Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandemija

Odgođen posjet ruskog ministra Srgeja Lavrova Hrvatskoj

Sergej Lavrov
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
04.04.2020.
u 11:51

Ambicije Rusije bile su da Hrvatska, kao država koja predsjeda Vijećem EU, postane pokretač ponovnog dijaloga Moskve i EU

Posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Hrvatskoj odgođen je zbog pandemije koronavirusa. Lavrov je trebao stići u Zagreb krajem ovog mjeseca, najvjerojatnije 28. travnja, no pričekat će kraj zdravstvene krize.

O tome je, kao i o drugim temama, telefonski razgovarao s hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. Bio bi to prvi posjet ruskog ministra vanjskih poslova nakon 15 godina, a zanimljivo je da je i tada rusko Ministarstvo vanjskih poslova vodio Lavrov.

Ovo nije prvi put da se otkazuju unaprijed dogovoreni sastanci. Tako je već otkazan posjet njemačkog ministar gospodarstva Petera Altmaiera koji se trebao dogoditi 19. i 20. ožujka. Altmaier je trebao imati bilateralu s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom te nazočiti sastanku u EU formatu o tržišnom natjecanju.

Lavrovov posjet je trebao imati i dodatnu dimenziju - ambicije Rusije bile su da, iako svjesni hrvatskih pozicija i razlika u stajalištima u nekim pitanjima, Hrvatska, kao država koja predsjeda Vijećem EU, postane pokretač ponovnog dijaloga i suradnje Rusije i Europske unije pa je posjet trebao imati veće značenje od pukog uzvratnog posjeta nakon što je tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Stier posjetio Moskvu u svibnju 2017.

Lavrov  je u Zagrebu trebao potpisati tri dokumenata: o preseljenju veleposlanstava, programu suradnje u sferi kulture za period od 2020. – 2022., te plan konzultacija između hrvatskog i ruskog Ministarstva vanjskih poslova za sljedeću godinu te sudjelovati na konferenciji o suradnji EU i Rusije.

Trebao je to biti ambiciozni skup na kojem su se trebali razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi suradnje u području sigurnosti, Bliskog istoka, migracija te ekonomiji, kao i bolja suradnja EU i Euroazijske unije, posebice u odnosu na povezanost i na pristup kineskom tržištu.

Konferencija je trebala biti održana u organizaciji Ruskog vijeća za međunarodne odnose, neprofitna organizacija i politički te znanstveni think-tank koji su osnovali rusko ministarstvo vanjskih polova, obrazovanja, ruska znanstvena akademija i udruga poduzetnika i industrijalaca te agencija Interfax, a na čelu joj je  Ivan Ivanov, ruski ministar vanjskih poslova od 1998. do 2004. 

Komentara 3

TU
turko
13:32 04.04.2020.

treba pokrenuti dijalog sa rusijom ,a otkantati američki utjecaj na EU. Amerika je zapljenila sredstava za zaštitu za Francusku i Njemačku,a Rusija omaže i više se olidalizirala sa europom,ameri svuda gledaju samo svoj interes.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
14:00 04.04.2020.

Deli se Europa...ubrzo...

MC
Mrrrr.Corona
17:29 04.04.2020.

koja drzava je sada predsedujaća za EU ..... neznam ... ko zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije