Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZMATRAT ĆE ZAHTJEVE

Banke će odobravati tromjesečnu odgodu kredita i za građane

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
19.03.2020.
u 13:27

Odgoda plaćanja rata kredita odnosila bi se na sve vrste kredita, i stambene i potrošačke te leasing, a tri odgođene rate platile bi se na kraju otplatnog roka.

Hrvatska udruga banaka objavila je da banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita i građanima i tvrtkama.

Dogovor je postignut u suradnji s predstavnicima Vlade, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. IZ HUB-a ističu da su predložili niz gospodarskih mjera s ciljem pomoći poduzećima i fizičkim osobama na čije je poslovanje utjecala epidemija koronavirusa.

– Od ključne važnosti prilikom kreiranja optimalnih rješenja i mjera bila je suradnja banaka s predstavnicima Vlade RH, poslodavaca, HNB-a, HBOR-a i ostalih relevantnih institucija. Zajednički interes je zaštiti građane Republike Hrvatske te osigurati likvidnost poduzeća pogođenih epidemijom koronavirusa. Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija – prokomentirao je mjere direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Posrijedi su sljedeće mjere:

1. U svrhu očuvanja financijske stabilnosti i likvidnosti kreditne institucije će u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrhe, aktiviranje instrumenata osiguranja) radi naplate duga svojih dužnika, fizičkih i pravnih osoba, koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate ili anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike.

2. Kreditne institucije će savjesno i urgentno razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata (građana i poduzetnika) za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca. Posrijedi su klijenti čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda te poduzetnici čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

3. Kreditne institucije će za vrijeme odgode plaćanja obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada.

4. Za uspjeh mjera koje se očekuju od kreditnih institucija bit će važno osigurati solidarnost drugih grupa vjerovnika kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni. Banke će započeti s tehničkom pripremom poslovanja i primjenom navedenih mjera danas. U ovom trenutku banke rade na implementaciji raznih rješenja koje je potrebno uskladiti sa zakonskim propisima, a koje imaju za cilj olakšati građanima i poslovnim klijentima nesmetano korištenje bankovnih usluga tijekom epidemije koronavirusa. Uskladit će i vlastite interne procedure te će poslovanje biti prilagođeno potrebama građana u skladu s razvojem situacije epidemije koronavirusa i donesenim preventivnim mjerama nadležnih službi.

Osiguran je i kontinuitet rada poslovnica i prilagođen rad pozadinskih službi kao podrške poslovanju te će poslovnice banaka nastaviti raditi u određenom obujmu u skladu s razvojem situacije i preporukama nadležnih institucija. Mreža bankomata i poslovnice banaka u svakom trenutku bit će opskrbljene dovoljnom količinom gotovine, a građanima se preporučuje korištenje usluga digitalnog bankarstva, kartičnog plaćanja i bankomata. Pozivaju građane da redovito prate novosti na internetskim stranicama svojih banaka ili se informiraju telefonskim putem kako bi bili upoznati s radnim vremenom poslovnica, kao i s raznim rješenjima koje imaju za cilj olakšati korištenje bankovnih usluga.

– Vjerujemo da će svi kreatori zakona i politika, kreditne institucije kao i drugi sudionici na tržištu nastupiti zajedničkim snagama i brzom reakcijom u korist hrvatskog gospodarstva, a uslijed prijeteće opasnosti kojoj su izloženi hrvatski građani virusom COVID –19 – poručili su iz HUB-a.

Banke očekuju i da će Ministarstvo financija u što kraćem roku predložiti donošenje odgovarajućeg zakona koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za navedenih 90 dana, kao i da će Hrvatska narodna banka u što kraćem roku donijeti regulatorni okvir za primjenu tih mjera. O kriterijima odobravanja odgode još nisu spremni govoriti.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da se radi na mjeri koja bi omogućila građanima odgodu plaćanja kreditnih rata.

"Postoji jako velika razina razumijevanja i suglasja i ja se nadam da će iz toga proizići konkretna mjera, a to je odgoda plaćanja određenih kreditnih obveza i za građane koji su pogođeni, a vidjet ćemo možemo li proširiti djelokrug i na više od toga", rekao je Marić nakon sjednice Vlade.

"U svakom slučaju, radimo na tome i nadam se da ćemo postići ne samo dogovor i suglasje nego i donijeti tu mjeru da je možemo provesti", dodao je.

Upitan kada bi takva mjera mogla biti donesena, odgovorio je kako je rok za njezino donošenje "jako kratak" te da uz Vladu sudjeluju banke i Hrvatska narodna banka.

Pojasnio je da je na stolu mjera odgode plaćanja od tri mjeseca, a jedan od modela koji se razmatra jest da građani odgođene rate plate na kraju otplatnog razdoblja.

Pozdravio je spremnost banaka na sudjelovanju u takvim mjerama.

Upitan hoće li Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu biti obuhvaćeni i oni koji već primaju neki oblik državne subvencije, odgovorio je da takav kriterij po kojemu bi oni bili isključeni nije uveden.

Kriterij za odgodu poreznih i kreditnih obveza bit će urednost plaćanja poreza i kredita, a takvih je više od 90 posto među poduzećima ako već sada osjećaju ili će osjetiti pad prihoda, rekao je Marić.

Kaže da su najpogođeniji mali poduzetnici te kako se radi i na uspostavi kreditnih linija za njih. Najvažnije je, kako je rekao, zadržati zaposlenost i omogućiti isplatu plaća.

"Sve će biti upogonjeno za obrani hrvatskog gospodarstva. Udar je već vidljiv i bit će još i veći i trebamo učiniti sve što je u našoj moći i upogoniti sve naše instrumente da udar bude što manji", rekao je Marić.

Nije htio iznijeti procjenu učinka koronavirusa na BDP, rekavši da država ima svoje izračune, ali nema još službenih brojki, pa je stanje jako teško sagledati.

Dodao je kako trenutačno nije prioritet kategorija deficita ili suficita. 

"Učinili smo dovoljno i dosta dobro u proteklom razdoblju da u ovakvu turbulentnu oluju uđemo mnogo pripremljeniji nego da to nismo činili. Međutim, ništa nije dovoljno u ovom trenutku, okolnosti su izvanredne", rekao je Marić.

Nada se da će Vladine mjere pomoći gospodarstvu biti potpuno spremne do kraja tjedna, odnosno da će do tada proći predviđenu proceduru.

Što se tiče današnje Vladine odluke o dizanju trošarina na cigarete i alkohol, rekao je da je ta mjera najavljena još prošle godine i nema veze s epidemijom koronavirusa. Javno savjetovanje je potrajalo, pa je stupanje na snagu novih trošarina s planiranog 1. ožujka pomaknuto na 1. travnja, rekao je Marić.

Ponovio je da cigarete ne bi trebale poskupjeti za više od dvije kune, alkoholna pića po litri bit će, po njegovim riječima, skuplja za dvije do tri kune, a bezalkoholna do jedna kune, no za neka će trošarinsko opterećenje biti manje zbog niske koncentracije šećera.

Ključne riječi

Komentara 12

NE
nepenthe
13:47 19.03.2020.

Uz ovakvu "pomoć" ne treba nam niti nevolja, znači odgode plaćanje postojeće rate na 3 mjeseca, ali onda nakon isteka tih 3 mjeseca treba platiti zaostale rate + novopristiglu odjednom. Baš rijetko humana mjera s namjerom da pokopa i ono malo živih.

CR
crohumans
14:00 19.03.2020.

NE JAVLJAJTE SE NA DOLAZNI POZIV +960 JER SE RADI O PRIJEVARI, NITI GA ZOVITE ! Očito su krenuli prijevarni pozivi u ovoj kriznoj situaciji.

ZF
zlatko.flajpan
14:01 19.03.2020.

Ukratko Banksteri će i dalje lupati kamate a kasnije će opet uzeti kamate.Zanimljivo,neodriču se oni ničega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije