je kulminirala višemjesečna kampanja koju Janša na Twitteru vodi protiv STA, kao i protiv slovenske radiotelevizije, druge najčešće mete njegovih twitterskih objava, ali i protiv drugih mainstream medija, koje Janša optužuje za širenje lažnih vijesti i negiranje opasnosti od koronavirusa.

Intervjui s pjevačem

Janša je tako posljednjih tjedana javnu informativnu agenciju na Twitteru optužio da promovira kršitelje protuepidemioloških mjera, a u povodu izvještavanja o protuvladinim prosvjedima koji se svaki petak od izbora Janšine vlade održavaju u Ljubljani napisao je na Twitteru da je STA “nacionalna sramota”. Janšina vlada planira i izmjenu statuta STA kako bi se omogućilo da većinu članova nadzornog odbora agencije imenuje izravno vlada, a ne više parlament, čime očito želi uspostaviti kontrolu nad agencijom.

Financiranje STA zakonska je obveza Janšine vlade, koja, po zakonu, mora osigurati i institucionalnu autonomiju i uredničku neovisnost nacionalne novinske agencije, kao i njezino primjereno financiranje i neometano obavljanje javne funkcije na temelju godišnjeg poslovnog plana STA, koja polovicu godišnjih prihoda dobiva iz javnog proračuna, a polovicu ostvaruje na tržištu.

Kontroverznu odluku Janšina vlada donijela je na prijedlog svog Ureda za informiranje (UKOM), kojem je na čelu Uroš Urbanija, koji je u vrijeme prve Janšine vlade (2004.-2008.) bio urednik unutarnjopolitičke rubrike u STA, i koji danas ne skriva nezadovoljstvo izvještavanjem STA o aktivnostima premijera Janše, cijele vlade, prosvjedima i drugim aktualnim temama.

Kao povod za rigidan zaključak o obustavi financiranja, koji je prešućen u priopćenju objavljenom nakon sjednice Vlade, Urbanija i Janša iskoristili su činjenicu da vodstvo STA nije potpuno udovoljilo zahtjevu vlade koja je od STA zatražila dostavu brojne dokumentacije o svim prihodima, kopije svih ugovora, poimenični popis plaća svih zaposlenih, uključujući i direktora, popis ugovora o oglašavanju, iznose za promociju, ali i bizarne podatke poput informacije o tome koliko je STA objavila intervjua s pjevačima i kolika je bila dužina tih intervjua. Iza toga krije se optužba da STA promovira pjevače, poput Zlatana Čordića Zlatka, koji su aktivni u prosvjedima protiv Janšine vlade, a taj je slovenski pjevač prekjučer dobio i obavijest Ministarstva kulture da je, bez objašnjenja i mogućnosti žalbe, izbrisan iz registra samozaposlenih u kulturi.

I kako čelnici STA nisu dostavili UKOM-u sve tražene podatke, Janšina je vlada donijela sporni zaključak o nemogućnosti provedbe ugovora o financiranju STA, od kojeg su se odmah nakon sjednice počeli ograđivati Janšini koalicijski partneri, stranka umirovljenika DeSUS i Stranka modernog centra (SMC), iako su ministri iz tih stranaka bez rasprave i primjedbi prihvatili kontroverznu odluku, koja je odmah odjeknula i izvan slovenskih granica.

Na meti i RTV Slovenija

Slovenski ustavni pravnik Andraž Teršek upozorio je da UKOM nije imao zakonske ni ustavne ovlasti za takvu odluku, a slovenski stručnjak za medije Marko Milosavljević za mariborsku Večer ocjenjuje da je riječ o nastavku pritisaka i pokušaja ograničavanja i uništavanja ključnih slovenskih neovisnih javnih medija, poput RTV Slovenije i STA.

Obustavu financiranja STA osudili su Društvo novinara Slovenije i novinarski sindikat, a direktorica Europske federacije novinara (EFJ) Renate Schroeder upozorava da je riječ o velikoj prijetnji medijskom pluralizmu u Sloveniji. Odmah se oglasila i Europska udruga novinskih agencija (EANA), koja je podržala svoju članicu kojoj nakon Janšine odluke prijeti gašenje, pozivajući vladu u Ljubljani da prestane otežavati rad agencije i dovoditi u pitanje njezin ugled.

– Mediji su kamen temeljac demokracije, a novinske agencije kralježnica slobode medija, ali i jedan od najvažnijih glasova svojih država u svijetu – poručili su iz EANA-e.

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
14:19 03.12.2020.

“Neovisni mediji” ako zele biti neovisnima ne bi smjeli od drzave dobivati financije jer to ih cini ovisnima!

DU
Deleted user
17:21 04.12.2020.

A od koga treba da dobivaju? Privatnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije