Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pavao Miljavac:

'Odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona treba odmah provesti'

Pavao Miljavac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.04.2018.
u 19:46

„Izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH“, naglasio je Miljavac

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, akademik Dragan Čović održao je u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu predavanje pod nazivom Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu, a u svom se izlaganju najviše koncentrirao na euroatlantski put Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako bi BiH u Europsku uniju mogla ući do 2025. godine.

Domaćin predavanja bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i bivši ministar obrane Pavao Miljavac koji je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo kako Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati koji žive u BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod zbog čega je izmjena Izbornog zakona BiH za Hrvate koji tamo žive iznimno važna.

„Izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH“, naglasio je Miljavac te dodao kako je Hrvatski generalski zbor stajališta da Odluku Ustavnog suda BiH, koja jasno potvrđuje kako legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode na svim administrativno-političkim razinama vlasti, pa tako i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH, treba bez odlaganja provesti te pozvao sve odgovorne čimbenike da uz pomoć međunarodne zajednice to i učine.

Pavao Miljavac
1/6

Za predstojeće Opće izbore u BiH, planirane za listopad 2018. godine, Hrvatski generalski zbor će prema svim strankama s hrvatskim predznakom imati neutralan stav i podržavat će samo zajedništvo Hrvata kroz zajedničke liste na svim razinama, osim u kantonima gdje su Hrvati u većini, jer će time pomoći boljem položaju Hrvata u BiH, naglasio je Miljavac.

Svoje obraćanje Miljavac je zaključio pozivom ispred Hrvatskog generalskog zbora apelirajući na sve Hrvate podrijetlom iz BiH u Republici Hrvatskoj ali i u inozemstvu, državljane BiH s pravom glasa da izađu na Opće izbore u BiH.

Osvrnuvši se na ulogu Republike Hrvatske u potpori Hrvatima u BiH na putu prema potpunoj ravnopravnosti, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović napomenuo je kako „Hrvatska svojom diplomacijom može jako puno pomoći, pa čak i ima obvezu to učiniti i to ne samo zbog Hrvata koji žive u BiH nego i zbog strateškog interesa za taj prostor jer kako drugačije promatrati demografsku i svaku drugu politiku Hrvata ako se ne djeluje zajednički.“

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
20:50 17.04.2018.

U BIH opasno kuha.Velikobosnjacki nacionalizam odvucice ce zemlju u novi sukob. Suzivot Hrvata i Bosnjaka bio je utemeljen na Daytonskom mirovnom sporazumu,kojeg je medjunarodna zajednica uporno mijenjala na stetu Hrvata (uz sutnju sluzbenog Zagreba).Tim su ojacali bosnjacki polozaj u strukturama vlasti,a ovi su sad odlucili pokusati Hrvate potpuno potisnuti. Medjunarodna zajednica ,poglavito SAD-e moraju obuzdati Bosnjake u politickom bezobrazluku i u nastojanju da biraju Hrvatima predstavnike jer ce u protivnom BiH eksplodirati. Hrvatski i srpski element je u cvrstom savezu i vise je nego spreman na sukob,ako je to izbor u Sarajevu. Novu krizu BiH nece prezivjeti. Hrvatska treba pod hitno intervenirati i kao jamac mira traziti povratak stanja u BiH u ustavne okvire i dogovore iz Daytona. Inace...

PR
prajdali100
21:34 17.04.2018.

O kakvoj jednakopravnosti Hrvata govorimo kad u BiH živi više Arapa i Kineza. Izetbegović i njegova klika se za to pobrinula a Hrvatska je sve nijemo promatrala.U toj raboti Mesic i Josipovic su saučesnici i da je pravde trebali bi odgovarati.Dvanaest (12) godina je izgubljeno i Hrvati su na putu nestanka iz te zemlje.Tragično.

PR
prajdali100
21:28 17.04.2018.

Okle Čović AKADEMIK !!!??? Koje Akademije, kad, gdje, kako ?????? Jbt svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije