Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP BI MOGAO imati PROBLEMA

Odluka o gradnji zida do petka u ponoć: Počinje još jedan okršaj u Kongresu

Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
1/7
25.04.2017.
u 09:35

Trump je u ponedjeljak poručio na Twitteru da je zid "vrlo važan jer će spriječiti ulazak droge u našu zemlji i trovanje naše mladeži (i tolikih drugih)!"

Zid koji Donald Trump želi podići na meksičkoj granici mogao bi potaknuti političku krizu u Sjedinjenim Državama budući da demokratska oporba u Kongresu ne želi dati ni dolara za gradnju zida.

No Kongres svakako mora donijeti proračun do petka, 28. travnja, u ponoć.

Nakon tog dana američka savezna država više se neće moći financirati. Američka administracija po zakonu ne može raditi ako Kongres, koji kontrolira financije, glasovanjem ne odobri sredstva.

Lani, kada je Barack Obama još bio predsjednik, parlament je uveo taj rok umjesto financiranja čitave proračunske godine 2017. koja se završava s 30. rujnom, kako bi tijekom godine mogao uključiti prioritete Donalda Trumpa.

Među tim prioritetima je i zid koji bi sprečavao ulazak ilegalnih imigranata u zemlju i koji je Trump obećao podići na granici s Meksikom.

Republikanski predsjednik je tražio 1,4 milijarde dolara za zid, ali je demokratska oporba odlučila zaratiti s njim zbog toga i pokušati ga spriječiti, za što ima ovlast, da se taj novac predvidi u novom zakonu o proračunu. To bi moglo prouzročiti "shutdown", paralizu državne uprave kakva se dogodila u listopadu 2013. kada su stotine tisuća zaposlenika u državnoj upravi više od dva tjedna morale ostati kod kuće (osim glavnih sigurnosnih službi i slično).

Dakle, počinje još jedan od okršaja u Kongresu kakvi su viđeni već puno puta, a u kojem se demokrati nadaju da će izboriti simboličnu pobjedu nad republikanskim predsjednikom koji je već pretrpio poraz u ožujku kada nije uspio staviti izvan snage "Obamacare", zakon o zdravstvenom osiguranju.

Trump je u ponedjeljak poručio na Twitteru da je zid "vrlo važan jer će spriječiti ulazak droge u našu zemlji i trovanje naše mladeži (i tolikih drugih)!"

Ako se do petka navečer republikanci i demokrati ne dogovore, savezna uprava prestat će s radom. Čelnici Kongresa ističu da se to sigurno neće dogoditi, ali Bijela kuća u ponedjeljak nije htjela to potvrditi.

"Sigurni smo da će shvatiti koji su predsjednikovi prioriteti i da će se do petka navečer postići dogovor", rekao je kratko Trumpov glasnogovornik Sean Spicer.

Rješenje bi moglo biti u donošenju zakona o privremenom financiranju koji bi vrijedio nekoliko dana kako bi se mogli nastaviti pregovori. Zastupnici su se vratili s proljetnog dopusta i o svojoj strategiji više će reći u utorak.

>> Gori Judo: evo kako su Meksikanci zapalili Donalda Trumpa

>> Donald Trump: 'Ne treba nam kineski čelik'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije