Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽNI PODACI

Odgođen popis stanovništva: 'Mogao bi početi na jesen'

HRT
05.03.2021.
u 10:43

Demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti Sanja Klempić Bogadi istaknula je kako je registar stanovništva važan za Hrvatsku zato što se samo s kvalitetnim podacima mogu donositi javne politike od kojih možemo očekivati učinke.

Popis stanovništva koji se trebao početi provoditi u travnju je odgođen, a prema riječima Damira Plesca iz Državnog zavoda za statistiku, ovisno o situaciji, mogao bi početi na jesen.

– Probno popisivanje stanovništva počelo se provoditi u pet županija, a trajat će od 1. do 15. ožujka u dvije faze. U prvoj se ljudi mogu popisivati putem interneta, a u drugoj će popisivači izaći na teren – rekao je Plesac u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvoga'

Demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti Sanja Klempić Bogadi istaknula je kako je registar stanovništva važan za Hrvatsku zato što se samo s kvalitetnim podacima mogu donositi javne politike od kojih možemo očekivati učinke. Dodala je i da je prije registra stanovništva potreban registar stambenih jedinica.

Navela je i da je registar stanovništva bitan zbog migracija koje su važne za buduće planove.

– Registar stanovništva nije obaveza nego preporuka koja je došla iz EU i Vlada radi na tome – naglasio je Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te dodao: – Registar stanovništva donijet će to da ćemo imati stvarne brojke iz godine u godinu i tako će se moći kvalitetnije kreirati demografske politike

Rubić je rekao da je Hrvatska počela uvoditi neke demografske mjere za mlade pa je tako uvela i to da će se mladima vraćati porez na dohodak. Onima do 25 godina vraća se porez 100 posto, a onima do 30 godina 50 posto. Rezultate toga ćemo vidjeti – naglasio je.

Na pitanje koliko je važno stambeno zbrinjavanje mladih, Rubić je odgovorio kako postoji niz mjera za mlade koje olakšavaju dobivanje kredita i kupnju nekretnine, a to radi APN.

– I dalje se radi na tome pa će tako biti donesena strategija koja će donijeti brojne demografske mjere – rekao je.

Omjer radnika i umirovljenika gotovo je jedan naprema jedan. Ti podaci i više su nego dovoljan dokaz koliko nam je staro stanovništvo.

– Brojke pokazuju koliko nam stari nacija i Hrvatska je među 10 najstarijih nacija na svijetu, što je porazno. Iz godine u godinu imamo pad broja stanovnika, rekao je Plesac i dodao da smo, otkad je proglašena pandemija pa do siječnja ove godine, imali 11,5 posto veću smrtnost od prosječne u posljednjih pet godina.

Istaknuo je kako je ulaskom Hrvatske u EU zabilježeno veliko iseljavanje ljudi.

Ključne riječi

Komentara 4

LU
Ludwik
11:10 05.03.2021.

Glasujte i na idućim izborima za HDZSDP partiju pa nam idući popis stanovništva neće ni trebati, prebrojat ćemo se ovdje u Njemačkoj...

DU
Deleted user
10:50 05.03.2021.

Bilo bi jako loše da u vrijeme izbora imamo gotov i objavljen popis stanovništva a vi pogađajte za koga ponajviše!?🤔

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
11:32 05.03.2021.

I tako kradezeova domoljubna klika uništi narod, moralno, materijalno i egzistencijalno. Osta nas 3,5 milijuna. KOJA JE OVO DRŽAVA!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije