Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u mirovanju na godinu dana

Oglasio se FPZG: Istraživačko novinarstvo se ne ukida, već zamrzava

Zoran Kurelić
Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2019.
u 15:28

Kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj kolegij nije slušala, stoji između ostalog u priopćenju koje potpisuje dekan FPZG-a Zoran Kurelić

S obzirom na informacije o akreditiranom programu Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, a koje su mahom netočne reagirali su s Fakulteta političkih znanosti. U svom priopćenju, koje potpisuje dekan Fakulteta političkih znanosti prof.dr.sc. Zoran Kurelić, ističe se nekoliko činjenica vezanih uz Studij i kolegij Istraživačko novinarstvo o čijem se navodnom 'ukidanju' očitavalo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kolegij Istraživačko novinarstvo izvodi se na Studiju novinarstva od 2004. godine. U izvođenju tog kao i niza drugih kolegija na Studiju novinarstva sudjeluju vanjski suradnici iz redova najboljih hrvatskih novinara i urednika. Na kolegiju Istraživačko novinarstvo kao suradnici, mentori pa i nositelji kolegija sudjelovali su, između ostalih, Davor Glavaš, Inoslav Bešker, Orlanda Obad, Slavica Lukić, Barbara Matejčić, Jagoda Bastalić, Hrvoje Šimičević, Sanja Despot, Ana Brakus i brojni drugi vrhunski profesionalci. Ranije kratke pauze u izvođenju kolegija bile su isključivo administrativne ili financijske prirode, vezane uz angažman vanjskih suradnika, s obzirom da nadležne institucije, na žalost, nisu na adekvatan način riješile njihovo angažiranje na studijima kao što je novinarstvo. Što se tiče sljedeće akademske godine, 2019./2020., kolegij Istraživačko novinarstvo prebačen je s preddiplomskog na diplomski Studij novinarstva u okviru manjih izmjena na studiju kojima su zahvaćeni i drugi kolegiji. Kolegij će biti zamrznut na godinu dana jer bi u suprotnom studenti koji su kolegij odslušali na preddiplomskom studiju, a koji sada upisuju diplomski studij, zbog ove promjene ponovno slušali isti kolegij. Drugim riječima, kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj kolegij nije slušala.  Zbog toga smo prilično iznenađeni plasiranjem neprovjerenih i netočnih informacija o 'ukidanju' kolegija.

Što se tiče ostalih navoda iz pisma Hrvatskog novinarskog društva, želim istaknuti kako nije neobično da na istom fakultetu postoje studiji novinarstva i odnosa s javnošću. Štoviše, cijeli niz sveučilišnih programa u SAD-u ili Velikoj Britaniji nosi neku varijantu naziva Journalism & Public Relations. Spomenut ću ovdje, primjerice, University of Westminster, Richmond University, Indiana Universtiy – Purdue University itd. Usto, studenti Fakulteta političkih znanosti su samosvjesni mladi ljudi koji jako dobro znaju zbog čega upisuju Fakultet i žele li se baviti odnosima s javnošću, novinarstvom ili nekim drugim područjem za koje ih Fakultet obrazuje. Fakultet je izrazito ponosan na svoje studente i alumnije, bez obzira na studij, smjer ili usmjerenje koje upisuju i završavaju. 

Na kraju, iako kreiranje nastavnih programa spada u temeljnu definiciju autonomije sveučilišta, ovim putem želim istaknuti zadovoljstvo interesom za nastavne programe Fakulteta političkih znanosti. Ujedno s Hrvatskim novinarskim društvom dijelimo zabrinutost zbog lošeg stanja u novinarstvu u Hrvatskoj. Nadamo se da će ponovno aktiviranje izbornog kolegija „Istraživačko novinarstvo“ na FPZG-u značajno doprinijeti sveukupnoj borbi za očuvanje istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, ne samo u akreditiranim programima, nego i u praksi, kako bi studenti koji će taj kolegij slušati na Studiju novinarstva svoja znanja zaista mogli primijeniti u nekoj od hrvatskih redakcija. 

S poštovanjem,

Dekan

Prof.dr.sc. Zoran Kurelić".

Komentara 3

I1
ing-12345
22:02 10.07.2019.

FPGZ treba ukinuti. To je fakultet koji proizvodi beskorisne uhljebe.

DV
dvorskaluda
17:57 10.07.2019.

Ma da? Postoji dokument izrađen od CIA-e o postupcima koje je nužno najprije provesti da bi se postiglo rušenje nepoželjne vlade i preuzeo nadzor nad nekom zemljom koja je cilj. Jedna od mjera je uništavanje istraživačkog novinarstva. Kakvo mirovanje; suprotno,, treba poraditi na većem broju sati slušanja, na kvaliteti..

DU
Deleted user
20:40 10.07.2019.

..jazavci zamrznuli istraživačko novinarstvo..lijeva njihova..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije