Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatrpala ih zemlja

Odron u rudniku žada u Mjanmaru: Nestalo gotovo 100 ljudi

FILE PHOTO: Soldiers stand next to military vehicles as people gather to protest against the military coup, in Yangon
Stringer/REUTERS/PIXSELL
22.12.2021.
u 10:10

Industrija žada je slabo regulirana, a rudari rade u uvjetima opasnima po život

Strahuje se da je do stotinu ljudi nestalo u Mjanmaru nakon odrona u rudniku žada na sjeveru zemlje.

Rudari su izvlačili kamenje na žadom bogatom području Hpakanta u državi Kachin kada ih je zatrpala zemlja, rekle su hitne službe i očevici. 

Dashi Naw Lawn iz Zaklade za razvoj mreže Kachina, koji je pomagao tijekom spašavanja, rekao je da je odron izazvao rudarski otpad koji je ranije pao u jezero. Po njegovim riječima, odron je povukao rudare u jezero.

"Radnici koji su uspjeli pobjeći rekli su da postoji mogućnost da je nestalo gotovo 100 ljudi", kazao je uon u telefonskoj izjavi za agenciju dpa. Zasad nije mogao potvrditi ima li mrtvih.

Mjanmar je jedan od najvećih svjetskih dobavljača žada, koji je jako popularan u Kini. No, industrija žada je slabo regulirana, a rudari rade u uvjetima opasnima po život.

Također, pojedinci često prebiru hrpe otpada iz velikih industrijskih rudarskih tvrtki u nadi da će pronaći komadiće žada koje su propustili strojevi.

U sličnoj nesreći 2015. godine poginulo je 116 ljudi, dok je prošle godine 170 rudara stradalo u odronu tla.

VIDEO Mnoge zemlje uvode nove mjere i zatvaranja: Omikron se širi nevjerojatno brzo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije