Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istjerali bismo ih

Oduševljeni austrijski desničari žele švicarskim putem

Heinz-Christian  Strache
REUTERS/PIXSELL
29.11.2010.
u 14:29

Ako se ne smije donijeti odluka da teški kriminalci moraju iz zemlje, tada sumnjam u to međunarodno pravo – ustvrdio je glavni tajnik ultradesničarskog FPÖ-a

Hoće li rezultat nedjeljnog referenduma u Švicarskoj, na kojem je čak 53 posto Švicaraca glasovalo za izgon stranaca osuđenih za teže zločine iz zemlje, imati posljedice i u susjednoj Austriji? Odgovor na to pitanje pokušali su u ponedjeljak, u razgovoru s austrijskim političarima raznih ideologijskih opredjeljenja, dati nacionalni mediji.

Čelnik austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), ultradesničar Heinz Christian Strache s oduševljenjem je čestitao svojim švicarskim istomišljenicima na hrabrosti.

– Švicarci su nam još jednom pokazali kako se to radi, kao i u pokrenutoj inicijativi za zabranu gradnje minareta u Švicarskoj, koja je na referendumu prihvaćena – rekao je Strache za austrijski dnevni list Österreich, istaknuvši da njegova stranka također želi u Austriji provesti izgon stranaca osuđenih za kriminal.

– Već u proljeće planiramo referendum o izgonu osuđenih stranaca – najavio je glavni tajnik FPÖ-a Harald Vilimsky, dodavši da takvi kriminalci s pravom trebaju odmah ostati bez boravišne dozvole.
Na upit nije li to u suprotnosti s odredbama međunarodnog prava, Vilimsky je rekao:
– Ako se ne smije donijeti odluka da teški kriminalci moraju iz zemlje, tada sumnjam u to međunarodno pravo – ustvrdio je glavni tajnik ultradesničarskog FPÖ-a za austrijski dnevni list.
Petar Pilz iz stranke Zelenih suprotnog je mišljenja i tvrdi da se Švicarska ovom „populističkom odlukom pozicionirala izvan europskog sustava osnovnih ljudskih prava“.
Dodao je da će to za nju imati političkih posljedica.
– Problematično je bude li ubuduće Rumunjska imala u području ljudskih prava više standarde od Švicarske – rekao je.
Na upit je li sličan populistički scenarij moguć i u Austriji, Pilz je odgovorio da je moguć ako se „sve osuđene FPÖ-ovce progna iz Austrije.

– Tada, naime, uskoro ne bi više bilo FPÖ-ovaca u zemlji – zaključio je rezolutno političar stranke Zelenih.
Pod naslovom "Smije li se strance kriminalce prognati“ i „Oni su to ponovno učinili“ rezultatom švicarskog referenduma i najstrožom odredbom o strancima u Europi bave se, između ostalih, i austrijski dnevni list Die Presse i Kleine Zeitung.

Referendum u Švicarskoj sazvan je na prijedlog desničarske Švicarske narodne stranke (SVP) koja je predložila da se boravišna dozvola automatski oduzme strancima koji počine krivična djela: ubojstvo, silovanje, težak seksualni delikt, provale i pljačke, za preprodaju droge te zlouporabu socijalne pomoći.
 

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
15:40 29.11.2010.

I francuski.

OB
-obrisani-
18:57 29.11.2010.

šta je tu čudno - Niko ne želi strance kriminace. Zašto da ih još izdržava u zatvorima. Koliko samo košta jedan dan zatvora državu. Kad ih nemogu osuditi na smrt. Neka se matične zemlje pozabave sa svojim kriminalcima.

OB
-obrisani-
16:18 29.11.2010.

i linč je volja većine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije