Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji:

'Odluka DIP-a škodi građanskom nadzoru izbora, žalit ćemo se Ustavnom sudu'

Željka Markić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
04.01.2020.
u 17:42

U ime obitelji već pet godina, od 2014., promatra izbore – naši promatrači i prijedlozi za poboljšanje izbornog procesa doprinose transparentnosti i unapređenju provedbe izbora u Hrvatskoj, ocjenjuje ta udruga.

Udruga U ime obitelji ocijenila je u subotu kako je odluka Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) da im zabrani promatranje izbora u Zagrebu proizvoljna, potpuno neutemeljena i da škodi građanskom nadzoru izbora te su najavili žalbu Ustavnom sudu RH jer smatraju da zadovoljavaju sve uvjete za promatranje izbora. 

"U ime obitelji smatra odluku DIP-a da udruzi U ime obitelji zabrani promatranje izbora u Gradu Zagrebu proizvoljnom i potpuno neutemeljenom. Ona škodi građanskom nadzoru izbora i na nju ćemo dostaviti žalbu Ustavnom sudu RH. U ime obitelji zadovoljava sve uvjete za promatranje izbora", navodi se u priopćenju te nevladine udruge.

Kako su priopćili, DIP je danas od udruge U ime obitelji "u 11,32 sati zatražio očitovanje do 13 sati o jučerašnjem dopisu udruge, da bi nam dva sata kasnije odlučili zabraniti promatranje izbora na temelju jučer objavljenog komentara, o kojemu nisu zatražili očitovanje".

Željka Markić
1/6

U ime obitelji već pet godina, od 2014., promatra izbore – naši promatrači i prijedlozi za poboljšanje izbornog procesa doprinose transparentnosti i unapređenju provedbe izbora u Hrvatskoj, ocjenjuje ta udruga. 

"Zalažemo se za promjenu izbornog sustava, ukidanje izborne šutnje i unaprjeđenje izbornog procesa promatranjem i davanjem preporuka. U promatranju izbora je do sada sudjelovalo tisuće volontera koje je udruga U ime obitelji istrenirala i prenijela im znanja za poboljšanje izbornih procesa", ističe ta nevladina udruga. 

U ovih pet godina promatranja izbora naši educirani promatrači nisu promatrali samo na biračkim  mjestima. U ime obitelji je prva udruga koja je promatrala izbore na svim razinama: na biračkim mjestima, u gradskim izbornim povjerenstvima, DIP-u i APIS-u, podsjeća se u priopćenju.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je promatračima nevladine udruge U ime obitelji, kojih je bilo prijavljeno 89, uskratilo pravo promatrati nedjeljni, drugi krug predsjedničkih izbora. DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju.

 Takvom zaključku Povjerenstva prethodila je obavijest da se građanima, "prijateljima i podupirateljima", elektroničkim putem dostavlja dopis predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić u kojemu se, uz ostalo, poziva da se u nedjelju glasuju za određenu kandidatkinju, odnosno za Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ).

DIP je time stavio izvan snage svoje rješenje iz studenog kojim je promatračima udruge U ime obitelji dozvolio promatrati svoj te rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima.

Komentara 14

ST
stefj
18:20 04.01.2020.

Uh, ovo definitvno nije dobro. Zabraniti promatranje izbora pod izgovorom da podržavaju jednog kandidate, a istovremeno imate jedan GONG koji to radi godinama... Valjda je tu stvar u financiranju, da GONGu to naprave, na noge bi se dignuli svi svjetski ljevičari, dok Markić nema međunarodnih veza, pa tak svejedno...

DU
Deleted user
18:12 04.01.2020.

Važno je da je GONG kao podružnica SDPa dobila promatrački status.

Avatar toxic alien
toxic alien
19:18 04.01.2020.

Ne vidim niti jedan logican razlog zasto promatraci na izborima ne bi mogli javno obznaniti koga podrzavaju? I Milanovic i KGK ce imati svoje simpatizere medju promatracima, pa neka paze jedni na druge, to i jeste njihova uloga. Ovo je samo jos jedan dokaz da duboka drzava drma Hrvatskom, na svim razinama... ukljucujuci i te "neovisne" ankete koje su postale samo jos jedan alat za ispiranje mozga narodu. Zamisli ti... iz anketa smo konacno dobili i "sluzbenu" potvrdu... da su Milanovicevi simpatizeri mahom skolovani i obrazovani... "visa klasa", intelektualna i drustvena elita a ne kmetovi! Naravno, za takozvanu "desnicu" glasaju krezubi cobani sa cetiri razreda skole, drustveni talog, "rvati" i fasisti! I vidim po portalima da ovce ispranog mozga vec koriste taj "argument" kao dokaz svoje superiornosti i ispravnosti svojih razmisljanja! Da nije prezalosno, grohotom bi se nasmijao...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije