Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo poljoprivrede:

Odšteta zbog srdele 4,5 mil. eura

Srdela
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
05.01.2019.
u 18:59

Srdela je jedna od tradicionalno najvažnijih riba u Jadranskom moru. Nužno ju je zaštititi u vrijeme mrijesta

Zbog privremene obustave ribolova na malu plavu ribu u cilju održivog ribarstva,  koje podrazumijeva zaštitu ribljeg fonda u vrijeme mrijesta i rasta, zaštitu morskog ekosustava te ekonomski isplativo ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede obeštetit će ribare ukupnim iznosom od 4,5 milijuna eura.

Obeštećenje se, doznajemo, odnosi na ribare koji imaju povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom, kojima će se prema prijedlogu pravilnika, koji je u javnoj raspravi, zabraniti lov na srdelu od 16. siječnja do 14. veljače ove godine. Iz Ministarstva ističu kako je srdela jedna od tradicionalno najvažnijih riba u Jadranskom moru. Stoga je, kako bi i naraštaji koji dolaze mogli jesti svježu jadransku srdelu, nužno zaštititi tu vrstu upravo u zimskom razdoblju u vrijeme mrijesta.

Tridesetodnevna zabrana ribarenja okružnom mrežom plivaricom-srdelarom vrijedit će na području cijelog ribolovnog područja RH. Uvjeti za ostvarivanje potpore isti su kao i prethodnih godina, a zahtjev za potporu podnosi se Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede od 16. siječnja do 14. veljače 2019. 

- Za prošlogodišnju privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti isplatili smo 26,4 milijuna kuna. Ovaj suživot čovjeka i mora pokazao se dugoročno održivim i možemo biti zadovoljni modelom koji smo usuglasili sa znanstvenicima, strukom i ribarima. Ne bojim se za budućnost hrvatskog ribarstva - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

>> Pogledajte koju je životinju susrela ova žena 

Komentara 1

DU
Deleted user
11:51 06.01.2019.

Meni osobno i većem dijelu moje obitelji su ukusnije srdele nego npr orade... samo, zagrebačke ribarnice često pomiješaju svježu srdelu sa neprodanim, smrznutim ostatkom... radije bih platio skuplje nego da mi ubacuju ovakve bombice... i stvarno, srdelu se lako očistii i pripremi... Dobar vam tek svima... a pravoslavcima želim čestit i blagoslovljen sutrašnji Božić......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije