Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Documenta:

Odustaje li DORH od istrage zapovjedne odgovornosti za zločin u Gruborima?

Vesna Teršelić
Patrik Macek/PIXSELL
08.01.2016.
u 21:29

Documenta navodi da su pripadnici ATJ Lučko ubili mještane starije dobi, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli.

Iz Documente -  Centra za suočavanje s prošlošću uputili su javno pitanje Državnom odvjetništvu RH odustaje li od istraga u vezi sa zapovjednom odgovornošću Željka Sačića i drugih nadređenih iz Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko za zločin koji je 25. kolovoza 1995. počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori. Na taj su se način u priopćenju osvrnuli na odluku zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je u četvrtak izvijestilo da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani, i to protiv bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjedniku Stožera specijalne policije MUP-a.

Na svojoj internetskoj stranici Državno odvjetništvo RH izvijestilo je da je "Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju 2014. nastavilo s provođenjem istrage protiv dvojice osumnjičenika sukladno odredbama novog Zakona o kaznenom postupku a budući da iz provedene istrage ne proizlazi osnovana sumnja da bi obojica osumnjičenika počinila kazneno djelo u selu Ramljani, ovo državno odvjetništvo je donijelo odluku o obustavi istrage". Iz Documente pak smatraju da, prema dosadašnjim sudskim odlukama u predmetu Grubori, "postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića kao pomoćnika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja".

"S obzirom na sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju MKSJ, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) po kojima su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, a koji je prethodio paleži sela Ramljani, pitamo Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odustaje li DORH od istraga u vezi zapovjedne odgovornosti Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko za zločin koji je 25. kolovoza 1995. godine počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori", piše Documenta u priopćenju te podsjeća da su civili srpske nacionalnosti, koji su tog jutra ostali u svojim domovima, ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene.  

Documenta navodi da su pripadnici ATJ Lučko ubili mještane starije dobi, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli. Većina mještana Plavnog i Grubora se tog dana ujutro uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom, a u vezi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.    

>>Obustavljena istraga protiv Željka Sačića i Frane Drlje zbog ratnog zločina u Ramljanima

Komentara 56

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:49 08.01.2016.

Dakle, Cruella DeVill jos uvijek po novinama? Jos imaju love od prosle godine?

Avatar navijač
navijač
22:13 08.01.2016.

Ubili su ih njihovi domaći četnici zato da okrive našu policiju.

CV
cvorak
21:57 08.01.2016.

pronadji ti svoja "dokumenta"i idi natrag u Sloveniju ,mozda dobijes posao na instalirunju zice,presusit ce darovi udrugama kao tvoja.Mozda ce ti zora p.posuditi traktor ali sto ce onda on?______O da on moze biznis klasom kao i ostali ,kako bi njegova seka to rekla!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije