Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma obrazovanja

Odlaze i Vican i Buljan Culej?

Dijana Vican
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
14.09.2017.
u 06:45

Danas navečer istječe i rok da se članovi stručnih skupina koji su radili na kurikulima izjasne žele li nastaviti svoj posao...

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, od danas više službeno ne bi trebala imati nikakve veze s radom Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja.

Dojučerašnju čelnu funkciju koju je obavljala u ključnom tijelu za obrazovnu reformu sada preuzima premijer Andrej Plenković uz dvije nove suvoditeljice – ministricu obrazovanja Blaženku Divjak i predsjednicu saborskog Odbora za obrazovanje Vesnu Bedeković. Vican neće biti ni članica Posebnog stručnog povjerenstva iako joj se ta opcija, kako neslužbeno doznajemo, nudila, no ona ju je odbila. Da je “vrijeme” Vican isteklo, naznačila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručujući da je Vican radila na prvoj školskoj reformi i odradila svoje.

– Zasigurno može pridonijeti, ali definitivno to treba biti timski rad – kazala je za N1 predsjednica Grabar-Kitarović. Upravo zbog tog komentara, kako doznajemo, predsjednica je dobila pismeni odgovor Dijane Vican. Što je točno predsjednici napisala dojučerašnja voditeljica Posebnog stručnog povjerenstva, nije poznato – kaže da je to sadržaj kojim se ona obraća predsjednici, a ne javnosti.

Ne možemo se odreći nikoga tko želi raditi na reformi

– Odgovorila sam joj, no da sam imala potrebu komentirati što sam napisala, rekla bih to javno. Nemam potrebu išta o tome kazati – poručila je Dijana Vican koja od danas nastavlja s radom na zadarskom sveučilištu. Plenković bi danas, osim za PSP, trebao imati i rješenje za ekspertnu radnu skupinu u kojoj će Jasminka Buljan Culej morati napustiti fotelju voditeljice, no isti se princip neće primijeniti za dosad izabrane članove ERS-a.

Oni će, barem po neslužbenim informacijama, ostati, a novi će se natječaj, odnosno poziv, raspisati za voditeljsku poziciju i pozicije koje su sve dosad u tome tijelu zaduženom za provedbu kurikularne reforme bile nepopunjene. Istodobno, danas navečer istječe i rok nastavnicima i profesorima, odnosno članovima stručnih skupina, da se izjasne jesu li spremni nastaviti raditi na dokumentima koje su pripremali za kurikularnu reformu nakon što im je to pitanje e-mailom postavila ministrica Divjak.

– Ideja je da se maksimalno pripremimo za pilot-izvođenje. U ovom trenutku ne možemo se odreći nikoga tko želi raditi na reformi. Sigurna sam da možemo postići suglasje – kazala je ministrica Divjak.  

  

Komentara 52

MO
mobitel20
07:41 14.09.2017.

"Danas navecer "!? I ovo je clanak o obrazovanju !? Podrzava Jokica i Budaka, vidi se iz prilozenog ! Valjda pismen covjek pise : "veceras"...A reforma ce dobro proci, sorosoidi se vesele unaprijed. Razotkriveni su, a prevest cemo ih zedne preko vode. "Raditi" na tome, ukljuciti sve strane, a na kraju usvojiti sve ono sto je u suglasnosti sa zdravim razumom, Bozjim i naravnim zakonima te u skladu s cinjenicama iz hrvatske povjesti i tradicije.

Avatar utunelu
utunelu
09:32 14.09.2017.

jedini problem u ovoj drzavi je prosvjeta?Sve osalo je u perfektnom stanju?Sudstvo zrdravstvo to ne treba reformirati?

DD
ddh
10:57 14.09.2017.

I opet jedan jednostrani duboko ideoloski i mrziteljski clanak jedne drugarice. Zbog cega su profesorice Vican i Buljan Culej za komunjare problem. o cemu su to nekakvi Jokici i Budaki toliko oplakivani i toliko zeljeni? Sto su to profesorice napravile losega, a sto je to Jokic napravio toliko dobroga, da komunjare radi Jokica padaju u histericnu extasu? Ta pitanja nitko od tih lijevih piskarala i sijaca razdora i mrznje u hrvatskom drustvu nje nikad precizno odgovorio. Mozda se ta peta kolona tvoraca deklaracije SANU odusevila Jokicem i Budakom, jer su iz knjizevnosti izbrisali i izbacili Marulica i jer se po Budakovom i Jokicevom kanzeptu, Hrvatski jezik nebi nazivao Hrvatskim jezikom, nego jezikom broj 1 ili jezikom kojim govori vecina? Mozda se ta peta kolona odusevila rodnom teorijom, da jedan muskarac i nije obavezno muskarac, nego moze biti i zena ili malo za nepismene i poludjele komuniste, da bik nije samo bik nego je i krava. Postavljaju ti komunjare tezu, da su Vican i Buljan Culej izabrane netranspasrentno, a Milanovicem dekretom instalirani Jokic i Budak transparentno dosli na svje polozaje. Komunjare su u svojoj mrznji prema drugima totalno podivljale i neznaju vise uopce sto pisu i govore, a tako i drugarica koja je napisala taj clanak. Nije njima do obrazovne reforme, njima je jedino do crvene petokrake i skole u kojo ce sva djeca uciti, da je svijet nastao sa pojavom Tita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije