Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razrađuju se dva modela upravljanja imovinom oduzetom sudskim postupcima

Oduzetom imovinom Podravkinih menadžera nema tko gospodariti

darko marinac
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
15.11.2009.
u 19:55

Trećina europskih zemalja ima posebnu agenciju za upravljanje imovinom kriminalaca. Naši pravnici žele model kakav ima Srbija, povjerenstvo u sklopu Ministarstva pravosuđa.

Sa šest raskošnih obiteljskih kuća, dvije vikendice, apartmanima na moru, stanovima u Zagrebu, višemilijunskim vlasničkim udjelima u poduzećima, zemljištima i drugim dobrima koja su zbog sumnje u malverzacije dionicama Podravke zaplijenjena Darku Marincu, Milanu Horvatu, Zdravku Šestaku, Josipu Pavloviću i Saši Romcu, danas u Hrvatskoj nema tko sustavno gospodariti.

Dio pravnika smatra da bi pod hitno trebalo osnovati posebnu agenciju po uzoru na Srbiju, no odluku o tome uskoro bi trebala donijeti premijerka Jadranka Kosor. Prema riječima ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, o toj je temi prošloga tjedna održan ozbiljan sastanak i iskristalizirale su se dvije opcije.

Jedna je da takvom imovinom upravlja Središnji ured za upravljanje državnom imovinom, a druga da se osnuje posebna agencija koja bi se uz upravljanje oduzetom imovinom bavila i prevencijom. Posebna radna skupina kojoj je na čelu sudac Ivan Turudić priprema prijedlog zakona za moguća rješenja.

Srbija uzor
– Europska iskustva govore da jedna trećina država ima posebnu agenciju koja upravlja imovinom oduzetom u kaznenim postupcima – kaže ministar Šimonović. Prema srpskom modelu koji bi rado vidjeli oni koji se korupcijom i organiziranim kriminalom bave u praksi, formirala bi se posebna agencija na čije bi se čelo postavljala osoba koja zadovoljava posebne kriterije.

U Srbiji na čelo “Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom” može doći samo pravnik ili ekonomist koji ima najmanje devet godina radnog iskustva, državni je službenik i nije član nijedne političke stranke.

Direkcija je u sastavu Ministarstva pravosuđa i njezina je obveza da 20 posto vrijednosti oduzete imovine preraspodijeli u korist financiranja rada suda, javnog tužiteljstva, policijske jedinice koja se bavi financijskim istragama te same Direkcije.

Oduzeto 3,5 milijuna kn
Direkcija je u Srbiji u funkciji od 1. ožujka ove godine, a prva imovina koja joj je povjerena na upravljanje uzeta je nasljednicima vođa zemunskog klana, Dušana Spasojevića i Milu Lukovića.

Od toga datuma u Srbiji je na snazi i posebni zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Po njegovu je slovu suprugama Spasojevića i Lukovića uzet građevinski projekt vrijedan oko 8,5 milijuna eura.

U Hrvatskoj je, pak, prva presuda po kojoj je oduzeta imovina za koju se nije moglo dokazati legalno podrijetlo donesena nedavno.

Riječ je o slučaju Dubai u sklopu kojega je porezniku Zdravku Markaču i njegovoj majci Štefaniji, na koju je prebacivao imetak, oduzeta vrijednost od 3,5 milijuna kuna za koju se smatra da je stečena ilegalno, a Zdravko Markač nije mogao dokazati suprotno.

Komentara 57

WE
western01
07:32 16.11.2009.

...koliko je muke ulozeno u PODRAVKU ,graditi je kao jedini HR brend koji je opstao priznat u cijelome svijetu i da ga netko spusti na razinu propadanja drzavne politike ..nece moci...politiku treba mijenjati i traziti opstanak PODRAVKE...

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
20:48 15.11.2009.

A da se malo pod lupu stave \"Strani investitori\", a poglavito oni koji nam rade trgovacke centre!

MO
momak23
10:09 16.11.2009.

Mesić prijatelj sa marincem i sve je znao a sada za ništa ne odgovara NITI želi svjedočiti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije