Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HREJTING

Odlučit će neodlučni: Topi se prednost Kolinde Grabar-Kitarović pred Zoranom Milanovićem

HRejting
Foto: HRT
1/3
21.11.2019.
u 20:26

Anketu je provela agencija Promocija plus od 14. do 18. studenog prema načelu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Riječ je o najvećem uzorku, od čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95 posto.

U Dnevniku HRT-a objavljeni su rezultati HRejtinga, istraživanja javnog mnijenja vezani za rezultat drugog kruga predsjedničkih izbora. Anketu je provela agencija Promocija plus od 14. do 18. studenog prema načelu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Riječ je o najvećem uzorku, od čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95 posto. 

Milanoviću porasla podrška

U prvi dio istraživanja HRejting, prema kojem su ispitanici odabrali aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te Zorana Milanovića kao najpoželjnije kandidate. Naime, da je prije četiri dana održan drugi krug izbora, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi drugi predsjednički mandat s 3,1% posto glasova više od Zorana Milanovića. HDZ-ova kandidatkinja osvojila bi 49,2%, a SDP-ov kandidat - 46,1%.

Međutim, rezultati su pokazali da je Milanoviću potpora porasla za gotovo 2% (1,98%), a Kolindi Grabar-Kitarović za 0,25%. S obzirom na trenutačnu razliku između dvoje anketnih favorita, neodlučni bi birači i dalje mogli biti presudni. Međutim, vidljiv je  trend smanjivanja njihova broja iz mjeseca u mjesec. Tako  je njihov broj u odnosu na listopad opet pao, i to za više od 2% (-2,23%), pa je neodlučnih tek malo više od 4 i pol posto (4,67%).

Pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović poprilično bi pridonijeli birači Miroslava Škore. U drugom bi krugu dobila glas 2/3 njih (63,2%). Približno jednako toliko (65,8%), ali Kolakušićevih glasova, otišlo bi Zoranu Milanoviću.

Škoro pobjednik u srazu s Milanovićem

HRejting pokazuje da bi Grabar-Kitarović sraz sa Zoranom Milanovićem ipak bio nešto komotniji nego onaj s Miroslavom Škorom. U slučaju da se u drugom krugu nađe sa Škorom, Grabar-Kitarović bi pobjedila no s razlikom od svega 2,6%.

Čak 51,0% Milanovićevih birača i 60,8% Kolakušićevih birača iz 1. kruga svoj glas bi dali Škori. Koji bi se kad bi u tom krugu za protivnika imao Zorana Milanovića, mogao proglasiti predsjednikom. Prema ispitivanju, pobijedio bi s razlikom od 4% (3,8%). Škoro bi dobio gotovo polovicu (49,8%), a Zoran Milanović točno 46% glasova.

Na pobjedi u ovom srazu, Škoro bi ponajprije mogao zahvaliti biračima Kolinde Grabar-Kitarović, a zaokružilo bi ga gotovo 80% dok bi dvije trećine (60,6%) Kolakušićevih birača odlučilo za SDP-ova kandidata, navodi HRT. 

VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović objavila kandidaturu

Komentara 43

Avatar toxic alien
toxic alien
20:38 21.11.2019.

Ako Milanovic pobijedi, onda Hrvatska i ne zasluzuje neovisnost! Onda bi trebalo prebrojati glasove po zupanijama i podijeliti Hrvatsku na Hrvatsku Hrvata i Hrvatsku hrvateka, sa pravom odcijepljenja! To je trebalo napraviti vec poslije prvog izbora Mesica za predsjednika! Mora biti jako neugodan osjecaj zivjeti u drzavi sa toliko mnogo priglupih ljudi...

ZA
zubalo_ankica
20:39 21.11.2019.

Kako se pokazao kao premijer takav ce biti i kao predsjednik.

IL
ilustrator
21:07 21.11.2019.

i u friziranim anketama zoran puši i od predsjednice i od škore...neka neka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije