Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miroslav Šeparović:

Ustavni sud stopirao početak rada Visokog kaznenog suda

Miroslav Šeparović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.12.2019.
u 20:40

Ustavi sud će stoga ispitati je li osnivanjem Visokog kaznenog suda narušen ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda u državi.

Iako je bilo najavljeno da će Visoki kazneni sud početi s radom 1. siječnja 2020., to se neće dogoditi. A neće se dogoditi jer je tako odlučio Ustavni sud koji treba odlučiti o zahtjevu za ocjenu ustavnosti koju je podnio SDP.

Naime, Visoki kazneni sud trebao bi preuzeti posao Vrhovnog suda, odnosno odlučivati o žalbama na presude u najvećim predmetima, što je dosad bio posao Vrhovnog suda.

SDP je u svom zahtjevu za ocjenom ustavnosti problematizirao i osnivanje i ovlasti Visokog kaznenog suda, a dok se o tom zahtjevu ne odluči, Ustavni sud je, kako je jučer objasnio, “privremeno obustavio izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakonskih odredbi”.

Objašnjeno je i da je to napravljeno kako bi se spriječile moguće pravne posljedice koje bi nastupile ako bi Visoki kazneni sud počeo s radom pa se naknadno ustanovilo da njegovo djelovanje nije u skladu s Ustavom.

Zbog svega toga prolongirana je i prisega 11 sudaca koja je trebala biti idući tjedan, a do odluke Ustavnog suda, koja treba biti donesena u sljedećih godinu dana, ti suci ostaju na svojim dosadašnjim radnim mjestima.

Inače, zbog Visokog kaznenog suda, koji bi trebao biti smješten u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, nastala je mala pobuna jer suci građanskog odjela nisu bili sretni zbog preseljenja. Uz to su i suci istrage iseljeni iz zgrade na Zrinjevcu u Petrinjsku. 

 

 

 

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
15:41 18.12.2019.

HR govnosuđe-prosječno vrijeme trajanja privrednog spora jednostavnog oblika, temeljenog na ovjerenom ugovoru između dviju strana traje 10.god. To ne da je dno dna-to je niže od svega, to je obično govnosuđe.I tko je idiot doći u HR ulagati, to je močvara, a ne država...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije