Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJENI PRIORITETI

Održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU pod hrvatskim predsjedanjem

Foto: Annette Riedl/DPA/PIXSELL
1/2
28.01.2020.
u 10:36

Ministrica Vučković ovdje je naglasila potrebu što skorijeg usuglašavanja stavova oko ovog pitanja kako bi europski poljoprivrednici znali pravila igre i kako bi se zadovoljili kriteriji predvidljivosti i sigurnosti ulaganja.

Europski zeleni sporazum iznimno je izazovan put za poljoprivredu i ribarstvo i potrebno je holističkim pristupom sagledati sve aspekte i pronaći rješenja koja će ispuniti ciljeve Zelenog sporazuma s jedne strane i održati razinu i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje s druge strane. O ovoj temi će se još puno razgovarati – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je jučer po prvi puta predsjedala Vijećem poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu. Na samom početku sastanka Vijeća ministrica je predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja u području poljoprivrede, ribarstva, fitosanitane politike, veterinarstva i sigurnosti hrane kao i šumarstva.

Gost ministarskog ručka bio je državni tajnik za poljoprivredu SAD-a Sonny Perdue s kojim su europski ministri izmijenili mišljenja i iskustva vezano za ekonomsku, socijalnu i ekološku održivost poljoprivredne proizvodnje, inovacije i istraživanja u poljoprivredi te ulogu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Složili su se da trgovinski sporovi nisu nikome korisni pa ih treba rješavati isključivo dijalogom te spriječiti daljnju kulminaciju.

U popodnevnom dijelu sastanka ministri su razmijenili mišljenja o prijelaznim pravilima za financiranje izravnih potpora i projekata iz nacionalnih programa ruralnog razvoja do donošenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. Ministrica Vučković ovdje je naglasila potrebu što skorijeg usuglašavanja stavova oko ovog pitanja kako bi europski poljoprivrednici znali pravila igre i kako bi se zadovoljili kriteriji predvidljivosti i sigurnosti ulaganja.

Njemačko izaslanstvo predstavilo je inicijativu dodatnog označavanja hrane životinjskog podrijetla koja je proizvedena uz više standarde dobrobiti životinja gdje su se države članice složile da se po pitanju označavanja hrane i informiranja potrošača uvijek može napraviti dodatni iskorak i da potrošači imaju pravo znati podrijetlo i tretman hrane koja se nalazi na europskom tržištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije