Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABOK Od 1. siječnja novi način obračuna odvoza smeća

Odvoz otpada povoljniji za umirovljenike

21.01.2009.
u 17:24

Umjesto po četvornome metru, od 1. siječnja na području Bedekovčine i Zaboka, gdje tu uslugu obavlja poduzeće Komunalno Zabok, cijena odvoza kućnog otpada zaračunavat će se prema broju članova kućanstva.

Cijena odvoza otpada
To zapravo znači da je za, primjerice sto kvadrata stana, kućanstvo do sada plaćalo odvoz smeća 50 kuna na mjesec, a od sada će plaćati 30 kuna, ako u tome stanu živi samo jedna osoba, 35 kuna ako žive dvije, 40 kuna ako su u kućanstvu tri i tako dalje, cijena se povećava za pet kuna po članu kućanstva.

Općenito, 25 kuna plaćat će se tzv. hladni pogon, a na to se zaračunava pet kuna po članu kućanstva.

“Ovo nije idealan način obračuna, no pravedniji je od dosadašnjega, kada smo cijenu zaračunavali po četvornome metru stambenog prostora. Naime, čest je slučaj da u kući od čak 200 kvadrata, koju su roditelji sagradili za sebe i djecu, sada živi samo dvoje umirovljenika, a plaćali su odvoz po kvadratu.

Činjenica jest da oni imaju manje smeća nego, primjerice, višečlano kućanstvo u samo 50 kvadrata stambenog prostora”, složili su se svi članovi zabočkoga Gradskog poglavarstva te direktor poduzeća Komunalno Zabok Rajko Turk.

A da je tome doista tako, pokazuje podatak da samo na području grada Zaboka ima oko 3500 umirovljenika za koje će taj način obračuna biti svakako pravedniji, dok se za ostala kućanstva s više članova cijena neće uopće neće mijenjati ili će to biti neosjetno.


direktor poduzeća Komunalno Zabok Rajko Turk, video: S. Videk

Komunalno poduzeće u Zaboku već je nakon prošlogodišnjih velikih povećanja cijena goriva odlučilo ne povećavati cijenu odvoza otpada, svjesno da će tako poslovati s gubitkom, a s gubitkom će nastaviti poslovati i nakon uvođenja ovog načina obračuna. No, kako je istaknuo direktor Komunalnog Zabok, Rajko Turk, prilog je to ovog poduzeća uvjetima krize u kojoj su građani.

Planovi
Inače, od obračuna prema težini otpada odustalo se zbog nerazvijene svijesti kod nekih građana, koji će, da bi smanjili težinu otpada, baciti smeće u susjedovu kantu ili ga ostavljati po divljim odlagalištima. Inače, poduzeće Komunalno Zabok planira postupno prerasti u lidera u svojoj branši u županiji.

Osim pretovarne stanice u Zaboku, namjeravaju sagraditi i reciklažno dvorište, kompostanu te odlagalište za građevni otpad.

Cilj je što više smeća obraditi u Zaboku i od toga imati koristi, a što manje odvoziti ga na regionalno odlagalište.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije