Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Potkopavaju EU”

Odmetnik Orban opet s Putinom

Putin i Orban
30.08.2017.
u 06:30

Mađarska je s odmetnutim Orbanom partner Moskve u destabilizaciji EU, kaže šef Budimpeštanskog političkog instituta Peter Kreko

Bez velike pompe i buke, bez ikakve najave ili bilo kakvih izjava za medije, ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je jučer Mađarsku, već drugi put ove godine. Formalno, razlog posjeta bio je sportske prirode. Kao počasni predsjednik Međunarodne džudaške federacije Putin je otvorio Svjetsko prvenstvo u džudu, no stvarni razlozi bili su nešto drugačiji. Na sastanku s Viktorom Orbanom zasigurno nisu razgovarali o džudu i nogometu, velikoj Orbanovoj ljubavi, već o geopolitici te političkim i ekonomskim odnosima Rusije i Mađarske.

A tema iz tih dvaju područja ima napretek jer Mađarska je najveći i najstabilniji partner kojega Rusija ima unutar Europske unije.

Iza zatvorenih vrata

Po mnogo čemu Putin i Orban su i prilično slični. Radi se o dvojici čvrstih lidera koji, ako ne baš željeznom, a ono prilično jakom rukom vladaju svojim zemljama. I u Rusiji i u Mađarskoj sloboda medija je upitna, bar prema standardima na koje smo navikli na Zapadu. Obojica se prilično žestoko odnose prema svojoj opoziciji na unutarnjopolitičkoj sceni. I posljednje, ali ne manje važno, obojica su izuzetno omiljena među glasačima.

Putinu je Mađarska s Orbanom na čelu vrlo bitna, a jedan od osnovnih zadataka koje Budimpešta ima i pokušava provesti jest slabljenje i potkopavanje sankcija koje je Europska unija uvela Moskvi zbog aneksije Krima. Doduše, Orban nije imao dovoljno jaku poziciju da je protiv njihova uvođenja 2014. mogao glasati, no sada već može djelovati “iznutra” kako bi se ove sankcije maksimalno ublažile i nakon nekoga vremena jednostavno rasplinule. U ovome trenutku na njegovoj je strani i mišljenje dobrog dijela europske javnosti, ne samo u Mađarskoj već i u ostalim zemljama Unije. Pogotovo otkad se pokazalo kako sankcije više štete zemljama EU nego Rusiji i od kada je rusko tržište zatvoreno za proizvode europskih poljoprivrednih proizvođača.

Energetska veza

Naravno, i sama Mađarska ima znatne koristi od ovakvog stava prema Rusiji i bliskih odnosa s Moskvom. U energetskom smislu, Mađarska je u planovima za cijeli niz ruskih projekata u ovom dijelu kontinenta, a kontrasankcije koje je Moskva uvela zemljama EU prema Budimpešti se provode što je nježnije i obzirnije moguće.

Mađarska nije jedini ruski saveznik unutar Europske unije. Tu su još i Slovačka i Slovenija, dok je Njemačka u prilično specifičnom položaju. Angela Merkel prilično je glasna u zahtjevima za održavanje sankcija, no svakako ima na umu i činjenicu kako je Rusija njemačkim tvrtkama ogromno i više nego dobrodošlo tržište. Ipak, nitko od njih nije toliko bitan Moskvi kao što su bitni topli odnosi s Budimpeštom, posebno zbog Orbanovih čestih konfrontacija s Europskom komisijom.

– Orban je svojevrsni odmetnik od Europske unije, svojim potezima nerijetko izluđuje Bruxelles i to ga čini vrlo privlačnim Putinu. Mađarska je sada, na neki način, partner Moskve u destabilizaciji EU – kaže politički analitičar i direktor Budimpeštanskog političkog instituta Peter Kreko.

Komentara 15

DU
Deleted user
07:45 30.08.2017.

Koja sramota od novina. Vi i vas anemicar ne dolazite ni do gleznja Orbanu. Da mi u Hrvatskoj bar imamo jednog Orbana nebi na svijet gleadao sa prezirom kao sto trenutno cini. Jade Balkanski.

DU
Deleted user
06:49 30.08.2017.

Kada ste već objektivni čitateljima trebate dati informaciju da je Keko Soroševa pudlica .

DU
Deleted user
07:08 30.08.2017.

Cudim se da vl dpousta vrijedjanje premijera druge drzave gospodin orban ima ono sto nedostaje vodecim polticarima u hrvata put eu je slican jedinom ispravnom titovom putu gospodin orban je muz nije tetec ni tetkica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije