Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žustra rasprava

Oglas župe: Iznajmljuju sobe muškim studentima, ali pod jednim uvjetom

Župa sv. Ćirila i Metoda
Foto: Google Street View
1/4
17.09.2019.
u 10:41

Nakon što je osječka Župa sv. Ćirila i Metoda objavila oglas na Facebooku da daje sobe u najam, javili su se mnogi kojima se nisu svidjeli uvjeti postavljeni studentima

Objava na Facebook stranici osječke Župe sv. Ćirila i Metoda privukla je pažnju mnogih građana, a pokrenuta je i prava rasprava u koju se uključio i sam župnik. U središtu pozornosti našle su se, naime, sobe koje župa želi iznajmiti studentima.

"Ukoliko poznajete studente (muške), kojima treba soba blizu campusa u Osijeku, neka se slobodno jave u inbox ili naiđu u župni ured. Imamo 5 dvokrevetnih soba na raspolaganju! Studenti trebaju imati preporuku župnika! Evo i nekoliko fotografija", objava je koja je privukla pozornost mnogih.

Jedan sugrađanin odmah je upitao zašto je potrebna preporuka župnika, a odgovor mu je odmah dao župnik Alojz Kovaček.

"Da, preporuka župnika. Što Vam tu nije jasno? Namjera nam je odgajati katoličku mladež (za preodgajanje, nemamo uvjeta). Iznajmljivanje ovih soba nije komercijalnog karaktera kao što ovdje neki insinuiraju. Ako netko ima negativan stav prema Crkvi, sigurno se u ovim prostorima ne bi osjećao ugodno i neka potraži drugi smještaj. Zainteresirani roditelji i studenti neka slobodno navrate i popričaju sa mnom", napisao je župnik Kovaček.

No njegov odgovor nije zadovoljio jednu ženu koja se upustila u daljnju raspravu.

Foto: FIBA/Screenshot

"Malo ste si kontradiktorni, da ste istinski vjernici kako se predstavljate (a što niste, jer vam je cilj samo apsolutno, do srži kriva, loša propaganda), onda studente nećete diskriminirati na temelju preporuke župnika ili ih nazivali katoličkom mladeži. Katolička mladež nema nikakve veze s tim koliko netko ide u crkvu te sjedi li ispred oltara pet puta na tjedan. Ali vama je to očito nepoznanica. A za negativan stav prema crkvi (namjerno s malim c, jer niste veliko ni zaslužili) ste si isključivo sami krivi s time što skrivate pedofile u svojim redovima, što iskrivljujete takozvanu svetu knjigu i što sve ne, zaboravili ste ono glavno, prava i istinska vjera NE mrzi te NE diskriminira. Jer ono u što vi vjerujete, konstantno govori da ljubiš druge kao sam sebe", napisala je ona.

Rasprava tu nije stala te su pale brojne teške riječi, no župnik je za Glas Slavonije objasnio o čemu je riječ.

"U tom prostoru živjele su časne sestre i nakon deset godina službe odlučile su se vratiti u Italiju. Prostor koji je potpuno uređen ostao je neiskorišten i razmišljali smo da li da ostane prazan ili da ga ponudimo studentima. Dobra je strana što je župa u blizini kampusa, sobe su uredne i čiste, ipak, kako je riječ o župnom prostoru, moraju se poštovati određena pravila. Naime, nužno je poštovati kućni red, ne organizirati tulume i sl.", kaže župnik Kovaček.

Mnogi su mu zamjerili i što traže samo muške studente.

"Onaj student koji želi učiti ima pravo na mir i tišinu. Inače, bilo je upita zašto ne primamo djevojke. Smatramo da to nije primjereno s obzirom na to da su u župi tri svećenika, i nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, ni glede spola ni glede vjere. Naravno da ćemo sobe izdati nekome tko živi u katoličkoj vjeri", rekao je.

Cijena najma iznosi 1000 kuna, a studenti će potpisati ugovor te će župa uredno plaćati porez.

"Cijena je takva da doslovno pokriva "amortizaciju". Nisam ekonomski stručnjak, no smatram da je cijena realna. Inače, nadamo se da ćemo dogodine prostor iznajmljivati siromašnijim studentima, dakako onima koji rastu u vjeri i s Crkvom", kaže osječki župnik.

Komentara 22

ŠO
Šokac1
11:24 17.09.2019.

Najmodavac koji iznajmljuje svoje vlasništvo apsolutno ima diskreciono pravo kome će i uz koje uvjete to učuniti. Činjenica da je, u ovom slučaju, najmodavac osječka Župa ne mijenja to pravo; ne znam uopće čemu tolika rasprava oko jednog oglasa o legalnom iznajmljivanju pet soba.

Avatar smartch
smartch
11:36 17.09.2019.

U čem je problem? Njihovo pravo da uzmu koga hoće.

VL
vlada1
11:43 17.09.2019.

Trla baba lan da joj prođe dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije