Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR

Odgođena dražba Matoševe kuće u Tovarniku: 'Postupak nije valjan i mora se povesti iz početka'

Foto: Branimir Bradarić
16.01.2019.
u 14:47

Dražba se nije održala jer su stranke u sporu obaviještene da je Ministartsvo kulture podnijelo podnesak kojim su iskazali interes na pravo prvokupa Matoševe kuće koja se vodi kao kulturno dobro

Spor između Matice Hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika oko rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša koja je izgrađena u ovom slavonskom selu nedaleko od Vukovara još uvijek nije završen. Naime, Općinski sud u Vukovaru jučer je odgodio ročište na kojem je trebala biti održana javna dražba i tako riješen ovaj višegodišnji spor. Dražba je odgođena jer su stranke u sporu, kako je rečeno, obaviještene da je Ministartsvo kulture 9. siječnja podnijelo podnesak kojim su iskazali interes na pravo prvokupa Matoševe kuće koja se vodi kao kulturno dobro.

-Vi ste morali o pravu prvokupa obavjestiti općinu Tovanik, Vukovarsko-srijemsku županiju i Republiku Hrvatsku. To su elementarne stvari, a te vaše obavijesti nema u spisu. Načinili ste pogrešku i ovaj postupak nije valjan i mora se povesti iz početka, rekao je sudu predsjednik Društva Željko Anić. Po izlasku iz suda Anić je novinarima rekao kako nije mogao vjerovati da bi Matica hrvatska bila spremna ići toliko daleko da bi prodala Matoševu rodnu kuću na dražbi i to radi duga kojega, kako je rekao, njegova udruga nikada nije osporavala. -Zašto se Matica hrvatska odrekla Matoša, zašto se odrekla njegove kuće i Srijema? Ovo pitanje nije pitanje duga. Ovo je prvorazredno političko pitanje. Nekome smeta Matoš u Tovarniku.

Od kako traje projekt izgradnje Matoševe kuće Ministarstvo kulture je cijelo vrijeme bilo izričito protiv toga projekta izuzev u vrijeme nekadašnjeg ministra kulture Antuna Vujića čiji je kabinet pomogao u rješevanju određenih imovinsko-pravnih odnosa. Poslije svega ovoga sada tek treba vidjeti što konkreno znači podnesak Ministarstva kulture te je tek tada moguće se oko njega i odrediti, rekao je Anić. Pojasnio je i kako se Matoševa kuća u Tovarniku koja se prvotno nalazila u vlaništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta. Središnjica Matice hrvatske 2002. godine pofignula je zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njezin vlasnik uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug.

Spor je nastao je Ogranak Matice hrvatske u Tovarniku nije vraćao dug radi čega je središnjica Matice hrvatske 2004. godine pokrenula sudsku tužbu. Godinu dana kasnije odlukom Izvanredne skupštine Ogranka Matice hrvatske u Tovarniku osnovano je Društvo Antuna Gustava Matoša. Ubrzo potom Ogranak Matice hrvatske u Tovarniku je novoosnovanom Društvu darovnim ugovorom darovao Matoševu rodnu kuću. Matoševa rodna kuća u Tovarniku je izgrađena te se trebalo započeti s unutarnjim uređenjem i opremanjem. Realizacija projekta zaustavljena je 2010. godine zbog nedostatka novca.

-Društvo je nastavilo projekt izgradnje spomen-kuće u što je do sada uloženo oko 11 milijuna kuna. Inače, Matoševa rodna kuća zamišljena je kao multumedijalni kulturni centar hrvatskog dijela Srijema s galerijom stalnog postava, spomeničkom knjižnicom i dokumentacijskim centrom te književnim klubom i višenamjenskim dvoranama..., rekao je Anić dodajući kako se procjenjuje da bi za završetak projekta trebalo još desetak milijuna kuna.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije