Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA UPUTA HZJZ-A

Odvjetnik Volarević: Izjava koju moraju potpisati učenici je protuzakonita

Šibenik: Škole nakon mjesec i pol otovorile svoja vrata, mali odaziv učenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
14.05.2020.
u 13:17

Naime, prema zakonu maloljetne osobe uopće nemaju poslovnu sposobnost te izjave koje one daju uopće nemaju pravnog učinka

Jedna od točki preporukama HZJZ-a za srednje škole koja je privukla najviše pozornosti je izjava koju bi učenici i djelatnici trebali potpisivati svaki dan, a u kojoj izjavljuju da nemaju simptome akutnih respiratornih bolesti, da im nije određena mjera samoizolacije te da nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Odvjetnik Antonio Volarević tvrdi da je to protuzakonito.

U razgovoru za RTL kazao je da ne postoji pravna osnova da se maloljetnicima nameće potpisivanje izjava u kojima iznose bilo kakve obvezujuće tvrdnje ili preuzimaju bilo kakve obveze. Naime, prema zakonu maloljetne osobe uopće nemaju poslovnu sposobnost te izjave koje one daju uopće nemaju pravnog učinka.

- Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je potpuno protuzakonita odnosno pravno neučinkovita i samim time - besmislena. O tome jasno govori članak 18. Zakona o obveznim odnosima koji se nipošto ne može suspendirati nekakvom brzopletom i svojeglavom uputom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - objašnjava ovaj odvjetnik.

Volarević ističe da se radi o nepotrebnom maltretiranju, čak i diskriminaciji dijela populacije koji želi konzumirati ustavno pravo na obrazovanje. 

''Ne razumijem zašto se ista nameće kao uvjet samo učenicima srednjih škola, ali i roditeljima osnovnoškolaca ili vrtićke djece. Zašto se potpisivanje takvih izjava ne traži prilikom ulaska u javni prijevoz, u trgovine, u poštu, bolnice ili u crkvu? Hoće li se takve izjave morati potpisivati i pri ulasku na biralište uskoro? Ako da – zašto i na temelju kojih propisa? Ako ne – zašto ih onda moraju potpisivati djeca bez poslovne sposobnosti?, pita se Volarević.

Govoreći o pojašnjenju iz Upute u kojem se navodi da je „svrha izjave informirati sve pristupnike“, kazao je da je to smiješno i banalno.

''Može li netko informirati HZJZ da je to protivno zakonu? Može li ih netko informirati da se informiranje građana provodi na drugačiji način i da je to njihova obveza koja se ne može kao loptica prebaciti na dijete bez poslovne sposobnosti?'', kaže Volarević dodjaući kako se ovime želi dio odgovornosti prebaciti na djecu tj. maloljetnike bez poslovne sposobnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije