Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA O REVIZIJI

Vrhovni sud: Banke su nezakonito jednostrano povisivale kamate na kredite u 'švicarcima'

Vrhovni sud
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
28.03.2019.
u 16:52

Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope, objavio je Vrhovni sud

U odluci o reviziji presude kojom je Županijski sud u Zadru dosudio da Zagrebačka banka tužiteljici mora isplatiti preplaćene kamate jer je jednostrano mijenjala kamatnu stopu kod kredita u CHF-u, Vrhovni je sud presudio u korist dužnice. Sud smatra da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF od 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nisu zakonite jer nisu uskladile poslovanje s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

– Iako je banka, sukladno Zakonu, u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene – objavio je Vrhovni sud te pojasnio da samo definiranje Libora kao parametra za izračun promjenjivog dijela kamatne stope u konkretnom ugovoru, ali i u svim potrošačkim ugovorima tuženika koji sadrže promjenjivu kamatu, nije dovelo do valjane dopune ugovora o kreditu.

Time je, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke. Usto, potvrdio je i da kolektivna tužba prekida tijek zastare za tradžbine dužnika.

Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage i aktivist Franka, napominje da, iako se presuda odnosi na konvertirani kredit, Vrhovni sud u postupku nije razmatrao samu konverziju pa će korisnici koji su konvertirali kredite odluku o svom pravu na povrat preplaćenog dobiti tek nakon revizije druge presude koja se odnosi na konverziju..

– Konverzija ovdje nije razmatrana jer se banka na nju poziva tek u žalbenom postupku, što se protivi čl. 352. st. I. Zakona o parničnom postupku, prema kojem se nove činjenice ne mogu iznositi u žalbenom postupku – kaže Aleksić te dodaje da presuda ipak potvrđuje da obavijest o promjeni kamate bez prethodnog dogovora s potrošačem te izmjene ugovora – ne vrijedi.

VIDEO Kako u osobni bankrot

 

Komentara 23

Avatar Danijel.Hrzic
Danijel.Hrzic
16:51 28.03.2019.

Vidite sada ljudi dragi zašto HDZ BLOKIRA referendum o novom izbornom zakonu??? Pa ovo je isposlovao jedan jedini pošteni i predani, beskompromisni saborski zastupnik- GORAN ALEKSIĆ, kada bi narod mogao birat imenom i prezimenom i elektronksi, dopisno onda bi HDZ-SDP SDP postali jadna manjina i uskoro nestali pošto za njih glasaju penzići koji za druge nikad nisu čuli. Jedan političar sa žarom i poštenjem izbije 15 MILIJARDI kuna bankama, zamislimo tek 20 ili 30 takvih poštenih a narod kada ima pojedince zna izabrat, bome zna ali kada imaš dva gov..a na pladnju u ovom sustavu uvijek biraš ono koje manje smrdi a oba zapravo smrde jednako, zato i jesmo u septičkoj jami!

DU
Deleted user
16:53 28.03.2019.

Sva sreća da je hdzsdp dokapitalizirao banke našim parama pa ih onda prodao za deset puta manju vrijednost 😁 Bravo majstori 💪

LA
LažacMercedes7000mj
16:23 28.03.2019.

Dijele se mercedesi. Mimo banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije