Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo odsukavanje broda

Odsukavanje Marka Pola moglo bi trajati danima

trajekt
Foto: Dino Stanin
1/9
26.10.2009.
u 10:46

Jutros je počelo odsukavanje trajekta Marko Polo. Tri remorkera jutros su pokušavali odsukati grdosiju koja se dužinom od oko 15 metara pramcem "popela" na otočić.

Jutros oko 8 sati počelo je odsukavanje Jadrolinijina broda Marko Polo koji se sa 105 osoba i 18 vozila u subotu oko 2 sata nasukao na otočić Sit između Žuta i Pašmana u šibenskom akvatoriju.

Tri remorkera jutros su pokušavali grdosiju koja se dužinom od oko 15 metara pramcem "popela" na otočić i zaustavila na manje od 50 metara od prve kuće. Na Situ smo zatekli i Joška Nikolića, ravnatelja Uprave za sigurnost plovidbe i zaštitu mora iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, gdje je zajedno s djelatnicima Jadrolinije pratio odsukavanje broda koje bi, kako je rekao, moglo potrajati danima.

- Akcija odsukavanja započela je jutros, a kako ga remorkeri pokušavaju odsukati sajlom, dolazi do naginjanja broda nekih 30 centimetara lijevo i desno. Pokušava se napraviti posteljica kojom će ga se na neki način pokušati vratiti u more.

- Čuje se buka i brod se naginje pa će odsukavanje sigurno potrajati dulje, možda i danima, a bit će potrebni i jači tegljači. Koje će se metode dalje primijeniti, tehnička je stvar voditelja odsukavanja Jadranskoga pomorskog servisa - kazao je Joško Nikolić.

Kako kažu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture "postupak odsukavanja broda provodi brodar Jadrolinija koja je angažirala tri tegljača Jadranskoga pomorskog servisa, a u pripravnosti se na mjestu nesreće nalazi i tegljač Brodospasa kojeg je angažiralo Ministarstvo".

Četiri broda tegljača: Delta, Lukas, Gea i Mak, uz pomoć brodskih motora nasukanog Marka Pola, pokušavaju odgurati brod od obale, nedaleko od kuća u kojoj živi obitelj Kovačev, no za sada odsukavanje još nije okončano. Naime, usporedo s odsukavanjem nastojat će se brzo popuniti rupa u trupu broda, nastala kada se trajekt "susreo" s oštrim stijenama.

- Odsukavanje nadgledaju djelatnici Ministarstva, a na poziciji su još uvijek plovila lučkih kapetanija Zadar i Šibenik i pomorske policije. Prema informacijama iz Jadrolinije, s obzirom na složenost postupka i veličinu broda, odsukavanje bi moglo potrajati dulje vrijeme. Naime, vodi se računa da se brod još više ne ošteti s obzirom da se pramčanim dijelom u dužini od oko 15 metara nasukao na obalu otoka. Također, Povjerenstvo koje je osnovao ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nastavlja s radom kako bi se utvrdili uzroci ove pomorske nesreće - ističe Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva.

Napominje i kako će nakon završene istrage Ministarstvo izvijestiti javnost, čim od nadležnog Povjerenstva dobije cjelovito izvješće.

Jučer se pojavila i neslužbena informacija da je posada Marka Pola priznala da su zaboravili promijeniti kurs na autopilotu, no takvu informaciju Nikolić je nazvao špekulacijama.

Boris i Boško Kovačev iz Murtera koji imaju kuću neposredno pored mjesta nasukavanja svjedoče kako od trenutka nasukavanja teško spavaju.

- Prestrašio sam se, to je grdosija koja nam se skoro zabila u kuću, i prava je sreća što nitko nije stradao - kaže Boško Kovačev i dodaje kako je on sam kalafat i razumije se u brodove te kako će ovako veliki brod koji je nasjeo na kamen teško moći brzo odsukati.

Boris Kovačev pak dodaje kako brod nije išao velikom brzinom kako se priča.

- Nije vozio niti sedam milja, a pogotovo ne 17 kako neki govore. Kada je prova došla do otoka, brod je pokušao svom snagom krenuti unazad, ali nije uspio, kaže Boris i dodaje kako se već treću noć budi oko dva, ali i da još uvijek ima osjećaj kako je sve to samo sanjao.

Ključne riječi

Komentara 8

NB
Navrnuti Bracanin
14:52 26.10.2009.

Diletanti iz Jadrolinije su uzeli JPS (ruka ruku mije) i igraju se odsukavanja. Prva i osnovna stvar je napravit plan odsukavanja. Ronioci idu i naprave konfiguraciju dna i smjer odsukavanja. Zatim treba izracunati tzv pooling power. Nakon toga treba odreditii sta i koliko ti treba za odsukat a ne probaj sa dva, pa sa tri ili cetri remorkera. Pa onda talenti pokusavaju malo sa strane -malo po krmi a niko nije izracunao kolika sila je potrebna da odsuka brod i da li je remorkeri imaju.

OB
-obrisani-
12:17 26.10.2009.

Vidi se da su ovi malo mutavi kod izvlačenja i da će još i poderati trup broda. Šta nije jednostavnije oko prednjeg dijela nasukanoga trupa otkopati kamenje s radnim strojevima , a onda za vrijeme plime kad se brod malo podigne početi čistiti ispod prednjeg dijela?

Avatar Torkul
Torkul
11:51 26.10.2009.

Akvatorij nije Šibenski nego Biogradski ili Zadarski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije