Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj ili osveta?

Odletio Mršićev brat, MUP tvrdi da Karamarko nije znao za smjenu

gordan mršić
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/3
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
10.07.2010.
u 23:09

Micanje Gordana Mršića priča je stara šest mjeseci i nema nikakve veze s odbacivanjem prijave protiv njegova brata Zvonimira, kaže Borovec

Gotovo u isto vrijeme kada je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo odluku o odbacivanju kaznene prijave protiv tamošnjega gradonačelnika Zvonimira Mršića, gradonačelnikovu bratu Gordanu Mršiću priopćeno je da je smijenjen s funkcije ravnatelja MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja (CKV) ”Ivan Vučetić”.

Dugo spremana odluka

Budući da je odluka o odbacivanju kaznene prijave protiv gradonačelnika Mrišića toliko razljutila ministra policije Tomislava Karamarka da se dva dana za redom javno obrušavao na Državno odvjetništvo, čak i na glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića osobno, otvorilo se pitanje nije li smjena Gordana Mršića, koja se nevjerojatno vremenski podudarila s odlukom da je njegov brat, gradonačelnik Z. Mršić u kaznenopravnom smislu čist, reakcija na odbačenu kaznenu prijavu.  
Z. Mršića policija je željela kazneno goniti pod optužbom da je prodajom odmarališta u Pirovcu sklopio po grad štetan ugovor, a odluka je objavljena u srijedu, no donesena je, prema našim informacijama, dan ili dva prije.

Slučajno ili ne, Mršića je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić pozvao u utorak i priopćio mu da više neće biti šef u CKV-u uz obrazloženje da pod njegovim rukovodstvom pate međuljudski odnosi. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je smjenu šefa CKV-a, no tvrdi da ona nema veze s odbacivanjem kaznene prijave.

– Ovo je priča koja je stara najmanje šest mjeseci. Ravnatelj policije Oliver Grbić još je mjesecima prije razgovarao s Mršićem i rekao mu koje zamjerke ima na njegov rad – kaže K. Borovec.

Osim što se smjena dogodila neposredno pošto je postalo jasno da neće biti kaznenog postupka protiv gradonačelnika Koprivnice, sumnju i govorkanja da se ministar Karamarko osvetio na Mršićevu bratu izazvala je upravo njegova vrlo žestoka javna reakcija na informaciju o odbačaju kaznene prijave. Podsjetimo, premda je DORH neovisno pravosudno tijelo, ministar policije optužio je tužitelje u Koprivnici da su u sprezi s tamošnjim SDP-om, a čak je i glavnom državnom odvjetniku Bajiću prigovorio da na zajedničkom sastanku nije rekao kako će slučaj protiv gradonačelnika završiti odbačajem.

Kako doznajemo u MUP-u, Karamarko nije znao da će šef CKV-a biti smijenjen. Gordan Mršić je, kažu neki od njegovih bližih suradnika, unaprijed znao kakav mu se scenarij priprema. Prije dvadesetak dana, doznajemo, povjerio im se da će uskoro biti maknut s čela CKV-a. Tada mu nisu vjerovali jer, prepričavaju, njegova je smjena već nekoliko puta bila najavljivana pa tumače da je njegova trenutačna degradacija zapravo nizak udarac ministra policije. Od zaposlenika u MUP-u može se čuti kako je o Mršiću policajcu bilo dobrih i loših riječi.

Umiješala se politika

Zamjeralo mu se da se kao rukovoditelj osobno gura na putovanja i stručna usavršavanja, tvrdilo se da je prečvrste ruke, ali i priznavalo da je CKV, jedinu takvu instituciju u nas, usavršio, bitno mu podigao stručne standarde i priskrbio priznanja za rad tijekom svoga sedmogodišnjeg staža na mjestu njegova načelnika.
Dolaskom Mršića na rukovodeće mjesto, dio tadašnjih vještaka odlučio je napustiti CKV tvrdeći da se politika miješa u posao pa im se naređuje kako trebaju izgledati nalazi. Bivši šef CKV-a medijima je bio nedostupan, a ni njegov brat, koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, također nije želio davati nikakve izjave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije