Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odšteta od RH?

Nema odštete od RH po presudi iz Haaga

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
03.12.2017.
u 22:51

Potrebna je pravna osnova za potraživanje naknade od Republike Hrvatske, a u ovom je slučaju nema

Bivši bošnjački zatočenici s područja Mostara jučer su najavili podnošenje tužbi protiv Republike Hrvatske zbog zatvaranja u zatočeničkim centrima HVO-a, kako je izvijestila Hina. Kakve su im šanse da dobiju odštetu od Hrvatske temeljem haaške presude? Po mišljenju odvjetnika Ante Nobila i prema pisanju Jutarnjeg lista, velike.

Za smrt 220.000 kuna

Jednako kao što obitelji žrtava zločina u Hrvatskoj mogu tražiti odštetu od RH kad je dokazano da su počinitelji pripadnici Hrvatske vojske ili policije. Jer, u haaškoj se presudi obrazlaže da je HVO bio pod nadzorom HV-a pa će se jednako tretirati. Članovi obitelji žrtava zločina likvidiranih 1991. od strane pripadnika Policijske uprave u Sisku dobili su tako po 220.000 kuna odštete nakon što je počinitelj osuđen po zapovjednoj odgovornosti na 10 godina zatvora. Temeljem te presude ostvaruju se odštetni zahtjevi.

Međutim, to je sasvim drukčija situacija, objasnio nam je odvjetnik Željko Olujić:

– Potrebna je pravna osnova za potraživanje naknade od Republike Hrvatske, a u ovom je slučaju nema. Ne može se na temelju obrazloženja haaške presude, i to u kojoj je utvrđena objektivna odgovornost, tražiti odšteta. Bilo bi jedino moguće da je netko izravno sudjelovao u počinjenju nekog kaznenog djela ili izdao naredbu za počinjenje takvoga djela. Nikoga se ne može spriječiti da podnese tužbu, ali uspjeh će sigurno izostati jer nema pravne osnove za utvrđivanje štete za tu osobu. Može tužiti i država, ali o tome će u svakom slučaju odlučivati sud, ali moje je duboko uvjerenje da nema osnove za potraživanje naknade štete na temelju ove presude šestorici Hrvata. Druga bi stvar bila da je u samoj izreci presude utvrđena njihova odgovornost.

Što se tiče kaznenopravnih posljedica presude haaškog suda s obzirom na okolnost da je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata, i to u njegovu trećem, najširem obliku, postoji li sada mogućnost procesuiranja i onih zapovjednika, pa i dužnosnika poput načelnika općina i gradonačelnika, koji dosad nisu bili zahvaćeni istragom ili optužnicom.

1/16

Haag će poslati dokumente

– To da! Ta presuda otvara takvu mogućnost, a i haaško tužiteljstvo dostavit će dokumentaciju jer taj sud prestaje postojati i naravno da će onda, slijedeći logiku zajedničkog zločinačkog pothvata, oni ići na niže razine. Što se toga tiče, uočavam da je lako moguće da uskoro dođe čitav niz optužnica protiv ljudi na nižim razinama u BiH – obrazložio je Olujić, a na našu opasku da to mogu biti čak i načelnici općina ili gradonačelnici, s obzirom na to da je riječ o najširem obliku udruženog zločinačkog pothvata, dodaje: – Apsolutno, takvom logikom mogu biti i oni zahvaćeni, samo je pitanje do koje će se razine ići – zaključio je Olujić.

Komentara 26

EM
emojmile
23:24 03.12.2017.

Samo im ukinuti prava u Hrvatskoj.

DO
doktorica
00:18 04.12.2017.

prestati plaćati bošnjacima,ukinuti im kojekakva prava u Hrvatskoj,neka se vrate u svoju domovinu.

NV
NV
23:07 03.12.2017.

Čim pročitam naše stručnjake da nešto nema šanse i da smo mi u pravu naježim se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije