Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ZAGORCA Istražili smo koji hrvatski ča snici imaju najviše odlikovanja te što ona znače za vojnika

Odlikovanja donose ugled, a njihov gubitak sramotu

07.03.2009.
u 15:48

Donedavno najodlikovaniji hrvatski general Vladimir Zagorec, koji je tijekom vojne karijere dobio 13 odlikovanja i medalja, odlukom predsjednika Mesića ostaje bez osam odlikovanja, dok će mu u vitrini ostati Spomenica Domovinskog rata te četiri medalje. Među odlikovanjima koja će mu biti oduzeta jesu i Red kneza Domagoja za hrabrost i junaštvo u ratu te Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu, koju je dobio iako je cijeli rat proveo u MORH-u. Bez sedam od 11 odličja ostat će i Mirko Norac, dok se o mogućnosti oduzimanja nekih od deset odlikovanja haaškog optuženika Ante Gotovine zasad ne govori.

Prema zakonu, predsjednik može oduzeti odlikovanje na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja ili po vlastitoj odluci ako nositelj postupa protivno pravnom poretku ili moralnim načelima u RH.

Najčešće za junaštvo
Spletom navedenih okolnosti, najodlikovaniji hrvatski generali postat će generali Josip Lucić i Mladen Kruljac te njihovi umirovljeni kolege Pavao Miljavac i Ljubo Ćesić Rojs, svaki s po dvanaest odlikovanja i medalja. Osim najvećeg ukupnog broja, Lucić je i nositelj najvišeg odlikovanja koje se dodjeljuje vojnim osobama u RH, Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za zasluge u izgradnji Oružanih snaga. Zanimljivo je i to da uz domaća odlikovanja Lucić ima i dva inozemna, visokog američkog Legion of Merit, zbog zalaganja za razvoj hrvatsko-američkih odnosa, te Grand Officer, odlikovanja Međunarodnog vojno-sportskog vijeća (CISM). Pri vrhu ljestvice najodlikovanijih generala je i glavni inspektor obrane Marijan Mareković s jedanaest odlikovanja i medalja.

Među najčešćim odlikovanjima koja su dodjeljivana generalima jesu ona za hrabrost i junaštvo u ratu (Red kneza Domagoja), za junački čin u ratu (Red Nikole Šubića Zrinskog), za uspješno zapovijedanje postrojbama (Red bana Jelačića) i za osobite zasluge za RH stečene u ratu (Red hrvatskog trolista), što i ne čudi s obzirom na to da je većina zapovijedala postrojbama na prvoj crti ratišta. Često odlikovanje je i Red hrvatskog pletera, koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Medalja za ranjavanje
Gotovina i Kruljac nositelji su i Reda hrvatskog križa, koji se dodjeljuje za teško ranjavanje u ratu. Gotovina je 1991. ranjen u zapadnoj Slavoniji, dok je Kruljac ranjen tri puta tijekom 1991. i 1992. Uz odlikovanja se, prema zakonu, ne dobiva nikakva novčana nagrada, niti je njegovo dobivanje zakonski preduvjet za napredovanje u činu, pa se može postaviti pitanje zašto tolika galama oko njih. Riječ je o tome da, osim što se njima priznaje neko djelo ili obavljen posao, odlikovanja donose ugled, a njihovo oduzimanje veliku sramotu.


Hrvatska ima 18 odlikovanja

Republika Hrvatska ima 18 odlikovanja koja sukladno Zakonu o odlikovanjima i priznanjima dodjeljuje predsjednik RH. Poticaj za njihovu dodjelu mogu podnositi Sabor, Vlada, ministarstva i druga tijela državne vlasti, političke stranke, vjerske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe, a posredstvom nekoga od tih tijela inicijativu mogu podnijeti i građani RH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije