Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popis stanovništva

Odsutni duže od godine dana "lete" s popisa

\'popis03_pxl_040411\'
Marko Jurinec/Pixsell
04.04.2011.
u 22:30

Izuzetak su oni koji svaki tjedan dolaze u Hrvatsku (tzv. tjedni migranti), poručuju iz Državnog zavoda za statistiku

Što je s hrvatskim državljanima u dijaspori te s državljanima RH koji privremeno ili trajno rade u drugim zemljama? Imaju li oni pravo (obvezu) biti popisani, pitaju nas brojni čitatelji. Odgovor je stigao iz Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Vojnici ulaze u popis

– Međunarodne i EU preporuke temelje se na konceptu uobičajenog mjesta stanovanja. Prema toj definiciji sve osobe koje su odsutne iz zemlje godinu ili dulje ne ulaze u ukupan broj stanovnika. Izuzetak su oni koji svaki tjedan dolaze u RH (tzv. tjedni migranti). Ideja je, naime, izbjeći da iste osobe budu uključene u ukupan broj stanovnika u više zemalja ili izostavljene u svim zemljama. Stoga se popis ne provodi u inozemstvu na način na koji je popis u inozemstvu proveden 2001. (osim diplomatskog i vojnog osoblja). Ujedno napominjemo da popisivanje svojih građana na teritoriju stranih zemalja ne provodi ni jedna zemlja EU – rekao je Darko Jukić, pomoćnik ravnatelja DZS-a.

Nezaposlen ili lijenčina?

Odgovorio je i na pitanje čitatelja Večernjeg lista: Zašto sam popisan kao zaposlena osoba iako samo povremeno radim preko Student-servisa?

– U definiranju ekonomske aktivnosti osoba koristimo se definicijama Međunarodne organizacije rada (ILO). Zaposlena osoba definira se kao osoba koja je u tjednu koji je prethodio istraživanju (popisu) barem jedan sat obavljala bilo kakav posao za plaću u novcu ili naturi. Nezaposleni su oni koji u tjednu koji je prethodio istraživanju nisu radili barem jedan sat posao za plaću u novcu ili naturi, ali je u proteklom mjesecu tražila posao i spremna je početi raditi u iduća dva tjedna. Dakle, prihvatiti eventualno ponuđeni posao koji odgovara njezinim kvalifikacijama. Nezaposlene osobe koje aktivno ne traže posao popisat će se kao "neaktivni" – poručuju iz Državnog zavoda za statistiku.

Cilj ideje da se pitanja tako koncipiraju, kažu, jest da se napokon dozna pravi broj zaposlenih, nezaposlenih i neaktivnih osoba u Hrvatskoj.

Komentara 7

VI
Vito
08:56 05.04.2011.

barem jedan sat obavljala bilo kakav posao za plaću u novcu ili naturi. Dakle, prihvatiti eventualno ponuđeni posao koji odgovara njezinim kvalifikacijama. Znači li to da će ozakoniti prostituciju? Dobro pročitajte - prihvatiti posao od jednog sata koji odgovara kvalifikaciji.i. Tko zapošljava na jedan sat? I pritom plaća porez državi, gradu, općini.

VI
Vito
08:58 05.04.2011.

Da, baš oni. Ali tu spadaju i autobusi s glasačima znase partije i njezinih četničkih odreda.

IB
IVICA BELA
08:07 05.04.2011.

Tjedni migranti?? da to nisu oni koji dođu i podmetnu po koji požar i tutavela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije