Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Narod odlučuje"

Odgovorili Jandrokoviću: Želimo spriječiti političku trgovinu i korupciju stranaka

Marija Burazer
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
07.05.2018.
u 16:30

Jandroković je izjavio da je glavna namjera Inicijative za referendum za promjenu izbornog zakona oslabiti politički sustav, te ustvrdio da umjesto toga treba jačati i demokratizirati političke stranke i edukaciju.

Cilj građanskog referenduma "Narod odlučuje“ je promijeniti sadašnji politički sustav - spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj, poručili su u ponedjeljak organizatori prikupljanja potpisa za održavanje referenduma, odgovarajući na ocjenu predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića da je glavna namjera te inicijative oslabiti politički sustav.

Jandroković je u ponedjeljak izjavio da je glavna namjera Inicijative za referendum za promjenu izbornog zakona oslabiti politički sustav, te ustvrdio da umjesto toga treba jačati i demokratizirati političke stranke i edukaciju.

Odgovorila mu je putem priopćenja Marija Burazer, članica organizacijskog odbora Građanske inicijative "Narod odlučuje“, poručujući - "nema razloga da se bojite nas građana".

"Mi znamo čitati. I razlikovati zvjezdice i stranačke poslušnike od sposobnih i poštenih političara. Želimo da u sljedećem sazivu Sabora, ovi drugi – sposobni i pošteni, zastupaju naše, a ne vaše interese", poručuje Burazer u odgovoru predsjedniku Sabora.

Marija Burazer
1/7

Naglašava da je cilj referenduma promijeniti politički sustav kakav imamo sada - spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj.

"Da je HDZ-u ili SDP-u stalo do demokracije i istinskog zastupanja dobra svih nas, građana, – sami bi već proveli promjene izbornog sustava koje postoje u većini država EU: da birači odlučuju o tome tko ulazi u Sabor, a ne šefovi stranaka, da na izbore izlazi više građana – što im omogućuje dopisno i elektroničko glasovanje, da HDZ i SDP ne mogu kroz predizborne koalicije u Sabor uvoditi stranke koje imaju potporu građana od 1 posto i same ne mogu prijeći izborni prag; da izborne jedinice prate zemljopisne granice županija i da glas svakog birača u Hrvatskoj jednako vrijedi", dodaje Burazer.

Također navodi kako bi HDZ i SDP, da žele pravedan izborni sustav, osigurali zaštićenost nacionalnih manjina kakvu imaju druge države EU, "sprječavajući trgovinu manjinskim mandatima za formiranje HDZ-ove ili SDP-ove većine".

Komentara 15

Avatar Celzijus
Celzijus
17:42 07.05.2018.

Kao prvo treba ukinuti Sabor, dok u njemu sjede pravomoćno osuđeni kriminalci Beljak, Mađer... pa onda članovi stranke koja je glasovala protiv osamostaljenja Hrvatske, pa onda raznorazni mentalni bolesnici, alkići... Osim toga treba izborni prag podići na minimum 15 %, a ne da sa stotinjak glasova netko kroji moju sudbinu, ukinuti manjine, predizborne koalicije i to je to.

MV
Mijat vrdoljak
18:08 07.05.2018.

Draga gospodo iz udruge Narod odlučuje sa puno vaših prijedloga se slažem ali nisam vidjeo ili sam propustio da predlažete zabranu predizbornih koalicija a ja bi dodao i stvaranje saborskih klubova koji nisu bili na izborima. Molim vas navodite zemlje u EU ili uopće koje imaju preferencijalno glasovanje. Hvala na edukaciji.

MI
Mimizo
14:44 09.05.2018.

ovi ljevičari kada vide da se netko u ime naroda bori i da če se izboiriti u nedostatku kontraargumenata pristupaju vrijeđanju i omalovažavanju dotične osobe a to su poznate yugoudbaške metote zato incijativi NAROD ODLUČUJE puna podrška i zajedno čemoo uspjeti u inat takvoj manjini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije