Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIJE NESTALO'

Odbor za Ustav: Povjerenstvo o Agrokoru prestalo je s radom

Nastavak rasprave o prestanku rada istražnog povjerenstva za Agrokor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
28.11.2017.
u 09:30

Danas su se članovi odbora sastali samo kako bi glasovali o ovim zaključcima o kojima su prošli tjedan proveli trosatnu raspravu nakon koje nisu uspjeli postići konsenzus.

Odbor za Ustav danas je u Saboru većinom glasova vladajuće većine zaključio da je istražno povjerenstvo o Agrokoru prestalo s radom 20. studenoga s pravomoćnošću istrage. Zaključak oporbe prema kojemu saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom po točki o financijskim izvješćima, za koju je u prošli ponedjeljak potvrđena pravomoćnost istrage, dok bi se po ostalih deset pitanja i dalje radilo, nije dobio potrebne glasove, odnosno za njega su ruku digli samo SDP-ovci i Mostov Robert Podolnjak.

- Povjerenstvo je prestalo s radom 20. studenog, nije nestalo, samo je prestalo s radom zbog provođenja istrage - zaključio je predsjednik Odbora, HDZ-ov Željko Reiner. SDP-ov Arsen Bauk je tražio da se zaključak objavi u Narodnim novinama jer ima snagu da zaustavi rad Istražnog povjerenstva, no vladajući su mu rekli da to ne može biti razlog.

Nastavak rasprave o prestanku rada istražnog povjerenstva za Agrokor
1/12

- To ne može biti razlog, da ste dali drugo objašnjenje, ja bih sugerirao da se to prihvati, ali ovako to ne može - kazao mu je Reiner, nakon čega su vladajući i glasovanjem odbacili taj prijedlog.

Danas su se članovi odbora sastali samo kako bi glasovali o ovim zaključcima o kojima su prošli tjedan proveli trosatnu raspravu nakon koje nisu uspjeli postići konsenzus.

Orsat Miljenić o odluci Odbora za Ustav

Predsjednik ugašenog Istražnog povjerenstva, SDP-ov Orsat Miljenić nakon sjednice Odbora za Ustav je poručio kako i dalje smatra da vladajući pogrešno i nelogično tumače Zakon o istražnim povjerenstvima.

- Kada se vidi sve što znamo o tom rješenju o istrazi je da je ona vrlo uska i ograničena i da se bavi jednim malim segmentom. Međutim, vladajuća većina je odlučila tako tumačiti zakon i danas su donijeli odgovarajući odluku. Ono što ću u tom lošem postupanju ipak pozdraviti je da su priznali svoju pogrešku. Cijeli prošli tjedan su tvrdili da ne treba nikakva odluka nego da povjerenstvo s radom prestaje ex lege i da mogu raditi što god hoće, a sada su ipak napravili korak nazad i formalizirali taj svoj pogrešan stav – kazao je Miljenić. Ne zna, dodaje, što će se dogoditi sa zatraženom dokumentacijom koja pristiže u Sabor.

Nije mu jasna ni tvrdnja vladajućih da povjerenstvo nije ukinuto, nego je samo prestalo s radom dok traje istraga.

- Meni to baš nije jasno jer u zakonu stoji "prestaje s radom", kao što stoji i "prestaje s radom nakon šest mjeseci". Dakle, tom analogijom on je prestalo i više ne postoji. Tako ja to vidim, a kako oni vide, morate ih pitati. U ovom trenutku je ovo kraj povjerenstva. Što će i kako će biti u budućnosti, vidjet ćemo. Vladajući su danas vrlo jasno rekli da ne žele išta što se događa u Agrokoru odvija pred javnošću i da javnost išta od toga sazna. Naravno da mi možemo i hoćemo inzistirati na nekim pitanjima i otvarati ih, no, u formi istražnog povjerenstva to više ne možemo raditi. No, jasno je da vladajući ne žele da se išta sazna o Agrokoru pa neće dopustiti nikakvo istraživanje – zaključio je Orsat Miljenić.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
10:53 28.11.2017.

članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima (NN 24/96) kaže: "Istražno povjerenstvo se ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče. Ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom." imamo pravosudni postupak u tijeku. ovo povjerenstvo je završilo rad, jer je postupak pokrenut. neka pravnik miljenić orsat, navodno veliki stručnjak u pravnim poslovima, protumači ovaj članak. i nek ne dopusti frendu marasu, priznatom voditelju restorana na bjelolasici, da on tumači.

NO
nogogaz
09:54 28.11.2017.

Polako ce stat i tuzilac, policija, novinari....i za par godina donosimo zakon o rehabilitaciji svih zrtvi agrokora. Balkan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije