Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvojio 63 posto

Održani izbori u Wisconsinu unatoč zdravstvenim rizicima, Biden pobijedio

Joe Biden
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.04.2020.
u 11:15

Ovi se izbori smatraju potencijalnom najavom kako bi mogli izgledati nacionalni izbori u studenome, ako pandemije potraje

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden na predizborima za demokratsku predsjedničku nominaciju u Wisconsinu pobijedio je senatora Bernieja Sandersa, pokazuju rezultati koji su objavljeni pošto je Sanders već odustao od utrke i podržao Bidena.

Biden je u Wisconsinu pobijedio sa 63 posto glasova, ali je demokratski kandidat koji će se 3. studenoga na izborima suočiti s republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom postao i ranije, pošto je prošli tjedan Sanders odustao i u međuvremenu podržao bivšeg potpredsjednika.

Kaotični izbori u Wisconsinu, na kojima su mnogi birači čekali u dugačkim redovima unatoč zdravstvenim rizicima i odredbama da se ostane kod kuće u pandemiji koronavirusa, smatraju se potencijalnom najavom kako bi mogli izgledati nacionalni izbori u studenome, ako pandemije potraje.

Izbori u Wisconsinu, jednoj od država koja će biti ključna na predsjedničkim izborima, bili su kontroverzni jer im je prethodila pravna bitka demokrata i republikanaca. Demokratski guverner Tony Evers u prvo je odgodio izbore do lipnja, ali je republikanska većina u tamošnjem parlamentu uložila žalbu sudu uz obrazloženje da Evers ne može jednostrano mijenjati datum izbora. 

Vrhovni sud Wisconsina je većinom glasova, glasajući po ideološkoj liniji, odlučio im dati za pravo. 

U pozadini te priče zapravo su bili izbori za mjesto u Vrhovnom sudu Wisconsina u kojem je dosad bio omjer 5-2 za konzervativce, a republikanci su zaključili da im više odgovara fizičko od mogućeg dopisnog glasanja. Nije im to, međutim, pomoglo jer je liberalna kandidatkinja Jill Karofsky pobijedila konzervativca Dana Kellyja koji je tražio novi mandat. 

Sada konzervativci imaju tanku većinu u sudu (4-3), ali još će jedan od njih braniti mandat na izborima za dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije