Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 14. prosinca

Odluka o zatvaranju škola unatoč tome što je testiranje pokazalo da nisu izvor zaraze

OŠ Murterski škoji nije otvorila svoja vrata zbog koronavirusa, nastava će biti online
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
07.12.2020.
u 20:40

Zaključili smo da bi bilo dobro uvesti C model za sve učenike srednjih škola, rekao je gradski pročelnik Ivica Lovrić

U ponedjeljak 7. rujna otvorene su, a u ponedjeljak 7. prosinca najavljeno je njihovo zatvaranje. Točno tri mjeseca srednje su škole odolijevale zatvaranju, iako se u više navrata zazivao prelazak na online nastavu, a danas je konačno odlučeno – većina srednjoškolaca ostaje kod kuće od 14. prosinca.

– Ministar Fuchs održao je niz razgovora sa županima i mogu obavijestiti da će većina županija, u proceduri kakvu je Vlada donijela, zatražiti od Ministarstva znanosti da se od idućeg tjedna nastava prebaci online za srednje škole, tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava od 14. prosinca do 18. siječnja – rekao je na današnjoj sjednici premijer Andrej Plenković. Uslijedilo je to nakon što je iz Zagreba stigla vijest da, iako prema tek objavljenim podacima nedavnog istraživanja škole nisu mjesta masovnog širenja zaraze, učenici srednjih škola ipak prelaze na online nastavu.

– Zaključili smo da bi bilo dobro uvesti C model za sve učenike srednjih škola od 14. prosinca. Ovo će nam biti pokazatelj koliko će ta mjera u zadnja dva tjedna nastave pridonijeti smanjenju širenja bolesti. Sasvim sigurno pridonijet će smanjenju mobilnosti i gužvi u javnom prijevozu – rekao je jučer Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje. Objavio je i rezultate testiranja nešto više od 2000 srednjoškolaca u Zagrebu, koji pokazuju asimptomatsku zarazu kod jedan posto učenika osnovnih škola te kod 2,23 posto učenika srednjih škola. Što se tiče zaposlenika, od 365 testiranih zaraza je potvrđena kod njih 3,29 posto.

VIDEO Epidemiolog Branko Kolarić: "Nije problem u učionici i školi, nego u putu djece do škole. Javnom prijevozu, tramvaju i autobusu."

– To potvrđuje da učenici nisu masovni prenositelji te da se virus ne širi u razredima i školama. U 75 posto zagrebačkih razreda, gdje se pojavio virus, samo je jedan učenik pozitivan, a u ostatku dva učenika – rekao je Lovrić te najavio objavu cjelovitih rezultata istraživanja koje će svoj nastavak imati i u drugom polugodištu. S obzirom da se osim Zagreba za “online” odlučila i Primorsko-goranska županija, a treba podsjetiti i da je već ranije pet županija, odnosno 110 srednjih škola u Hrvatskoj prešlo na online model, bilo je jasno da većina škola od idućeg tjedna neće imati više fizičku nastavu, iako odluke na kraju donose županije. Primjerice, varaždinski župan Radimir Čačić tražio je uvođenje online nastave i za više razrede osnovne škole.

A zašto je prelazak na online nastavu potreban unatoč rezultatima istraživanja u zagrebačkim srednjim školama, objasnio je epidemiolog Branko Kolarić. – Jedan je razlog smanjenje gustoće kretanja u gradskom i međugradskom prijevozu. Drugi je to što dolaze blagdani i što ćemo se družiti u obiteljima, a tako bi djeca bila u nekoj vrsti samoizolacije iduća dva tjedna pa bi došlo do manjeg prijenosa zaraze za blagdane – rekao je.

Podsjetimo, ostalo je tek nešto više od dva tjedna do Božića, a Hrvatska je danas imala 1886 novih slučajeva zaraze te više od 22 tisuće aktivnih slučajeva. Među njima je 2629 pacijenta bilo na bolničkom liječenju, od čega je na respiratoru bilo 277 pacijenata. Preminulo je 59 osoba.

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar niwrad
niwrad
20:45 07.12.2020.

Adio pameti.

SN
snicl
20:49 07.12.2020.

Katastrofa.Tako je to kad Epidemiolozi vode državu.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
21:09 07.12.2020.

Pa onaj Bandicev frend je lijepo pbjasnio da se skole zakljucavaju nebil' se vidjelo ocel' dat kaki pozitivan rezultat to sto oni koji nisu prenosioci zaraze nece cirkulirati po gradu kao do sada...Ako ovakvo objasnjenje nije razlog za hitnu hospitalizaciju u Vrapcu onda ne znam sto jest...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije