Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Održana konferencija Antikorupcijski modeli

Održana konferencija Antikorupcijski modeli
Foto: Promo
1/4
25.05.2018.
u 16:23

Zaključak je ove konferencije da je ISO 37001 norma primjenjiva u svakodnevnoj praksi dovodeći do bitnog poboljšanja sustava kvalitete u upravljanju društava

U Zagrebu 24.05.2018. Anti-Bribery Academy i PKF Forenzika Prima organizirali su konferenciju „Antikorupcijski modeli“ uz sponzorstvo SGS Adriatica d.o.o., te pokroviteljstva Veleposlanstva Republike Italije kojoj su prisustvovali predstavnici državnih tijela i privatnog sektora. Tijekom konferencije, poslovnoj javnosti predstavljena je nova norma ISO 37001 – Sustavi upravljanja za suzbijanje podmićivanja.

Uvodni govor održao je Nj. E. gosp. Adriano Chiodi Cianfarani koji je u svom pozdravnom govoru podržao konferenciju te naglasio važnost borbe protiv korupcije koju je definirao kao „krađu demokracije.“

Docentica na pravnom fakultetu dr. sc. Marta Dragičević Prtenjača kroz temu „Kaznenopravna perspektiva korupcije“ teoretski je obradila pojam korupcije s kaznenopravnog aspekta. Gospođa Marija Hrebac, direktorica Agencije za osiguravanje štednih uloga i sanaciju banaka s temom „Antikorupcijski standard“ prikazala je način odnošenja s korupcijom u bankarskom i farmacijskom sektoru. Gđa. Lucia Ana Tomić direktorica Ureda za usklađenost i podršku Upravi (Hrvatska poštanska banka d.d.) kroz temu „Compliance i kako ga koristiti u borbi protiv korupcije“ objasnila je izazove s kojima se Compliance Management odjel snosi u praksi, ali i njegovu važnost.

Mia Rupčić, predsjednica Anti-Bribery Akademije
Foto: Promo

Gospođa Mia Rupčić, predsjednica Anti-Bribery Akademije s temom „Uvod u normu „ISO 37001“ i njezina evolucija“ te gosp. Ciro Alessio Strazzeri direktor Gruppo Strazzeri s temom „ISO 37001 Risk Assessment“ detaljnije su objasnili postupak certifikacije. Temom „Hrvatska – veliki potencijal za implementaciju ISO 37001“, gđa. Diana Antičić osvrnula se na „The Anti Bribery Act 2010“. Gospodin Drago Goić, direktor certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o. s temom „ISO 37001 – certifikacija“ predstavio je certifikacijsku kuću SGS i postupke certificiranja po ovom standardu, a odvjetnik Josip Marohnić je temom „Antikorupcija – test procedura za upravljanje pretragom“ prikazao način pripreme mnogih institucija na moguće pretrage kroz provođenje „stres-testa“.

Zaključak je ove konferencije da je ISO 37001 norma primjenjiva u svakodnevnoj praksi dovodeći do bitnog poboljšanja sustava kvalitete u upravljanju društava te potencijalno u određenim situacijama umanjenja ili otklanjanja određenih kaznenopravnih odgovornosti koje se mogu pojaviti u slučaju postojanja koruptivnih djela.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije