Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

Oettinger pozvao i Hrvatsku na stres-test nuklearki

ne krsko
Željko Hladika/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
25.05.2011.
u 14:21

Stres-testovi uključit će prirodne opasnosti, ali i one koje može prouzročiti čovjek, poput pada zrakoplova na nuklearku

Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger najavio je da će i Hrvatsku, zajedno s Armenijom, Rusijom, Švicarskom, Turskom i Ukrajinom, pozvati da se sredinom lipnja pridruži testu otpornosti nuklearnih elektrana u Europskoj uniji.

– Na taj ćemo način stvoriti temelj za objektivno sagledavanje sigurnosnih standarda u svim europskim nuklearkama, uključujući i one koje su u mijeni planiranja, te pomoći zajamčiti europskim građanima da će živjeti u sigurnu okolišu – naglasio je Oettinger.

Tzv. stress-testovi počet će u EU 1. lipnja. Uključit će prirodne opasnosti, poput potresa, poplava, ekstremnih hladnoća , vrućina, tornada i sl., ali i one koje može prouzročiti čovjek, poput pada zrakoplova na nuklearku i bliskih eksplozija npr. cisterna s plinom ili benzinom, te mjere za onemogućivanje terorističkih napada.

Postupak će teći u tri koraka: pretprocjenu će provesti operatori nuklearki odgovarajući na upitnik koji će im dostaviti Europska komisija te dostavljajući u Bruxelles tražene spise, istraživanja i planove; potom će nacionalni nuklearni regulatori provjeriti vjerodostojnost odgovora i sastaviti nacionalne izvještaje; zatim će multinacionalni tzv. "peer timovi", koje će činiti po jedan predstavnik EK i šest predstavnika 27 nacionalnih regulatora, provjeriti nacionalne izvještaje i pregledati same nuklearke.

Nalazi stress-testova predstavit će se javnosti, kako bi ih mogli raspraviti i znanstvenici, predstavnici nevladinih organizacija i nuklearni stručnjaci. Njihov konačni ishod bit će poznat u travnju 2012., a prvi izvještaj o napretku objavit će se već u kolovozu. 

Komentara 5

OB
-obrisani-
14:43 25.05.2011.

Treba poceti razmisljati o gasenju te nuklearke. Ja vise nikome ne vjerujem.

MO
mozel
16:30 25.05.2011.

ova nuklearka je sigurna kao prazna puska,ne samo ova nego svaka i koja se smatra naj sigurnijom.Nuklearke sve na svijetu treba da se pogase.

KU
kukuriku
18:41 25.05.2011.

..nekapin, i cá cé biti ako se na tome \"Testu\" raspukne ili srusí samo Slovenski dio-Nuklearke ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije