Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident u gospiću

Ogorčena majka: Tužit ćemo bolnicu i želim ostavku Ratkovića!

antonija mudrinić (1)
Foto: Obiteljski album
1/4
21.07.2011.
u 13:03

Liječnici su se obračunali jer je Tonka ležala na krevetu intenzivne njege na kojem je netom prije bio pacijent dr. Ratkovića. Zatražio je od kolege objašnjenje zbog ležaja. Anesteziolog ga je ignorirao, na što ga je Ratković udario.

Tužit ćemo gospićku bolnicu! Želim ostavku doktora Drage Ratkovića, ne želim vidjeti da više radi u bolnici, kazala nam je Marizela Jelić, majka dvoipolgodišnje Antonije Mudrinić koja je u subotu preminula od meningokokne sepse u Gospiću. Prema preliminarnom obdukcijskom nalazu, bakterijsko trovanje krvi uzrok je smrti male djevojčice koja je preminula u roku od šest sati od primitka u gospićku bolnicu.

Roditelji, u tuzi zbog smrti mlađe kćeri, te šokirani i zbunjeni načinom Antonijina liječenja, još ne znaju odgovor na pitanje što je krenulo po zlu i dovelo do tragedije nakon koje su u utorak na perušićkom groblju pokopali malenu Tonku.

Pljuske padale zbog kreveta

Četvrti dan nakon djetetove smrti majka je policiji dala iskaz zbog pljuski između dr. Drage Ratkovića i anesteziologa Damira Pahljine, koji je u tom trenutku provjeravao količinu lijeka za njezinu kćer, a kojem je svjedočila dok se Tonka borila za život. Fizički obračun navodno je, kako kažu roditelji, uslijedio jer je Tonka ležala na krevetu intenzivne njege na kojem je netom prije bio pacijent dr. Ratkovića. Zatražio je od kolege Pahljine objašnjenje zbog zauzeća ležaja. Anesteziolog je ignorirao kolegu baveći se pacijenticom, na što je Ratković zaprijetio pljuskom, a naposljetku i udario kolegu. Kako bi ih razdvojio, umiješao se dr. Stipe Lukač koji je kobne subote oko 10 sati ujutro prvi pregledao djevojčicu.

Poslali je kući jer "ima upalu grla"

Imala je visoku temperaturu 38,4 te je s dijagnozom upale grla puštena kući. Prepisan joj je sirup cefixim (koji joj je u nekoliko prijašnjih slučajeva pripisivan) te ibuprofen. Nakon dva sata na tijelu su joj se počele pojavljivati mrlje te je roditelji hitno odvoze u bolnicu. Dočekao ih je isti liječnik, a Antonija završava na infuziji. Roditelji tvrde da im je dežurna pedijatrica Sandra Čubelić kazala da je zasigurno riječ o alergiji na sirup.

Djevojčicu hitno na rukama odnose na odjel intenzivne njege gdje joj prvi put vade krv. Roditelji inzistiraju da se zove helikopter jer, bez obzira na to što nisu dobili nikakvu informaciju u kako teškom stanju je njihovo dijete, shvaćaju da je situacija kritična. Doktorica objašnjava da bi se helikopter čekao i do sat i pol zbog procedure te oko tri popodne nalaže hitan prijevoz vozilom hitne pomoći u riječku bolnicu Kantrida. Netom nakon izlaska iz bolnice, u 15.35 sati, djevojčica u vozilu pada u arest, a liječnici u 15.55 sati proglašavaju smrt. Umrla je osam kilometara od gospićke bolnice u koju je odvezena već u 16 sati.

Liječnik samo okrenuo glavu, dobio opomenu pred otkaz

Majka nije izbjegla ni ponovni susret s dr. Ratkovićem dok je u utorak išla po preliminarni obdukcijski nalaz.

– Vidjela sam ga na hodniku, razgovarao je na mobitel. Kada me vidio, okrenuo je glavu i krenuo u drugom smjeru. Prišla sam mu, a on me pitao: "Što sam vam ja kriv? Pa ja sam vam dao saučešće". Izgubila sam živce i rekla mu da mi njegova sućut ništa ne znači. "Ti si se potukao nad mojim djetetom", opisala nam je majka dodajući da joj je ravnateljica bolnice Marija Vrkljan Ilijevska kazala da se poduzimaju sve mjere te kako bi svi sudionici trebali dati iskaz o smrti djevojčice, kao i o tučnjavi dvojice liječnika. U telefonskom razgovoru ravnateljica nam je kazala da je dr. Ratković, koji u gospićkoj bolnici radi više od 30 godina, dobio opomenu pred otkaz.

– Žalosno je to što se dogodilo jer za to nema nikakva opravdanja. O djevojčici su se brinula tri liječnika i dali su sve od sebe kako bi je spasili – kaže ravnateljica dodajući da su provedene dvije istrage, jedna zbog sukoba dvojice liječnika, a druga zbog liječenja Antonije Mudrinić.

Milinović užasnut

Ministar zdravstva Darko Milinović kazao je da je ravnateljica ministarstvu poslala dopis o incidentu između liječnika te o medicinskoj pomoći koja je pružena Antoniji.

– Izražavam zgražanje nad tim incidentom i ispričavam se svima koji su tim incidentom pogođeni, a tu ponajprije mislim na roditelje. Zgrožen sam događajem i, premda nisam sudjelovao u njemu, ispričavam se svima kojima su ti liječnici donijeli neugodnost. Unatoč tvrdnjama ravnateljice da ništa nije utjecalo na liječenje djevojčice, zatražit ću od Liječničke komore dodatnu kontrolu da bi se utvrdilo je li struka odradila posao na najbolji mogući način – kazao nam je ministar Milinović.

– Svi se prave budale. Nitko mi ništa ne govori. Samo želim znati tko je napravio propust da mome djetetu nije pruženo adekvatno liječenje. Nisam doktor, ali ne vjerujem da se od sepse može umrijeti za šest sati. Želim da odgovorni snose posljedice svojih postupaka. Antoniju ništa ne može vratiti, ali, ako šutimo, dogodit će se nekom drugom djetetu – ogorčena je majka Marizela.

Komentara 41

DU
Deleted user
14:35 21.07.2011.

Ček malo nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže. Nek institucije rade svoj posao! Ah da prvo ovi što rade u tim institucijama moraju popiti kavu, pa onda malo čitati novine i onda na tržnicu.

EL
ellen1976
14:43 21.07.2011.

Cijela situacija je tuzna...meni je u cijeloj stvari najcudnije da od 3 doktora \"padnu\" 3 razlicite dijagnoze;od upale grla do alergije na sirup... tek patolog utvrduje menigokoknu sepsu! To se moralo ranije prepoznati...Nazalost ta bolest nije toliko cesta,javlja se vise u prostorima gdje puno ljudi zivi zajedno,a prenosi se kao prehlada;kapljicnim putem.... Da se lijecenje zapocelo na vrijeme dijete bi zivjelo. Krivi su zapravo svi jer nitko od tolikih doktora nije ni posumnjao na meningokok...

VI
visio
13:27 21.07.2011.

Fascinantno je da se po novinama razglaba o ovome... djete je umrlo... ljudi, moraju pasti glave!!! ovo nije šala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije