Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan ustanka

VIDEO Pupovac u Srbu: Danas se tvrdi da treba biti mjesta samo za desne

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/31
28.07.2018.
u 14:57

- To su povici mizerne skupine izgubljene u vremenu i prostoru. Ovo je jedan od najčasnijih događaja u našoj povijesti. Za mene je neshvatljivo zašto protestiraju - poručio je Mesić.

Dan ustanka u Srbu i ovaj put započeo je legitimiranjem već na samim prilazima tome malom ličkom mjestu. Od ranog jutra policija je zaustavljala sva vozila na putu prema Srbu gdje se održavala 77. obljetnica Dana ustanka. Gotovo stotinjak policajaca na jednoj ulici u Srbu, i to s obje strane, a sve kako ne bi došlo do sukoba odnosno da bi se razdvojili oni koji različito misle o tome tko je i zašto ustao u srpnju 1941. godine. Organizator skupa koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan antifašističkog ustanka u Hrvatskoj i ovaj put bili su Srpsko narodno vijeće, Savez antifašista Hrvatske i općina Gračac.

Ne nameće volju većini

Organizator kontraskupa odnosno onih koji prosvjeduju u Srbu i tvrde da ondje nije bilo antifašističkog ustanka, već četnički dernek, bila je opet AutohtonaHrvatska stranka prava. Ispod spomenika ustanku vijence su položili, kako su predstavljeni, članovi Saveza komunista Hrvatske, a policija ih je ukupno izbrojila 600-tinjak. Nikoga od predstavnika Vlade i Sabora nije bilo, ali su došli predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i bivši predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašista Hrvatske Stipe Mesić. Bivši predsjednik RH nije ovaj put održao govor, samo je novinarima komentirao prosvjednike u podnožju spomenika rekavši da je riječ o mizernoj skupini izgubljenoj u prostoru i vremenu koja ne shvaća da je ustanak 1941. bio najčasniji događaj na ovim prostorima.

Podršku skupu dao je i povjesničar Hrvoje Klasić, a Jovo Korica iz 6. ličke divizije rekao je da se većina ustanika nije borila ni za vlast ni za komunizam, već protiv okupatora i kvislinga.

– Danas se tvrdi da treba biti mjesta samo za desne i zato priča o antifašizmu ne staje i neće stati. Dugo se govori da su ovi ustanici ustali protiv države, a oni su ustali protiv zla koje je ta država počela provoditi samim proglašenjem. Počele su masovne egzekucije u Gudovcu, Glini, Banskom Grabovcu i drugdje. A onda Jadovno, pa ovdje u okolnim selima nekoliko stotina muškaraca, žena i djece u pohodu ustaške vojnice... Sjećamo se svih stradalih i u Brotnju i u Boričevcu, neovisno o broju, i molim vas da se minutom šutnje sjetimo svih njih. Slava i pokoj i nedužnim Hrvatima i Srbima koji su stradali na ovim prostorima 1941. godine – rekao je Milorad Pupovac te na pitanje zbog čega nema predstavnika države odgovorio:

– Zvali smo predstavnike Sabora, Vlade i predsjednicu, ali neki očito smatraju da se antifašizma dovoljno sjetiti samo jednom godišnje na obilježavanju u Brezovici. To što sam dio vladajuće većine ne znači da namećem volju većini.

“Neka me samo kažnjavaju”

I dok je Pupovac govorio, u podnožju spomenika trajao je skup u organizaciji A-HSP-a i njegova predsjednika Dražena Keleminca. Prozvao je i Milorada Pupovca, ali i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

– Nema predaje. Devet godina dolazim i dolazit ću ovdje sve dok Plenković ne zabrani obilježavanje četničkog derneka u krvavom Srbu. I neka me kažnjavaju na sudu i traže da ostanem bez posla, ali ću i dalje dolaziti.
Prvo su u Srbu bili četnici, pa partizani, a sad ih se naziva ustanicima. Protiv koga su ustali? Protiv male djece koju su pobili u Boričevcu? To nije bio antifašistički ustanak, nego četnički dernek u kojem su stradali nevini Hrvati civili, njihova djeca i svećenici – rekao je među ostalim Keleminec. Policija je izbrojila 60-ak prosvjednika.

>> Financial Times: Nastupom Thompsona Hrvati su si zabili autogol

1/5
Ključne riječi

Komentara 514

UJ
ujo41
11:02 28.07.2018.

nije to bio ustanak nego orgijanje četničke bande nad hrvatskim civilima a sad to država financira i iz mojih novaca koje teško zarađujem-nedam

LO
lojtra2
11:14 28.07.2018.

Sve što je potrebno da se ovakve situacije riješe je da se stvari svrstaju tamo gdje spadaju. Dakle "srpski ustanak" treba izjednačiti s terorizmom i fašističkim terorizmom jer to on zaista i jest.

Avatar Mirko224
Mirko224
11:02 28.07.2018.

Na dan četničkog ustanka, hrvatska policija čuva, koga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije