Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupao obitelji Bilić

Odvjetnik Ljubičić: Matej je ostavio neki trag, ne smije se odustati, obitelj može poduzeti pravne korake

Zadar: Otac preminulog zatvorenika Kristiana Vukasovića pred sudom traži pravdu
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/5
20.01.2022.
u 15:38

- Svaki nestanak ostavlja trag, a danas, u vrijeme elektroničke pokrivenosti čitavog svijeta, te tragove treba naći - kaže Vinko Ljubičić, odvjetnik koji je zastupao obitelj nestale Antonije Bilić

Prije više od deset godina obitelj Antonije Bilić, molodobne maturantice koja je nestala u Drnišu, proživljavala je sličnu dramu kakvu danas proživljava obitelj nestalog Mateja Periša. Tijekom najopsežnije potrage u hrvatskoj povijesti uz obitelj Bilić je bio i odvjetnik Vinko Ljubičić.

Odvjetnik Ljubičić danas kaže da u ovakvim situacijama nužno respektirati stav službenih organa i službi, ali ni u kojem slučaju nije za to da se sve prepusti samo njima. Komentirajući slučaj nestalog Splićanina za Slobodnu dalmaciju, istaknuo je da bi obitelj Periš trebala imati odvjetnika koji ih zastupa pred srpskim organima koji vode istragu.

– Ja sam cijeli svoj život odvjetnik i kao odvjetnik, iz iskustva, mogu reći da je to nužno. Nužno je imati nekoga tko će hladne glave, razborito, objektivno i na krajnje razuman i stručan način pristupiti situaciji. Takva osoba može pomoći i u usmjeravanju tijeka postupka, ne miješajući se izravno, naravno, u rad službenih organa – kaže Ljubičić, koji svoje iskustvo zastupanja obitelji Antonije Bilić nikad neće zaboraviti.

>> VIDEO Rekonstrukcija kretanja Mateja Periša u noći nestanka

– Nikada! Upravo to iskustvo me je učvrstilo u uvjerenju da obitelj žrtve, odnosno obitelj nestale osobe, mora imati i stručnu pomoć, imati osobu koja znade i može komunicirati s tijelima progona, ali i s javnošću – dodao je.

Odvjetnik Ljubičić vjeruje da se ne smije odustati od potrge dok slučaj ne bude riješen.

– Treba utvrditi i način nestanka i motiv nestanka jer nestanak nije, da tako kažem, dematerijalizacija osobe. Puf, ja nestao! Svaki nestanak ostavlja trag, a danas, u vrijeme elektroničke pokrivenosti čitavog svijeta, te tragove treba naći. U slučaju Bilić, zahvaljujući u prvom redu angažmanu sestara Antonije Bilić, a, eto, i uz moju pomoć, uspjeli smo pronaći tijelo ubijene djevojke – kaže odvjetnik koji obitelji Bilić svoje usluge nije naplatio.

Niti jednog trena, prisjeća se, ni obitelj Bilić ni on nisu pomislili na odustajanje.

– Stalno smo vršili pritisak i na organe reda, a kad je trebalo, i na javnost. Išli smo u javnost do te mjere da nam se i ozbiljno zamjeralo, a čini mi se da je jedna od sestara Bilić dobila i prijavu za ometanje postupka. No ja sam siguran da je i taj pritisak rezultirao pronalaskom ubojice i pronalaskom tijela. Uostalom, indikativno je da je mjesto pronalaska tijela Antonije Bilić prethodno bilo čak dva puta pretraženo. Dva puta! I pronađeno je iz trećeg pokušaja... – govori Ljubičić.

>> VIDEO Snimke iz noći nestanka Mateja Periša

Govoreći o tehnološkim mogućnostima potrage, kazao je:

– Jako je teško prikriti zločin, a da se pomoću elektronike, satelita, svega i svačega, ne otkrije trag koji će posvjedočiti o vremenu prije eventualnog zločina, za vrijeme eventualnog zločina i poslije. Meni je osobno u slučaju Bilić najteže bilo vrijeme dok počinitelj nije identificiran, a u to je vrijeme, po mojemu mišljenju, i bilo najviše propusta. Govorim upravo o upotrebi tehničkih pomagala...

– Moram reći i to da kad je počinitelj Paravinja identificiran, na scenu su stupili vještaci. Pazite, u roku od dvije minute vještaci telekomunikacija i prometne struke utvrdili su kretanje mobitela sve dok je mobitel bio aktivan – dodaje.

U slučaju Periš nekoliko stvari mu je nejasno.

- Recimo, motiv onoga tko je snimao objekt koji plovi rijekom u dva sata noću. Je li to tijelo, lutka ili nešto drugo? Ali zašto netko snima taj objekt? I tko je taj netko? Osim toga, čini mi se da je ostalo vrlo nejasno i što se unutar kluba događalo - kaže Ljubičić.

>> VIDEO Beograd: Mjesto na kojem je zadnje lociran signal mobitela Mateja Periša

Odvjetnik Ljubičić predlažio bi obitelji Periš podizanje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

– Ako ništa, tada kao podnositelj prijave imate pravo pitati što je učinjeno po pitanju vaše prijave. Razumijete? – govori Ljubičić.

Govoreći o medijima, kaže da vjeruje ne samo u moć, nego i u misiju medija.

– Kad obitelj osjeti da nije sama, da još nekoga osim njih zanima sudbina njihova člana, oni su jači, oni su manje sami, manje beznadni. I kad griješe, ako ne griješe na štetu žrtve i njezine obitelji, mediji ipak pomažu. Naravno, bolje je kad ne griješe, ali... Najgore je kad šute! – smatra bivši odvjetnik obitelji Bilić.

Duboko je uvjeren da se ne smije zaboraviti ni na jednu nestalu osobu.

- Već sam kazao, pronaći nestalu osobu živu ili mrtvu, za obitelj je neprocjenjivo. Ne smije se ni od koje nestale osobe odustati, spremiti je u fasciklu i zaboraviti te čekati slučajni pronalazak tijela - zaključuje Ljubičić.

 

Komentara 5

PH
Petarstijena-HR
21:40 20.01.2022.

Dragi ljudi,ne vjerujte u HR pravosuđe,ovakvi odvjetnici traže novac unaprijed,a vjerojatnost da će vam u ovakvom sudstvu koje je po mišljenju većine javnosti korumpirano i nesposobno nešto po pitanju pravne zaštite ishoditi je gotovo ravno 0%.

DU
Deleted user
20:30 20.01.2022.

Roditelj u takvom stanju je kadra potrošiti sve, i još se i zadužiti... Ali nažalost naše sudstvo i sve kaj ide uz to je u banani, to definitivno!

PH
Petarstijena-HR
16:35 20.01.2022.

Taj odvjetnik želi besplatnu reklamu, a napravio bi ništa kao i većina ostalih,samo daj papa lovu...u HR ovakvom tzv.sudstvu kadija te tuži,kadija te sudi,ljudi nemaju nikakve pravne zaštite ni sigurnosti,zato je ocu bolje da ne troši novac na sudske i odvjetničke hijene...već da se pomiri sa sudbinom...iako smatram da ima odgovornih osoba,ali u HR se ne isplati pravno boriti,gubiti vrijeme,živce i novac...naprosto HR sudstvo nije sposobno za ništa,ono je ostalo u 17.st.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije